• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

06.05.2022

10:31

AUSTRIJA PRED PONOROM, objavljena zastrašujuća informacija, FPO traži REFERENDUM!

Reuters

Vesti

AUSTRIJA PRED PONOROM, objavljena zastrašujuća informacija, FPO traži REFERENDUM!

Podeli vest

Austrijanci sve više osećaju poskupljenja u svojim novčanicima, zbog čega su zabrinuti za finansijsku budućnost, pokazuje istraživanje javnog mnjenja portala za poređenje cena "Durhbliker"

"Mnogi su već tokom kovid krize pretrpeli velike gubitke primanja. Trenutni veliki rast inflacije usled ukrajinske krize je za mnoga domaćinstva pravi šok", objasnio je direktor "Durhbliker" Rajnhold Baudiš.

Prema istraživanju sprovedenom sredinom aprila, gotovo svi ispitani su uvereni da će sve dalje poskupeti. Svaki peti je ekstremno uznemiren zbog tog trenda.

Istraživanje pokazuje i jedan zastrašujući podatak, a to je da već sada svako osmo domaćinstvo ne može više da pokrije fiksne troškove.


Ispitani su naveli da ih najviše pogađa rast cena energenata, namirnica, transporta, struje i grejanja, kao i u ugostiteljstvu. Više od 90 odsto je navelo da već sada mora da štedi, a oko 40 odsto je navelo da je uvelo veće restrikcije, među kojima je i ograničenje i u grejanju i potrošnji struje.

Slobodarska partija Austrije (FPO), nakon što je zvaničan Beč najavio da će podržati uvođenje embarga EU na uvoz ruske nafte, zatražila je izjašnjavanje Austrijanaca u vezi te mere.
 

Foto: AP/Photo

Lider FPO Herbert Kikl

Lider FPO Herbert Kikl istakao je da vlada Austrije merama embarga protiv Rusije, u kojima učestvuje, bez da razmišlja o sopstvenom stanovništvu, vodi kurs uništavanja sopstvene privrede. Usled očekivanih posledica, kao što je masivno poskupljenje i dalji rast inflacije, Kikl je zatražio obaveznu raspravu u parlamentu, kao i izjašnjavanje građana.

"Sankcije protiv Rusije su sankcije protiv sopstvenog stanovništva. Građani plaćaju cenu politike sankcija i zato imaju pravo da o tim merama odlučuju da li ih podržavaju ili ne", objasnio je Kikl na svom tviter profilu.

Prema njegovim rečima ne može se dopustiti da "najgora vlada u posleratnoj Austriji, sama donosi takve odluke. Prethodno je ministarka energetike Austrije Leonore Gevesler najavila da će Austrija podržati od EU planirani embargo na rusku naftu.

"Austrija je spremna da podrži embargo na naftu ako Evropska komisija i članice donesu takvu odluku", istakla je ona.

Od marta, inače, Austrija ne prerađuje više naftu iz Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14