• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

03.05.2022

21:39

PAPA ČEKA PUTINOV POZIV, PORUČIO I DA JE "LAJANJE NATO PRED RUSKIM VRATIMA" PODSTAKLO MOSKVU NA... Otkrio i šta mu je rekao patrijarh Kiril!

AP Photo/Wason Wanichakorn

Vesti

PAPA ČEKA PUTINOV POZIV, PORUČIO I DA JE "LAJANJE NATO PRED RUSKIM VRATIMA" PODSTAKLO MOSKVU NA... Otkrio i šta mu je rekao patrijarh Kiril!

Podeli vest

Spreman sam da odem u Moskvu - poručio je papa Franja u ekskluzivnom razgovoru za italijanske dnevne novine "Korijere dela sera". Urednika vodećeg italijanskog lista dočekao je sedeći, uz izvinjenje, "ne smem da ustanem, tako su mi lekari rekli zbog kolena". Otkrio je da je na daljinu razgovarao sa patrijarhom Kirilom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, ali da razgovor sa predsednikom Vladimirom Putinom još čeka

- Zamolio sam kardinala Paromlina, državnog sekretara Svete stolice, posle 20. dana rata da pošalje Putinu poruku da sam spreman da idem u Moskvu. Naravno, bilo je potrebno da Putin 'otvori nekoliko prozora'. Još nismo dobili odgovor i još insistiramo, iako se bojim da Putin ne može i ne želi da ovaj sastanak bude baš sada".

Papa Franja je izrazio strah da "Putin, za sada, neće da stane". "Možda je lajanje NATO pred ruskim vratima podstaklo Putina da loše reaguje i izazove sukob". Papa je naglasio da sve komplikuje i opskrba oružjem koje zapadne zemlje šalju Ukrajincima, a to pitanje razdvaja i katolički i pacifistički svet. "Ne mogu da odgovorim, predaleko sam, na pitanje da li je ispravno snabdevati Ukrajince oružjem. Jasno je da se u toj zemlji testira oružje. Ratrovi se vode za to da se testira oružje. Trgovina oružjem je skandal, malo ko se tome protivi."

Papa kaže da "zasada ne idem u Kijev". "Poslao sam kardinale Mihaela Černija i Konrada Krajevskog i osećam da ne moram da idem. Prvo moram u Moskvu, prvo moram da upoznam Putina. Ali, ja sam sveštenik, šta mogu da učinim, radim šta mogu. Kad bi Putin samo otvorio vrata."

Politička propaganda Vatikana

To što je papa Franja ponovio da želi da dođe u Moskvu i pokuša da sa Vladimirom Putinom nađe rešenje za prestanak rata u Ukrajini, može se smatrati "političkim marketingom Vatikana", ocenjuje se u Moskvi. Jer, Vašington zapravo nije zainteresovan za prestanak rata i huška rukovodstvo u Kijevu, nastojeći da ga ubedi da može da pobedi Rusiju na bojnom polju. Rukovodilac Sektora za spoljne veze Moskovske patrijaršije, mitropolit Ilarion, već je ranije objasnio da treba sačekati povoljnije vreme i najpre organizovati drugi po redu direktan susret pape sa ruskim patrijarhom Kirilom.
U svakoj međunarodnoj situaciji dijalog sa papom je važan za Moskvu, izjavio je ruski ambasador u Vatikanu Aleksandar Avdejev, ističući da je papa uvek dobrodošao sagovornik.

Papa je podsetio na druga mesta gde se vodio i vodi rat, od Sirije, Jemena, Iraka, Afrike. "U Ukrajini su drugi stvorili sukob", rekao je papa, uz konstataciju da za mir nema dovoljno volje. "Rat je strašan i moramo da ga prekinemo. Zbog toga sam želeo da objavim knjigu 'Hrabrost za izgradnju mira'." Naglasio je i da mu je Viktor Orban, kada ga je sreo, rekao da Rusi imaju plan da do 9. maja "sve bude gotovo". "Nadam se da je tako, pa bismo razumeli i brzinu eskalacije ovih dana. Jer sada nije samo Donbas, tu je Krim, Odesa, crnomorske luke. Pesimista sam, ali mora da učinimo sve da se rat zaustavi."

Foto: AP PHOTO

DA SE ONI PITAJU, RATA NE BI BILO, ALI Patrijarh Ruski Kiril i papa Franja

Rimski biskup otkrio je da je 40 minuta razgovarao sa patrijarhom Kirilom, koji mu je objasnio zašto je došlo do događaja u Ukrajini. "Razgovarali smo preko 'Zuma'. Prvih 20 minuta sa karticom u ruci Kiril mi je pročitao sva opravdanja za rat. Poslušao sam i rekao: žNišta to ne razumem. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo da koristimo jezik politike, nego Isusov. Mi smo pastiri istog naroda Božjeg. Za to moramo da tražimo načine za mir, da stanemo na kraj oružanim sukobima'."

Kremlj otvoren za dijalog

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u utorak telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i pozvao Zapad da izvrši pritisak na Kijev kako bi se zaustavili "zločini ukrajinskih snaga", saopštio je Kremlj. Putin je naglasio da je Rusija i dalje otvorena za dijalog sa Kijevom i upozorio da zemlje EU ignorišu ratne zločine, koje su počinile ukrajinske snage. "Zapad bi mogao da pomogne da se okončaju ovi zločini, odgovarajućim uticajem na kijevske vlasti i zaustavljanjem isporuke oružja Ukrajini", rekao je Putin.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 1 godinu

Samo se ti Franjo pravi budala! Idi u Jasenovac da se pokloniš žrtvama ustaškog terora gde ste vi pomogli da se izvuku ustaški zločinci. Pokloni se i za trideset miliona Rusa koji su stradali u drugom ratu i sad prosipaš pamet!

Spasko

pre 1 godinu

vatikan je satana koji ima dve glave , jedna glava je rimskosolomonska katolicka SS nacisticka a druga saudijsko islamska ISIS teroristicka , vatikanski satana u katedralama organizuje solomonske pedofilske orgija sa gol;im casnim sestrama , satana i njegovi svestenici raspiruju i koriste religijski ekstremizam , etnicku mrznju , klasnu diskriminaciju i rasizam da podeli i zavadi ljude , vatikan ja rimskosolomonska imperijalna robovlasnicka oligarhijska kancelarija koja zali da vlada svetom i pomocu monarhistickih okrunjenih klasnodiskriminativnih genetski prioritetnih nacistickih agencija upravlja porobljenim covecanstvom .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija