• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/dojče vele

06.05.2022

09:15

"NIKAD NE POTCENJUJTE RUSKU VOJSKU!" Poznaje Putina bolje od bilo kog evropskog lidera, a sada upozorava: Moramo da ga shvatimo ozbiljno...

Reuters

Vesti

"NIKAD NE POTCENJUJTE RUSKU VOJSKU!" Poznaje Putina bolje od bilo kog evropskog lidera, a sada upozorava: Moramo da ga shvatimo ozbiljno...

Podeli vest

"Rusija je Rusija. I spremna je na velike žrtve da bi ostvarila svoje ciljeve."

Slovenački predsednik Borut Pahor u intervjuu nemačkom magazinu Špigl upozorava da se reči predsednika Rusije Vladimira Putina o "munjevitom odgovoru" na eventualno mešanje u oružani sukob u Ukrajini moraju shvatiti ozbiljno.

Pahor kaže da se Putinove reči "nažalost moraju uzeti veoma ozbiljno". Naglašava da mu je ovo pitanje postavljeno u februaru, "odgovor bi bio drugačiji, a otkako je Putin odlučio da napadne Ukrajinu, izgubio sam svaku veru u njegov razum.

Pahor više ne isključuje mogućnost da će Rusija upotrebiti atomsko oružje i smatra da bi "takav korak bio potpuno iracionalan". Takođe napominje da nema apsolutno nikakvog poverenja u rusko vođstvo, "a to je zaista zastrašujuće nakon tri decenije pokušaja da se poboljšaju odnosi s Rusijom". Pahor kaže da je sada ključno da Evropljani budu jedinstveni i da učine sve kako bi podržali Ukrajinu u njenoj borbi, prenosi Dojče vele.

"Bilo je teško zamisliti da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu. Ja sam lično mnogo uložio u odnose Ljubljane i Moskve. Znao sam da se Putin držao staromodnih vizija Rusije kao velike sile. Nisam ni znao da će on upotrebiti brutalnu vojnu silu da provede u delo te vizije", izjavio je Pahor za Špigl.

Pahor smatra da je Evropa posle napada na Ukrajinu uradila dovoljno na polju podrške ovoj zemlji i da je "Putin prilično iznenađen odlučnošću i jedinstvom Evropljana".

Raskol u EU najgori scenario

Predsednik Slovenije ne smatra osnovanim kritike iz istočne Evrope na račun Nemačke da usporava mere protiv Rusije jer, kako kaže: "Nemačka pati od ove krize više od drugih zemalja". Pahor kaže da "trenutno doživljavamo radikalan zaokret u nemačkoj politici prema Rusiji" i da se zbog toga divi Nemačkoj. Pahor je u intervjuu za magazin Špigl ponovio da je "protiv zone zabrane letova jer bi to značilo direktno učestvovanje NATO-a u ratu. Ali isporuke oružja Ukrajini su ispravne".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Slovenije Borut Pahor

Govoreći o bojkotu ruske nafte i gasa, slovenački predsednik kaže "da mu je savršeno jasno da se moramo osamostaliti od ruskih sirovina i da su nam potrebni novi dobavljači. Kratkoročno, međutim, potpuni bojkot je vrlo težak. Zato se zalažem za postupno ukidanje, čak i ako neki to smatraju kukavičkim".

"Raskol unutar EU-a bio bi najgora stvar koja bi mogla da se dogodi", smatra Borut Pahor, ali i upozorava: "Ako Putin vidi pukotine u EU-u, radiće na njihovom produbljivanju. Kao EU ne možemo sebi dozvoliti da koristimo različite strategije prema Moskvi".

"Rusija je Rusija"

Borut Pahor u isto vreme u intervjuu magazinu Špigl upozorava da se ne sme da podceniti ruska vojska.

"Rusija je Rusija. I spremna je na velike žrtve da bi ostvarila svoje ciljeve."

Na pitanje novinara Špigla koliko je velika opasnost da Putin proširi rat izvan Ukrajine, Pahor je odgovorio:

"U Moldaviji je veliki strah od napada. To bi moglo pogoditi i Gruziju, indirektno Zapadni Balkan. Na odgovornima u regionu je da učine sve da očuvaju mir i stabilnost. Jer niko ne zna kako će se ova kriza razvijati."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Markoni

pre 1 godinu

Ви из ЕУ не желите да видите узрок свему овоме само последице..гледате само оно што вама одговара .док будете тако гледали тако ћете и причати...

arsa

pre 1 godinu

Погледајте вашег Бајдена и онда нам причајте ко је изгубио разум.

kristalno jasno

pre 1 godinu

Moramo malo u reset.Da razjasnimo pametovanje pahora. Slovenci se odcepise od Jugoslavije na tako podmukao nacin da se normalnom coveku prosto gadi.Ubijali sopstvene vojnike, tada legalne vojnike JNA.Kao zeceve po karaulama,prvenstveno Srbe (postoje snimci ).Demokratski zapad je tad cutao i cak pomagao dezeli.Niko nije odgovarao nikad za taj nevidjeni zlocin.E sad bi slovenci da drze nekom predavanje o normama, pravu i pravdi. Vi ste sigurno poslednji koji mozete drzati nekom predavanje o separatizmu........

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija