• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

09.05.2022

23:06

RUSI ZASIPAJU ODESU KINDŽALIMA, BAJDEN POTPISAO "ZAKON ZAJMU I NAJMU" ORUŽJA KIJEVU! Šolc apeluje: Moskva i Ukrajina da pregovaraju o miru! (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

RUSI ZASIPAJU ODESU KINDŽALIMA, BAJDEN POTPISAO "ZAKON ZAJMU I NAJMU" ORUŽJA KIJEVU! Šolc apeluje: Moskva i Ukrajina da pregovaraju o miru! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ruski „Iskanderi“ uništili su veliku gomilu američkog oružja u blizini Harkova, a u blizini ostrva Zmejni oboreni su ukrajinski helikopteri, avioni i bespilotne letelice. U međuvremenu je sa teritorije metalurškog kombinata „Azovstalj“ u Marijupolju u subotu evakuisano još 50 ljudi

23.00 Bela kuća: Putinov govor je revizija istorija

Foto: Tanjug/AP

Bela kuća je ocenila dnašnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina na paradi povodom Dan pobede kao reviziju istorije i navela da je njegova sugestija da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini ''''očigledno apsurdna''''.
Obraćajući se novinarima, sekretarka za štampu Bele kuće Dženifer Psaki rekla je da je Putinov govor ''''revizionistička istorija koja je poprimila oblik dezinformacija'''', preneo je Rojters.
Rusija se preventivno oduprla agresiji, to je bila jedina ispravna odluka, izjavio je ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin.
On je, u obraćanju na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi, rekao da je NATO proširivao vojnu infrastrukturu, da su počele da rade stotine stranih savetnika, da je redovo isporučivano najsavremenije naoružanje iz zemalja NATO.
"Opasnost je svakim danom bila sve veća. Rusija se preventivno oduprla agresiji - to je bila iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka suverene, jake i nezavisne zemlje", rekao je Putin.

22.45 Konasenkov: PVO oborio ukrajinski MiG 29, presreo Točku-U

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion MiG-29 i presreli raketu Točka-U i dva projektila Smerč, izjavio je danas predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
"Ruski PVO sistemi su tokom dana oborili avion MiG-29 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga iznad grada Severodonjecka", rekao je on, preneo je TASS.
"Ukrajinski projektil Točka-U presretnut je u blizini sela Ivanovka u oblasti Harkov, a dve rakete višecevnog raketnog sistema Smerč presretnute su u oblastima Bolšaja Kamiševaha i Izjum", dodao je Konašenkov.
Istovremeno, šest helikoptera je uništeno tokom noći projektilima Oniks u regionu Odeske, kazao je on.

22.30 Šolc: Pregovori RUS i UKR da se nastave i budu konkretniji

Foto: Christophe Gateau/Pool via AP

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na nastavak i konkretnije pregovore između Rusije i Ukrajine kako bi se brzo postiglo mirno rešenje.
"Naš zahtev je da se pregovori ponovo pokrenu, da se pregovori Rusije i Ukrajine konkretizuju, da se u njima vrlo brzo postigne dogovor. Ne bi trebalo da sada, posle mnogo hiljada mrtvih ljudi, bude novih razaranja. Naprotiv, sada moramo doći do tačke u kojoj će biti postignut napredak u pregovorima", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, upitan da prokomentariše govor ruskog lidera Vladimira Putina na paradi 9. maja.
Šolc je napomenuo da vojna operacija Ruske Federacije traje već nekoliko nedelja i da je ''''zbog toga važno da krenemo veoma brzo da okončamo rat'''', prenela je agencija RIA Novosti.
"Naši zahtevi su jasni - rat mora biti okončan, oružje mora da se ućutka, želimo da Rusija povuče svoje trupe. U vezi s tim, važno je da nema novog rasta eskalacije. U svakom slučaju, što se teritorije tiče, šta će se zapravo desiti u Ukrajini - to ćemo preciznije videti u narednim danima i nedeljama. Jedno mora biti jasno, da je nemoguće zamisliti da Ukrajina prihvati prisilni mir, situaciju u kojoj će joj biti postavljeni uslovi, koje ona kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu ne može da prihvati", dodao je Šolc.

22.00 Burna noć u Zaporožju

Oružane snage Ukrajine napadaju Herson, Oružane snage Ruske Federacije napadaju Nikolajev, obe strane su uvučene u artiljerijske duele. Prema rečima meštana, takav prizor noću je već postao prilično poznat.

21.45 Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Vazdušna uzbuna proglašena je u centralnom i istočnom delu Ukrajine. Očekluju se udari ruskih raketa po ciljevima u tim oblastima.

21.30 Ukrajinska avijacija poletela iz Odese

Odesom odjekuju snažne eksplozije, lokalni mediji javljaju da je poletela ukrajinska avijacija.

21.00 Pervomajsk bez vode od 21. februara

Vodena blokada grada Pervomajska u Luganskoj Narodnoj Republici od strane Kijeva traje više od 2,5 meseca, izjavio je za RIA Novosti načelnik gradske administracije Sergej Koljagin.
Ukrajina je 21. februara, zbog havarije, obustavila snabdevanje LPR vodom iz Zapadne filtracione stanice - jedne od dve, zajedno sa pumpnom stanicom Petrovskaja, koje su u to vreme ostale na teritoriji koju je kontrolisao Kijev od izvora vode. LNR. Ostatak vode republika dobija autonomno. Pervomajsk je jedino naselje na teritoriji republike koje je 100% obezbeđeno vodom iz Ukrajine. Gradonačelnik grada Sergej Koljagin saopštio je da je organizovano snabdevanje stanovnika pijaćom vodom.
 
20.45 Bajden potpisao "Zakon zajmu i najmu" oružja Kijevu

Američki predsednik DŽozef Bajden potpisao je „Zakon o zajmu i najmu" (lend liz) koji se odnosi na isporuke oružja Ukrajini.
Nacrt zakona o zajmu i najmu će uprostiti pružanje vojne pomoći Ukrajini. Između ostalog, on će privremeno ukloniti niz „zahteva koji se odnose na ovlašćenja predsednika za slanje odbrambene opreme Ukrajini ili drugim istočnoevropskim zemljama koje su izložene ruskoj invaziji", navodi se u dokumentu na sajtu američkog Kongresa.
 
20.30 Kinžalima po ciljevima u Odesi

Foto: printscreen

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo da je ruska vojska sa tri rakete "Kinžal" pogodila objekte na teritoriji Odese.
Rakete su ispaljene sa bombardera Tu-22M3.

19.00 Rusija osujetila Ukrajinu da zauzme Zmijsko ostrvo

Kijev je planirao veliku provokaciju - zauzimanje Zmijskog ostrva, ali ga je osujetila ruska vojska i pretrpeo je velike gubitke, izjavio je danas na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.
U međuvremenu, raketne snage i artiljerija Ruske Federacije uništile su oko 400 nacionalista i 48 jedinica vojne tehnike, rekao je Konašenkov, prenela je agencija RIA Novosti.

Foto: AP/Photo

18.45 Savet UN za ljudska prava u četvrtak o Ukrajini

Savet UN za ljudska prava održaće u četvrtak posebnu sednicu o navodnom kršenju ljudskih prava od strane Rusije tokom rata u Ukrajini, izjavio je zvaničnik UN.
Kijev je prethodno zatražio od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.
Zahtev Ukrajine je podržalo više od 50 zemalja, prenosi Gardijan.
U pismu ukrajinske ambasadorke pri UN Jevgenije FIlipenko predsedniku Saveta navodi se da aktuelna situacija zahteva urgentnu pažnju Saveta s obzirom na navode o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava u Buči i drugim oblastima Ukrajine, te na navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.
Rusija negira napade na civile u Ukrajini i svoje akcije naziva "specijalnom operacijom" sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

18.30 SAD isporučile haubice i municiju, obučavaju ukrajinske vojnike

SAD su isporučile više od 85 od 90 haubica, oružja dugog dometa, koje je obećano Ukrajini, kao i više od 110.000 od 184.000 komada municije za njih, izjavio je visoki američki odbrambeni zvaničnik.
On je rekao i da je više od 310 ukrajinskih vojnika završilo obuku, dok se još 50 trenutno obučava, a da novi dvonedeljni kurs o održavanju haubica počinje danas, preneo je CNN.
Najmanje 13 isporuka iz sedam različitih država stiglo je na različita mesta širom regiona, a u paketima su puške, rezervni delovi, hamviji, generatori i nekoliko dodatnih haubica, naveo je zvaničnik.

17.00 Ukrajina traži posebnu sednicu Saveta UN za ljudska prava

Kijev je zatražio danas od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.
Aktuelna situacija zahteva urgentnu pažnju Saveta s obzirom na navode o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava u Buči i drugim oblastima Ukrajine, te na navode o masovnim žrtvama u Marijupolju, poručila je ukrajinska ambasadorka pri UN Jevgenija Filipenko u pismu predsedniku Saveta UN za ljudska prava u koje je Rojters imao uvid.
Pismo nosi današnji datum i potpisalo ga je još 55 zemalja.

16.30 Kijev očekuje napad ruskih bombardera na Azovstalj

Foto: Reuters

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da ruske snage tenkovima i artiljerijom izvode "jurišne operacije" na čeličanu u Azovstalju u Marijupolju gde se nalaze borci Azovskog puka.
Portparol ministarstva odbrane Oleksanr Motuzjanik nije izneo druge detalje, ali je rekao da se u budućnosti mogu očekivati napadi ruskih bombardera, prenosi Rojters.
Rusija je prethodno negirala navode ukrajinskih zvaničnika da je pokušala da upadne u čeličanu dok su u njoj bili civili.

14.53 - Evropljani treba da uzmu u svoje ruke pitanje bezbednosti, a evropske strane su dužne da podrže Rusiju i Ukrajinu u postizanju mira putem pregovora, izjavio je predsednik Kine Si Đinping u razgovoru s kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.

Lideri dveju zemalja razgovarali su posredstvom video-veze. Si Đinping i Olaf Šolc su, pored bilaternalne saradnje i dijaloga Evropske unije i Kine, otvoreno razmenili mišljenja o situaciji u Ukrajini. „Kina je uvek bila na strani mira, uvek je samostalno donosila odluke, a takođe je stalno na svoj način doprinosila pomirenju i održavanju pregovora, smanjenju napetosti situacije“, rekao je Si Đinping, a prenosi Centralna televizija Kine.

Foto: AP/Photo


Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini ponovo podstiče Evropu da se odlučno bavi svojom bezbednošću. „Neophodno je svim snagama izbegavati zaoštravanje sukoba i njegovo širenje, koji mogu da dovedu do nepopravljive situacije“, dodao je kineski predsednik.


Si Đinping je, takođe, naveo da Evropa treba da iskoristi istorijsku i političku mudrost i da posveti pažnju dugoročnoj evropskoj stabilnosti, te da teži tome da na odgovoran način rešava probleme.
„Evropljani treba da uzmu bezbednost Evrope u svoje ruke. Kineska strana se zalaže za to da Evropa igra pozitivnu ulogu u procesu doprinošenja pomirenju i održavanju okvira bezbednosti“, naveo je Si Đinping. Prema njegovim rečima, „Kina pozdravlja sve napore međunarodne zajednice koji doprinose primirju i pregovorima“.
 

 

13.52 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi Rusija iskoristila mogućnost da mirnim putem reši situaciju u Ukrajini, ali da nije imala priliku za to i izrazio uverenje da će specijalna vojna operacija u Ukrajini ostvariti rezultat.

Foto: AP/Tanjug

"Da je postojala bar jedna šansa da se ovaj problem reši mirnim putem mi bismo naravno iskoristili tu šansu. Ali oni nam tu šansu nisu dali", rekao je Putin na sastanku sa ocem komandanta bataljona Sparta, koji je poginuo u Donbasu.

Putin je ocenio da se ostvaruju svi ruski planovi u Ukrajini, prenosi TAS S. "Rezultat će biti postignut, u to nema sumnje", poručio je Putin.

 

13.23 - Zabrana izvoza biće usmerena na hemikalije, plastiku, gumu i mašine

Velika Britanija je najavila novi paket sankcija Rusiji i Belorusiji, kao odgovor na invaziju na Ukrajinu – ciljajući time na trgovinu od 1,7 milijardi funti.

 

12.39 - Ukrajinska vojska je granatirala školu-internat i pekaru u Dokučajevsku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR. U granatiranju je oštećeno sedam stambenih objekata.

 

12.37 -  koje su ispaljene na Dan pobede, saopštila je administracija tog grada.

 

12.31 - Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut je i gađan crvenom bojom kada je pokušao da položi venac na Groblju sovjetskih vojnika u Varšavi, javlja dopisnik Sputnjika. Ambasador je rekao da nije ozbiljnije povređen u incidentu.

11.36 - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da će jedna ulica u Groznom dobiti naziv po bivšem lideru DNR Aleksandru Zaharčenku.

 

11.35 - Neonacističke ukrajinske snage su iz taktičkog raketnog sistema 9M79-1 „Točka U“ granatirale stambeno naselje u naselju Nova Astrahanj, saopštila je Narodna milicija LNR.
Koordinisanim dejstvima jedinica PVO oborena je taktička raketa na prilazu naseljenom mestu, a sistem za hitno upozoravanje stanovništva omogućio je da se izbegnu civilne žrtve.
U granatiranju je oštećena zgrada pošte, bolnice i obližnja privatne stambene zgrade.

11.35 - U blizini Černobajevke u Hersonskoj oblasti oboreno je pet vazdušnih ciljeva ukrajinskih snaga, rakete su letele ka severnom delu Hersona, saopštile su snage bezbednosti za Sputnjik.

 

11.34 - Ukrajinske snage na Dan pobede pokušavaju da izvedu napade na Herson, čuju se zvuci eksplozija, radi protivvazdušna odbrana, javlja dopisnik Sputnjika.

11.33 - Narodna milicija Luganske Narodne Republike, razvijajući ofanzivu na Lisičansk, oslobodila je selo Nižnje na Dan pobede. Nad selom je podignuta kopija Zastave pobede, saopštila je pres služba Narodne milicije.


U saopštenju se dodaje da su se snage probile do periferije susedne Toškovke, gde se uspešno vode borbe.

 

11.32 - Upaljen večni plamen u Marijupolju

Na spomeniku žrtvama fašizma u Marijupolju na Dan pobede upaljen je večni plamen, saopštila je pres-služba partije Jedinstvena Rusija.

11.04 - Medinski:Pregovori sa Ukrajinom nisu stali

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da mirovni pregovori nisu stali i da se vode na daljinu, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks.

Moskva je optužila Kijev da odugovlači pregovore i da koristi izveštaje o "zločinima koje su počinile ruske snage u Ukrajini" kako bi podrila pregovore.
 

 

10.18 - Brigada ukrajinskih trupa napustila svoje položaje u Lisičansku, a trenutno su u toku borbe za ovaj grad, kao i za susedni Severodonjeck, izjavio je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.


„Danas su savezničke snage (LNR i Rusije) preuzele kontrolu nad naseljem Nižnje. Sada je put za Lisičansk sa juga otvoren. Čitava brigada Oružanih snaga Ukrajine danas je napustila Lisičansk, napustivši svoje položaje nakon manjih borbi“, napisao je Mirošnik na svom kanalu na Telegramu.
Prema njegovim rečima, u LNR su „savezničke snage oslobodile niz naselja i bore se za Severodonjeck i Lisičansk“.


Mirošnik je dodao da je u toku ofanziva na Severodonjeck. Celo predgrađe i naselja sa istoka grada su očišćeni od ukrajinskih snaga. „Borbe još traju na jugoistoku Severodonjecka, ali su blizu završetka“, precizirao je on.
Aktivne borbe se nastavljaju u Privolju, Šepilovu i Belogorovki, dodao je Mirošnik.

 

09.00 - Akcija „Besmrtni puk“ i svečana proslava Dana pobede počela je u Hersonu koji su oslobodile Oružane snage Rusije. U gradu se prvi put održava šetnja u znak sećanja na heroje Drugog svetskog rata. Ljudi šetaju sa ruskim zastavama, zastavama pobede i velikim transparentom sa natpisom „Besmrtni puk“vojničke pesme.


Krajem aprila, hersonska administracija je naredila da se upali Večni plamen, koji su kijevske vlasti ugasile 2014. godine.

 

08.59 - Ukrajinske trupe granatirale su za sat i po jutros gađale Gorlovku, Dolomitno, Jelenovku i Doli u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši sedam mina kalibra 120 mm, šest granata kalibra 152 mm i osam mina kalibra 82 mm, saopštila je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

08.59 - Narodna milicija DNR objavila je snimak kako spasioci u Marijupolju raščišćavaju ruševine višespratnica porušenih tokom borbi sa neonacistima.


Pripadnicima Ministarstva za vanredne situacije pomažu demineri koji pronalaze veliki broj ukrajinskih granata i skladišta naoružanja, s obzirom da su Oružane snage Ukrajine mnoge stanove pretvorile u vatrene položaje.

08.54 - Hersonska oblast će nastojati da se maksimalno integriše u sastav Ruske Federacije, za sada se ne planira održavanje referenduma, izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika vojno-civilne administracije ovog regiona Kiril Stremousov.


„Ne planiramo održavanje referenduma i stvaranje republike. Na osnovu mogućnosti koje sada imamo, maksimalno ćemo se integrisati u sastav Ruske Federacije“, rekao je Stremousov.
Prema njegovim rečima, stanovnici Hersonske oblasti moći će da postanu državljani Rusije i dobiju mogućnost za stabilnu socijalnu pomoć i sigurnost.


Ruske snage su tokom specijalne operacije Ukrajine preuzele kontrolu nad celom Hersonskom oblasti na jugu zemlje i azovskim delom Zaporoške oblasti. U regionima su formirane civilno-vojne uprave, počelo je emitovanje ruskih TV kanala i radija i obnavljaju se trgovinske veze sa Krimom.
 

08.18 - Trudo: Biće poslato još oružja Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je, nakon nenajavljene posete Kijevu u nedelju, da će biti poslato novo oružje i vojnu oprema za Ukrajinu.

Foto: Reauters

Trudo je novinarima posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će Kanada, takođe, uvesti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama zbog ruskog napada na Ukrajinu, preneo je Rojters.

On je dodao da će Kanada ponovo otvoriti ambasadu u Kijevu.

 

07.58 - Potpredsednik ruske Vlade posetio Marijupolj

Potpredsednik ruske Vlade Marat Kusnulin posetio je u nedelju Marijupolj kako bi procenio razmere radova na obnovi grada, preneo je TAS S

 

07.50 - Rusija neće ćutati!

Moskva neće tolerisati slepilo onih koji ne primećuju oživljavanje neonacizma u Ukrajini, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na Telegram kanalu.
 

Foto: Reuters

"Ne možemo i nećemo tolerisati vrišteću tišinu, odvratno slepilo koje ne primećuje oživljavanje neonacizma u Ukrajini. I nećemo. U ime sećanja na naših 27 miliona građana koji su položili svoje živote da slome "smeđu kugu"", rekao je, pored ostalog Medvedev, preneo je Sputnjik.

Medvedev je skrenuo pažnju na to da američki državni sekretar Entoni Blinken u svojoj "čestitki" povodom 77. godišnjice Pobede nad fašizmom nije ni pomenuo S S S R. "Sećam se fraze koja se pripisuje maršalu Georgiju Žukovu: Oslobodili smo ih i oni nam to nikada neće oprostiti", rekao je Medvedev.

 

07.49 - Moskva: Oboren ukrajinski avion Su-25

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u nedelju ukrajinski jurišni avion Su-25, bespilotnu letelicu Barjaktar u blizini Zmijskog ostrva, i još dve bespilotne letelice u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Ruski PVO sistemi u oblasti Zmijskog ostrva uništili su jednu bespilotnu letelicu Bajraktar TB2. Pored toga, uništene su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad naselja Mandrikino u Donjeckoj Narodnoj Republici i Peremožnje, u Luganskoj Narodnoj Republici", rekao je on, a prenela agencija RIA Novosti.

07.32 - I Bugarska traži izuzeće od embarga EU na rusku naftu

Bugarska neće podržati novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije ako ne dobije izuzeće od predložene zabrane kupovine ruske nafte, rekao je sinoć zamenik premijera Asen Vasilev

 

07.08 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je u školi u istočnom selu Bilohorivka u ruskom bombardovanju ubijeno oko 60 ljudi, koji su se tamo skrivali od granatiranja.

"Rezultat ruskog napada na Bilohorivku u regionu Lugansk je 60 ubijenih civila koji su se samo krili u školi, tražili utočište od granatiranja", naveo je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters. Nešto ranije je guverner regiona Lugansk izjavio da se u školi nalazilo oko 90 ljudi.

07.05 - U Slavjansku su neonacisti minirali železnički i automobilski most preko reke Suhoj Torec koji spaja grad sa Kramatorskom. Za to planiraju da okrive rusku vojsku.

 

07.03 - U dečjoj bolnici u Harkovu nalazi se skladište municije, dok su medicinsko osoblje i teški bolesnici morali da napuste zgradu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

07.00 - Teritorijalna odbrana Ukrajine zabranjuje civilima da napuste opasne zone u Zaporožju, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

„U Zaporožju administracija, skrivajući pravi cilj – korišćenje građana kao „živog štita“, pod izgovorom „obezbeđivanja bezbednosti“, zabranila je evakuaciju civila. Militanti bataljona teritorijalne odbrane suzbijaju svaki pokušaj civila da napuste grad na ličnom transportu ili peškom“, rekao je Mizincev na brifingu.

 

 

 

 

06.47 - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da je Popasna u Luganskoj Narodnoj Republici u potpunosti oslobođena od ukrajinske vojske.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija