• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/webtribune

04.05.2022

13:49

Stručnjak: Azija glavno tržište za izvoz  kompanije "Gasprom" u narednih pet do sedam godina!

Reuters

Vesti

Stručnjak: Azija glavno tržište za izvoz kompanije "Gasprom" u narednih pet do sedam godina!

Podeli vest

Azija bi za pet do sedam godina mogla da postane glavno izvozno tržište za rusku kompaniju „Gasprom“, rekao je za Sputnjik menadžer fonda investicione kompanije „Alfa kapital“ Dmitrij Skrjabin

„Azijska tržišta će za pet do sedam godina postati glavna za ‘Gasprom’. Pitanje je u ceni isporuka i razvoju odgovarajuće infrastrukture za transport gasa, uključujući i u Kini“, rekao je on, podsećajući da je ruski predsednik Vladimir Putin naložio Vladi da do 1. juna predstavi plan izgradnje odgovarajuće infrastrukture, uključujući predloge za veliki razvoj sistema gasovoda u istočnom Sibiru, kako bi se izvoz gasa usmerio na kinesko tržište.

„Prema našim procenama, Kina sada troši oko 350 milijardi kubnih metara gasa godišnje, dok najveći deo energetskog bilansa (oko 70%) i dalje čini ugalj“, rekao je naš sagovornik.

Potražnja za gasom u zemlji će porasti na 450-480 milijardi kubnih metara do 2025. godine, dodao je Skrjabin, pozivajući se na izjave kineskih stručnjaka.

„Prema našim procenama, u narednih 10 godina možemo govoriti i o bilion kubnih metara gasa godišnje (pod uslovom da se ugalj aktivno zamenjuje gasom)“, rekao je on.

Foto: AP/Photo

Trenutno se ruski gas isporučuje Kini gasovodom „Snaga Sibira“. Isporuke su počele krajem 2019. godine, a 2020. godine iznosile su 4,1 milijardu kubnih metara. Planirano je da se godišnje povećava obim isporuka dok se ne postigne projektovani kapacitet od 38 milijardi kubnih metara do 2025. godine.

Uzimajući u obzir novi sporazum, koji je potpisan u februaru, ukupan kapacitet isporuka Kini „dalekoistočnom“ rutom mogao bi da dostigne 48 milijardi kubnih metara godišnje.

Pored toga, u toku je izrada projekta „Snaga Sibira 2“ koji predviđa izgradnju gasovoda do Kine preko teritorije Mongolije. Njegov kapacitet biće 50 milijardi kubnih metara godišnje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija