• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

08.05.2022

22:42

U TOKU ŽESTOKE BORBE NA SVIM FRONTOVIMA, ŠOLC PRETI PUTINU, TRUDO NAJAVLJUJE NOVO ORUŽJE ZA KIJEV...  Bono iz U2 svirao u kijevskom metrou (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

U TOKU ŽESTOKE BORBE NA SVIM FRONTOVIMA, ŠOLC PRETI PUTINU, TRUDO NAJAVLJUJE NOVO ORUŽJE ZA KIJEV... Bono iz U2 svirao u kijevskom metrou (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Danas sastanak Bajdena sa liderima G7, takođe Bajden najavio i dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 150 miliona dolara, reč je o artiljerijskoj municiji i radarima, danas nastavljena evakuacija civila iz Marijupolja. Ofanziva Rusa u LNR, opkoljavaju Popasnu, tvrde da su kod Harkova uništili moćno američko oružje

22.50 Moskva: Oboren ukrajinski avion Su-25

 Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su danas ukrajinski jurišni avion Su-25, bespilotnu letelicu Barjaktar u blizini Zmijskog ostrva, i još dve bespilotne letelice u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
"Ruski PVO sistemi u oblasti Zmijskog ostrva uništili su jednu bespilotnu letelicu Bajraktar TB2. Pored toga, uništene su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad naselja Mandrikino u Donjeckoj Narodnoj Republici i Peremožnje, u Luganskoj Narodnoj Republici", rekao je on, a prenela agencija RIA Novosti.

22.30 Medvedev: Rusija neće ćutati na preporod neonacizma u UKR

Foto: AP PHOTO

Moskva neće tolerisati slepilo onih koji ne primećuju oživljavanje neonacizma u Ukrajini, poručio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na Telegram kanalu.
"Ne možemo i nećemo tolerisati vrišteću tišinu, odvratno slepilo koje ne primećuje oživljavanje neonacizma u Ukrajini. I nećemo. U ime sećanja na naših 27 miliona građana koji su položili svoje živote da slome ''''smeđu kugu''''", rekao je, pored ostalog Medvedev, preneo je Sputnjik.
Medvedev je skrenuo pažnju na to da američki državni sekretar Entoni Blinken u svojoj ''''čestitki'''' povodom 77. godišnjice Pobede nad fašizmom nije ni pomenuo S S S R.
"Sećam se fraze koja se pripisuje maršalu Georgiju Žukovu: Oslobodili smo ih i oni nam to nikada neće oprostiti", rekao je Medvedev.

22.00 Vojska Ukrajine: Rusi izveli dva napada iz vazduha na region Sumi

 Ruska vojna avijacija dva puta je otvorila vatru na naselja u regionu Sumi, saopšteno je danas iz Severne operativne komande ukrajinske vojske, preneo je Ukrinform.
"Neprijateljska avijacija je danas dva puta pucala na naslja u regionu Sumi", navodi se u izveštaju koji je Operativna komanda objavila na Fejsbuku.
Prema izveštajima, došlo je do napada iz ruskog aviona Su-30 oko 17.40 po lokalnom vremenu kada je ispaljena raketa sa teritorije Ruske Federacije na tri naselja u regionu Sumi, a prema prvim izveštajiima, nije bilo žrtava.
"Oko 19.00, neprijatelj je pokrenuo drugi napad. Prema preliminarnim podacima, ruska vojska je pucala iz helikoptera Mi-24 na četiri naselja u regionu Sumi", dodala je Operativna komanda.

21.30 Trudo: Biće poslato još oružja i vojne opreme u Ukrajinu

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je danas, nakon nenajavljene posete Kijevu, da će biti poslato novo oružje i vojna oprema za Ukrajinu.
Trudo je novinarima posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će Kanada, takođe, uvesti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama zbog ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.
On je dodao da će Kanada ponovo otvoriti ambasadu u Kijevu.

21.00 Šolc: Putin neće dobiti ovaj rat, Ukrajina će istrajati

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc je u današnjem televizijskom obraćanju naciji povodom obeležavanja godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, preneao uveravanja Ukrajinu u nemačku solidarnost u njenoj borbi protiv ruskog napada.
"Putin neće dobiti ovaj rat. Ukrajina će istrajati", poručio je Šolc, prenosi Rojters.
Kako je rekao nemački kancelar, ove godine ovaj datum dobija posebno značenje jer su dve zemlje koje su nekada bile žrtve nacističke Nemacke (Ukrajina i Rusija), sada u ratu, koji je, kako je naveo, pokrenula Rusija.
Takođe je poručio da će Nemačka pružiti Ukrajini humanitarnu, finansijsku i vojnu pomoć.
Dodao je ''''da neće biti mira koji će diktirati Rusija''''.

20.30 Bono iz benda U2 odrzao koncert u kijevskom metrou

Frontmen irske grupe U2 Bono i njegov kolega iz benda Edž izveli su danas 40-minutni koncert u stanici metroa u Kijevu.
"Vaš predsednik (Volodimir) Zelenski je trenutno lider slobodarskog sveta. Narod Ukrajine se ne bori samo za svoju slobodu, borite se za sve nas koji volimo slobodu", kazao je Bono pred oko 100 okupljenih građana Kijeva u stanici metroa Krešćatik, prenosi Rojters.
Bono je, u pauzama između pesama, okupljao građane i obraćao im se.
"Mogu da vam oduzmu život, ali nikad ne mogu da vam oduzmu ponos", kazao je, pored ostalog, Bono.

17.30 Trudo stigao u Kijev, obišao grad Irpin

Kanadski premijer Džastin Trudo posetio je ukrajinski grad Irpin koji se nalazi u Kijevskoj oblasti, potvrdio je gradonačelnik tog grada Aleksandar Markušin na svom Telegram kanalu.
"Upravo sam imao čast da razgovaram sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom. On je došao u Irpen da svojim očima vidi celu noćnu moru koju su ruski osvajači napravili našem gradu", napisao je Markušin.
Gradonačelnik je dodao da je izrazio zahvalnost Trudou na podršci koju Kanada pruža Ukrajini.
Ranije tokom dana, Trudo je posetio kanadsku ambasadu u Kijevu, gde su mu se pridružile potpredsednica vlade Kristija Frilend, ministarka spoljnih poslova Melani Džoli i ambasadorka Kanade u Ukrajini Larisa Galadža kako bi podigli kanadsku zastavu.
Trudo će kasnije održati konferenciju za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.
(Unian) 

17.00 Džil Bajden u nenajavljenoj poseti Ukrajini

Foto: printscreen

Prva dama SAD Džil Bajden stigla je u nenajavljenu posetu Ukrajini, da bi pokazala podršku ukrajinskom narodu, saopštili su njeni saradnici.
Bajdenova je posetila školu koja služi kao privremeno sklonište i upoznala se sa prvom damom Ukrajine, Olenom Zelenskom.
"Mislim da je važno pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora da prestane, da je brutalan i da narod SAD stoji uz narod Ukrajine", poručila je prva dama SAD.
Bajdenova je ranije danas posetila Slovačku, gde je obišla izbeglice na istoku te zemlje. 

16.45 Predsednica nemačkog Bundestaga stigla u Kijev

Predsednica nemačkog parlamenta Berbel Bas doputovala je u u Kijev da oda počast žrtvama Drugog svetskog rata i na razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima, saopšteno je iz Bundestaga na Tviteru.
Šef protokola Bundestaga Enriko Brisa objavio je na Tviteru slike nemačke zvaničnice koja stiže vozom i njenog susreta sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom, navodi britanska agencija.
„Predsednica Bundestaga Berbel Bas počinje posetu Kijevu. Ona će danas, 8. maja, odati počast svim žrtvama Drugog svetskog rata i nacističke tiranije i održati političke razgovore", navodi se u poruci na Tviteru.

16.30 Mizincev: Kijev minirao branu u Donbasu, hoće da okrivi Rusiju

Ukrajinske snage planiraju da dignu u vazduh branu rezervoara Kurahovske termoelektrane u Donbasu i da kasnije za to okrive rusku vojsku, tvrdi načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.
„U Pokrovskom okrugu Donjecke Narodne Republike, ukrajinske oružane formacije minirale su branu akumulacije Kurahovske termoelektrane (TE) , koju nacionalisti planiraju da dignu u vazduh, okrivljujući za to navodno napredujuće jedinice ruskih trupa", saopštio je Mizincev, prenosi TAS S.
On je naglasio da bi sa realizacijom ovakvog scenarija, "više od deset naselja sa oko sedam hiljada stanovnika našlo u zoni poplava".
Prema njegovim rečima, „zbog nedostatka potrebne količine vode u rezervoaru, došlo bi do havarija u sistemu za hlađenje TE, što bi dalje izazvalo nestanke struje u većem delu Donjecke Narodne Republike, kao i u Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti ", navodi TAS S.

14.44 - Azov: Rusi pokušavaju da osvoje čeličanu "Azovstalj"

Foto: Reuters

Tekst potpisa

Zamenik komandanta puka Azov Svjatoslav Kalina Palamar izjavio je danas da je Rusija nastavila sa intenzivnim granatiranjem "Azovstalja" u Marijupolju i dodao da ne može da potvrdi da su svi civili napustili čeličanu u tom gradu.
Na onlajn konferenciji za novinare Palamar je saopštio da ruske snage pokušavaju da osvoje čeličanu "Azovstalj, ali i da će oni "nastaviti da se bore dok su živi", prenosi Rojters.
Dodao je i da taj puk ima mnogo ranjenih, za koje je tražio evakuaciju.

13.10 - Ukrajina potvrdila povlačenje iz grada Popasna

Ukrajinske trupe povukle su se iz Popasne, na istoku zemlje, saopštio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj potvrđujući prethodne izveštaje da je grad zauzet.

12.54 - Plenković stigao u Kijev

Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je jutros u Kijev, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsednikom vlade Denisom Šmihalom i predsednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom, saopštila je hrvatska vlada

12.19 - Konašenkov:Uništena dva sistema S-300 ukrajinske vojske

Ruske visokoprecizne rakete vazdušnog baziranja uništile su tokom noći komandni punkt mehanizovane brigade u rejonu Pjatihatka u Harkovskoj oblasti i centar za vezu vojnog aerodroma Červonoglinsko u rejonu naselja Arciz, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.
On je dodao da je ruska vojska u Harkovskoj obasti uništila dva sistema S-300 Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Korotič. Napomenuo je i da je uništena i korveta ukrajinske mornarice u području Odese.


Pored toga, Konašenkov je naveo da su "ruski avioni pogodili 130 ukrajinskih vojnih objekata, da je likvidirano do 420 nacionalista i onesposobljeno 55 jedinica vojne tehnike", preneo je Sputnjik.

Ruska sredstva PVO tokom noći su uništila još dva ukrajinska bombardera Su-24 i jedan helikopter Mi-24 iznad ostrva Zmejni, naveo je Konašenkov. „Za dan su u području Odese uništena ukupno četiri ukrajinska aviona, četiri helikoptera, tri bespilotne letelice ''Bajraktar-TB2'' i jedan desantno-jurišni brod ukrajinske mornarice“, dodao je on.

Konašenkov je istakao da je od početka specijalne operacije u Ukrajini ruska vojska, između ostalog, uništila 156 aviona, 116 helikoptera, kao i 2.927 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila.

11.16 - Saudijska Arabija umešala prste u embargo Rusiji

Kolumnista britanskog The Telegrapha Džeremi Vorner piše o tome da se Saudijska Arabija meša u energetski embargo Rusije sa Zapada

Foto: AP/Tanjug

10.47 - Rusija: Uništen ukrajinski ratni brod i dva bombardera SU-24

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je raketnim udarom uništilo ukrajinski ratni brod korvetu u blizini Odese.
Ministarstvo je takođe navelo da je protivvazdušna odbrana oborila dva ukrajinska bombardera SU-24 kao i helikopter u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru.
 

09.18 - Gasprom:Isporuka gasa za Evropu prema zahtevima

Ruski Gasprom saopštio je da danas isporučuje prirodni gas za Evropu preko Ukrajine u skladu sa zahtevima evropskih potrošača.
Prema podacima, zahtevi za isporukama danas iznose 92,1 miliona kubnih metara u odnosu na 92,4 miliona kubnih metara u subotu, navodi TAS S.

08.59 - Ova mapa je veoma važna za Ruse

Na mapi je prikazano izuzetno važno strateško naselje, čije zauzimanje lomi prvu, najmoćniju liniju odbrane Ukrajine u Donbasu.

08.49 - Ukrajinske trupe gađale naselje Golmovski u DNR

Ukrajinske trupe su jutros gađale naselje Golmovski u DNR, ispalivši osam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
Ukrajinske snage su nešto ranije gađale Petrovski deo Donjecka, ispalivši četiri granate kalibra 122 milimetra, objavilo je predstavništvo DNR.

Foto: Reuters

U međuvremenu, čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da se veći deo grada Popasna u LNR nalazi pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, a glavne ulice i centralni regioni su „očišćeni“, prenosi Sputnjik. Kadirov je u subotu izjavio da je ovaj grad blokiran i da je 80 odsto pod kontrolom ruskih snaga.


„Vojnici čečenskih specijalnih snaga uzeli su pod kontrolu veći deo Popasne. Glavne ulice i centralni delovi grada potpuno su očišćeni. Ostaci neonacista se u svojim rupama bore u uzaludnom pokušaju da izbegnu neizbežnu kaznu“, napisao je Kadirov na svomu kanalu na Telegramu.
On je dodao da je takav ishod bio neminovan i da je samo bilo pitanje vremena. Čačenski lider je takođe izrazio uverenje da će svi zadaci koje je Putin postavio biti ispunjeni i ciljevi postignuti.

08.09 - Ukrajina: Rusija bombardovala skolu, 60 ljudi pod rusevinama

Kijev je danas optužio Rusiju da je bombardovala školu u regionu Luganska na istoku Ukrajine, u kojoj se u trenutku napada 90 ljudi nalazilo u skloništu, a da su dve osobe poginule, dok je oko 60 njih još pod ruševinama.
"Dve osobe su poginule u ruskom bombardovanju škole u ukrajinskom selu Bilohorivka, a strahuje se da je 60 njih koji su ostali pod ruševinama mrtvo", izjavio je danas guverner oblasti Luganska Sergej Hajdaj, prenosi Rojters.
Ukrajinski zvaničnik je saopštio na Telegramu da je ruski avion bacio bombu u subotu popodne na školu, u koju se sklonilo oko 90 ljudi, a da je za sad njih 30 spašeno od kojih je sedam povređeno, navodi britanska agencija.

07.56 - Bajden danas sa liderima G7

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden danas će se virtuelno sastati sa svojim kolegama iz grupe G7, a sastanku bi trebalo da prisustvuje i ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski.
Taj sastanak dolazi dan uoči ruskog obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.
Kako navodi CNN, na dnevnom redu sastanka grupe G7 će biti sankcije Rusiji koja je 24. februara napala Ukrajinu.

06.47 - Berns: Putin ne može da priušti da izgubi u ratu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin mnogo uložio u drugu fazu rata u Ukrajini i ocenio da Putin veruje da je intenziviranje vojnog sukoba najbolji put ka napredovanju.
Berns je upozorio da upravo takav način razmišljanja čini drugu fazu ofanzive najmanje pođednako rizičnom, a možda i rizičnijom, od prve faze sukoba, prenosi Si-En-En.
On je rekao i da, tokom druge faze, ne bi trebalo potceniti rizik od eskalacije rata u nuklearni sukob iako, kako je naveo, američka obaveštajna zajednica "ne vidi u ovom trenutku praktične dokaze da Rusija planira raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja".
Direktor CIA je na događaju koji je organizovao Fajnenšal tajms u Vašingtonu rekao da Putinovo "stanje uma" trenutno takvo da on ne veruje da može sebi da priušti da izgubi u ratu, preneo je Rojters.
"Verujem da je sada ubeđen da će mu intenziviranje omogućiti da napreduje", naveo je Berns.

06.30 - Britanija najavljuje novu vojnu pomoć Ukrajini

Velika Britanija je najavila danas da će obezbediti novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 1,6 milijardi dolara.
"Putinov brutalni napad ne izaziva samo razaranje u Ukrajini, već preti miru i bezbednosti širom Evrope", rekao je britanski premijer Boris Džonson u izjavi uoči virtuelnog sastanka Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji će biti održan sutra, prenosi Rojters.
Britanija je saopštila da će dodatna sredstva za Ukrajinu obezbediti iz rezervi koje vlada koristi za slučaj vanrednih situacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
badza

pre 1 godinu

Pa tu korvetu kod Odese potapaju vec 20 put..... a rusi nista o tome da su im pogodilu fregatu Makarov pa su morali da je tegle u Sevastopolj na opravku ( 2 najveci brod posle potopljene Moskve). Brate, kad pratim, ruske sajtove, koda sam u SF filmu, pa po njihovim izvestajima ukrajinska vojska je vec 10 puta unistena totalno, kako li se onda ukrajinci bore, cudo jedno....

dare

pre 1 godinu

Hahahah.....trudo... auuuu brate.....Korona je cudo!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija