• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.05.2022

16:20 >> 16:24

Berbok SIGURNA: Smanjićemo zavisnost od ruskih energenata do nule i to zauvek!

Informer/Fotomontaža

Vesti

Berbok SIGURNA: Smanjićemo zavisnost od ruskih energenata do nule i to zauvek!

Podeli vest

Nemačka će u budućnosti potpuno i zauvek odustati od energenata iz Rusije, izjavila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok

„Dosledno ćemo smanjiti svoju zavisnost od ruskih energenata do nule, i to zauvek“, rekla je ona tokom posete Kijevu.


Prema njenim rečima, odustajanja od sankcija protiv Rusije iza leđa Ukrajine neće biti i da one ne mogu biti ukinute čak ni u slučaju da imaju negativan uticaj na samu Nemačku.


„Ne možemo da promenimo geografiju u Evropi, ali zajedno možemo jasno da damo do znanja da posle 24. februara ne može biti uzajamnog razumevanja s Rusijom, niti se možemo povući nijedan milimetar unazad iza leđa Ukrajine“, rekla je šefica nemačke diplomatije na konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug/AP


Ona je dodala da će Nemačka isporučiti Ukrajini savremene tenkove i haubice, a istovremeno će početi da obučava ukrajinske vojnike.


„Sledeći korak će biti najsavremeniji tenkovi, haubice, što znači da ćemo moći da ih iskoristimo kao zaštitu od dronova... Nemačka i Holandija će zajedno isporučiti te haubice. Jedna zemlja ne može da isporuči sve, jer i sami nemamo dovoljno. Nemačka će isporučiti sedam haubica i odmah ćemo početi neophodnu obuku“, navela je Berbokova.


Ministarka je, takođe, rekla da Ambasada Nemačke u Kijevu, koja je zatvorena sredinom februara, od danas obnavlja rad, mada s minimalnim prisustvom diplomata.


Analena Berbok je prva članica nemačke vlade koja je posetila Ukrajinu od početka ruske specijalne vojne operacije. Sredinom aprila Kijev je nameravao da poseti predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, ali su ukrajinske vlasti odbile da ga prime, pozvavši se na njegove čvrste veze s Rusijom. To je izazvalo kritike u Nemačkoj, a kancelar Olaf Šolc je izjavio da za sada ne planira da poseti Kijev, upravo zbog Štajnmajerovog iskustva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

Leopard 1 iz 1960., Gepard iz 1965.... "Ona je dodala da će Nemačka isporučiti Ukrajini savremene tenkove i haubice" Ha, ha. "Nemačka će isporučiti sedam haubica" prevedeno: daćemo vam praćku da ubijete slona. Ha.ha.ha. Ova je smešnija od Zelenskog

Daneee

pre 1 godinu

Nemojte da zamjerite bila je kod zelenka pa presisala bijelo

Laki

pre 1 godinu

Trebalo vas je zbrisati 1945.da vise ne postojite. Svi ste vi bili nacisti a i ostali ste nacisti. Spasili su vas Engleska i USA koji su jos veci nacisti od vas bili i ostali.

Rade R

pre 1 godinu

Da sam ja na Putinovom mestu, odma bi vam dao da budete potpuno nezavisni od ruskih energenata! Zavrnuo bi vam momentalno sve slavine! Kakvo čekanje, odma bi vam ispunio želju! Fašisti odvratni!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija