• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti

12.05.2022

18:35

PUKOVNIK VOJSKE SAD I TRAMPOV SAVETNIK JASAN: Bajden očajnički želi da preokrene tok rata u Ukrajini - pomoću Poljske! Kijev gubi, NATO ne može...

Vesti

PUKOVNIK VOJSKE SAD I TRAMPOV SAVETNIK JASAN: Bajden očajnički želi da preokrene tok rata u Ukrajini - pomoću Poljske! Kijev gubi, NATO ne može...

Podeli vest

Događaji u Ukrajini se ne razvijaju po scenariju koji su zapadni stručnjaci prvobitno predvideli, što je za SAD potpuno neprihvatljivo. A za realizaciju američkih ciljeva, Poljska može da bude pojas za spasavanje - ocenio je bivši pukovnik Daglas Mekgregor koji je bio savetnik ministra odbrane u administraciji Donalda Trampa

U članku napisanom za The American Conservative, dodatno je ukazao:

- Bajdenova administracija očajnički želi da preokrene tok rata u Ukrajini i sačuva sopstveni obraz. Izgleda da u Poljskoj vide izlaz. Što je još važnije, poljski predsednik Andžej Duda i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazili su želju da uklone granicu između svojih zemalja. Prema nekim izveštajima, nakon što je Vašington odbio predloge za uvođenje zabrane letova iznad Ukrajine, poljskom Generalštabu je tajno naloženo da izradi plan intervencije u ukrajinskom sukobu.

Mekgregor u ovom kontekstu ukazuje:

- Naravno da bi vojna akcija te veličine zahtevala  odobrenje Kijeva, ali s obzirom na de fakto kontrolu Vašingtona nad vladom Zelenskog, odobrenje poljske vojne intervencije ne bi trebalo da predstavlja problem. Međutim, takav događaja može izazvati sukob Rusa i Poljaka u nekoj formi, što bi podrazumevalo hitno sazivanje Saveta NATO i postavljanje pitanja primene člana 5 o kolektivnoj odbrani. Tako bi intervencija Poljske u ukrajinskom sukobu mogla dovesti članice NATO u opasnost rata sa Rusijom, čemu se protivi većina članica alijanse.

Mekgregor navodi da su zapadni vojni stručnjaci očekivali da će Oružane snage Ukrajine biti u stanju da nanesu ozbiljne ljudske i materijalne gubitke ruskoj vojsci. Međutim, do maja je postalo jasno da su Oružane snage Ukrajine iscrpljene i faktički poražene.

Naglasio je da samo mala količina naoružanja koje isporučuju evropske zemlje i SAD stiže do ukrajinskih trupa jer biva uništeno pre nego što stigne na front.

Lideri zemalja G7 su 8. maja saopštili da nameravaju da „spreče pobedu Rusije u Ukrajini".

Direktor Ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin je 28. aprila rekao da Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje vojno-tehničke kontrole Poljske nad „istorijskim posedima" u Ukrajini.

Pentagon je 26. aprila u Nemačkoj uspostavio centar za koordinaciju isporuka vojne pomoći (iz 40 zemalja) Ukrajini.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
basket

pre 1 godinu

Ovaj amerikanac je prolupo, ukrajinci napreduju kod Harkova i vec su na severoi-stocnom delu 2-3 kilometra od granice sa Rusijom, na ostalim sektorima kod Harkova odbacili su ruse 35-60 km od grada koji je pred 1 mesec bio opkoljen sa svih strana. jedino u Donbasu rusi napreduju, sporo, ali napreduju i vec kontrolisu 85% teritorije Donbasa ( pred napad kontrolisali su samo 35%). Tako da ovaj americki penzionisani pukovnik prica kao i njegov bivsi sef ciste besmislice.

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

rusi se povukli do vladivostoka,celnici se sakrili u sibirsku kolimu, volodmir marsira rusijom sa evrosong pobednicima

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija