• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

06.05.2022

12:41

EU MENJA PREDLOG NAFTNOG EMBARGA?!

Reuters

Vesti

EU MENJA PREDLOG NAFTNOG EMBARGA?!

Podeli vest

Evropska komisija je predložila izmene planiranog embarga na rusku naftu u nastojanju da pridobije države članica koje su saopštile da ne mogu da podrže taj predlog, javlja Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora iz Evropske unije


Izmenjeni predlog, o kojem su na jutrošnjem sastanku razgovarali izaslanici zemalja članica EU, odnosi se na davanje više vremena Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj da se prilagode embargu i pružanje pomoći za unapređenje njihove naftne infrastrukture, rekli su izvori iz EU britanskoj agenciji.


Izmene takođe uključuju produženje tranzicionog perioda transportnim službama EU na tri meseca pre stupanja na snagu zabrane za transport ruske nafte, umesto prvobitno preldoženog roka od mesec dana, naveo je jedan od izvora, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Prema izmenjenom predlogu, Mađarska i Slovačka će moći da kupuju rusku naftu koja se dostavlja naftovodima do kraja 2024, dok bi Češka mogla da nastavi kupovine do juna 2024, ukoliko ranije ne dobije naftu ceovodom iz južne Evrope, rekli su sagovornici Rojtersa.

Prvobitnim predlogom EK predviđalo se da zemlje EU moraju da prekinu kupovine ruske sirove nafte u roku od šest meseci nakon usvajanja te mere i da zaustave uvoz rafinisanih naftnih proizvoda iz Rusije do kraja godine, pri čemu je Mađarskoj i Slovačkoj bio dat rok do kraja 2023. godine da se prilagode ovim merama.

Bugarska je takođe zatražila izuzeće od primene naftnog embarga EU, ali njoj nisu ponuđeni ustupci u pogledu rokova, rekao je jedan zvaničnik, dodajući da za to "ne postoji pravi razlog", dok ostale tri zemlje, kojima je dato više vremena, "imaju objektivan problem".

Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban


Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je ranije danas da će njegovoj zemlji biti potrebno pet godina i ogromna ulaganja u domaće rafinerije i cevovode da bi mogla da transformiše svoj sadašnji sistem snabdevanja koji se oslanja sa oko 65 odsto na rusku naftu.

Predlogom o produženju perioda za uvođenje zabrane brodskim kompanijama u EU da transportuju rusku naftu širom sveta Brisel je odgovorio na zabrinutost Grčke, Malte i Kipra u podledu uticaja ove mere na njihove brodarske kompanije, objasnio je jedan od zvaničnika EU u izjavi Rojtersu.

Prema ranijem predlogu, koji je EK predstavila u sredu, transportmne kompanije iz EU bi morale u roku od mesec dana nakon stupanja embarga na snagu da prestanu da nude usluge prevoza, posredovanja, osiguranja i finansiranja za transport ruske nafte širom sveta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija