• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.05.2022

16:43 >> 16:54

Ruska pravoslavna crkva ne priznaje "Ohridsku crkvu"

Vesti

Ruska pravoslavna crkva ne priznaje "Ohridsku crkvu"

Podeli vest

Priznanje "Ohridske crkve" od strane Vaseljenske patrijarhije predstavlja grubu i političku motivisanu invaziju na Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštili su u Ruskoj pravoslavnoj crkvi

Ruska pravoslavna crkva ne priznaje odluke o statusu crkve u Severnoj Makedoniji, koje su donete bez učešća SPC.

Priznanje "Ohridske crkve" od strane Vaseljenske patrijarhije predstavlja grubu i političku motivisanu invaziju na Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštio je zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve Nikolaj Balašov.


„Vaseljenska patrijaršija, kao i u slučaju Ukrajine, ponovo je odlučila da bude jedini i samozvani arbitar u celom pravoslavnom svetu, jedini i neosporni arbitar o svim crkvenim pitanjima, izvršivši grubo antikanonsko i politički motivisano zadiranje u nadležnost Srpske pravoslavne crkve. Međutim, legitimnu odluku o statusu Pravoslavne crkve u Republici Severnoj Makedoniji može doneti samo Srpska Patrijaršija preko svog Arhijerejskog Sabora. Bilo koja odluka, doneta bez učešća autokefalne Srpske pravoslavne crkve neće biti priznata od Ruske pravoslavne crkve. Nadam se da to neće priznati ni druge pomesne pravoslavne crkve“, rekao je Balašov.


Vaseljenska patrijaršija saopštila je juče da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.
Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj je priznao naziv te Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije) i isključuje upotrebu termina makedonska kao i bilo koje izvedenice iz tog termina.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Realno

pre 1 godinu

Realno, to nije Ruska Crkva vec deo KG, Bkoji je ateisticka ideoloska organizacija. Isto kao i SPC, koja je deo BIA. Oni imaju veze sa Hristom, isto koliko i Drug Vucelic sa "promocijom hriscanskih vrednosti". Ne znam samo zasto se pretvaraju?!? Budite deo sluzbe bezbednosti, ako to zelite, ali nemojte vuci hriscanske vernike za nos. Nas ne interesuje srbstvo, bia, politika, Putin, i sve ostalo sto je Vama smisao postojanja. Budite to sto jeste, kad vec niste to sto bi trebali biti.

Miki

pre 1 godinu

Pa boli njuh kurac za Rusku pravoslavnu popadiju!!

SRB

pre 1 godinu

Pre ce biti CIA nego sama vaseljenska patrijarsija.

Hercegov grad

pre 1 godinu

Ko da to nesta znaci?!Svski narod ima pravo na svoju crkvu.Neko je priznaje ,neko ne!

Vera

pre 1 godinu

To je pravoslavlje! Cepanje i deljenje i huškanje i mržnja i ubijanje...Biblija, Knjiga otkrivenja: Harlot je odvojena crkva, ku**a, bludnica, koja se odvojila da obmanjuje narod i da sa njim dočeka antihrista...Cepanje Isusove Crkve se u Biblji zove Harlot (Odvojena crkva, ku*va, bludnica). Zato su interesantni Grkokatolici, dobar deo ljud u Grčkoj koji su ostali katolici i posle 1054g i dalje sa papom, a o tome se kod nas ne govori, NIKADA! Ispada da Vizantija nije uspela ni sve Grke da popravoslavi, a uspela baš sve Srbe, tako da im "za večeru" dala Srbiju na tri mora, a sada nemaju ni kap... Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su, Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u Tursku. Samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide. Neki katolički fratri su, još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji", koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta. Neće na Balkanu biti mira sve dok ne dođe sultan Erdogan sa vojs kom, da dignu minarete i na Savin hram u Beogradu?

Bata

pre 1 godinu

Pa nije niko prizno makedosku crkvu kao samostalnu nego samo je zatvoren raskol , a do priznanja ima jos puno.... opet su nesto novinari izmesali samo da ima 'senzacija" ( koje nema)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta
Politika

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

07.05.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Miler progovorio o Jokiću! Ako dobije treću MVP titulu...
NBA

Miler progovorio o Jokiću! Ako dobije treću MVP titulu...

Legendarni košarkaš Indijane, Redži Miler (58), gostovao je u podkastu kod poznatog novinara Dana Patrika i tom prilikom je govorio o srpskom centru Nikoli Jokiću (29) koji bi trebao treći put u karijeri da bude proglašen za najkorisnijeg igrača u NBA ligi.

07.05.2024

14:49

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija