• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

02.05.2022

21:28

PREKINUT PROTOK GASA OD RUSIJE DO NEMAČKE! Ministri EU osudili odluku Moskve!

Vesti

PREKINUT PROTOK GASA OD RUSIJE DO NEMAČKE! Ministri EU osudili odluku Moskve!

Podeli vest

Danas je prekinut fizički protok gasa preko gasovoda "Jamal-Evropa", kojim se gas doprema iz Rusije preko Poljske do Nemačke

To su pokazali podaci nemačkog operatera "Gaskejd" sa merne tačke Malnov na nemačkoj granici, preneo je Rojters. Podsetimo, zemlje Evropske unije su jednoglasne u tome da nastave da plaćaju isporuke ruskog gasa na osnovu ugovora u evrima, izjavila je ministarka ekologije Francuske Barbara Pompili.

- Danas želimo da pokažemo da smo jednoglasni u tome da nastavimo da plaćamo za ugovore za ruski gas u evrima i da nećemo dozvoliti da nam se nameću jednostrane izmene u ugovorima - rekla je Pompilijeva novinarima.

Prema njenim rečima, novi paket sankcija Rusiji se priprema, ali neće biti tema današnjeg saveta ministara energetike zemalja Evropske unije koji se održava u Briselu.

Ministri EU osudili obustavu gasa

Sa druge strane, italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani uoči saveta ministara energetike EU u Briselu izjavio je da kompanijama treba dozvoliti da privremeno plaćaju isporuku energenata iz Rusije u rubljama.

- Mislim da bi bilo ispravno da se kompanijama dozvoli da plaćaju u rubljama (ruski gas) bar nekoliko meseci dok razrešimo pravni okvir i posledice - rekao je ministar za „Politiko“ i dodao da „želi brzu i jasnu izjavu Evropske komisije“ kojom se potvrđuje da naftne i gasne kompanije mogu neko vreme da plaćaju isporuke energenata u rubljama.

"Pre svega, definitivno osuđujemo jednostranu odluku Gasproma da obustavi isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj", rekla je Pompili na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu, prenosi agencija TAS S.

Ona je poručila da su predstavnici svih zemalja EU podržali "neophodnost uvođenja sankcija i poštovanja uslova ugovora u evrima."

"Svi dobavljači treba da ispune svoje ugovorne obaveze", istakla je francuska ministarka.

Dodala je da je na današnjem sastanku reazgovarano o snabdevanju gasom, dok se rad na sankcijama ruskoj energetici u širem smislu nastavlja.

"Razgovori će se nastaviti ove nedelje, informacije o njima se mogu očekivati narednih dana," rekla je Pompili odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama na rusku naftu.

"Jednostrana odluka Rusije samo pojačava neophodnost smanjenja uvoza fosilnih goriva iz ove zemlje", dodala je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Da li su ministri EU osudili naoruzavanje Ukrajine od clanica-drzava te iste EU

Milan

pre 1 godinu

Ako hoće ruski gas, moraće da plate u rubljama. Ko neće, ne mora. Zavrneš ventil i završena priča.

Pera

pre 1 godinu

Dali je moguće da su EU ministri tako maloumni??????? Tačno je da plaćanje gasa u evrima po ugovoru, ali uvodjenje sankcija nije u ugovoru. Pa kada uvedu preko 10,600 sankcija Rusiji neka daju mogućnost da Rusija modifikuje ugovor i da stavi sankcije u sve ugovore.

miroljub

pre 1 godinu

Koja su đubrad ovi fašisti sa zapada. Prosto da ne poverujete da ovakav ološ se nalazi na čelu države.Kad im ugovor o gasu odgovara onda je to u redu, a kad ne oda su Rusi ološ. a oni mogu ugovore da krše,ukidaju, prepravljaju i poništavaju kad im padne na pamet. Jezivo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija