• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Mediji

12.05.2022

23:05

"OVAJ GRAD JE RUSIJA!" Moskva sprema aneksiju ključnog dela Ukrajine!? Svi gledaju Donbas, a Putin ima potpuno drugi plan kojim završava rat?!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

"OVAJ GRAD JE RUSIJA!" Moskva sprema aneksiju ključnog dela Ukrajine!? Svi gledaju Donbas, a Putin ima potpuno drugi plan kojim završava rat?!

Podeli vest

Strateški važan grad Herson na jugu Ukrajine je početkom marta pao u ruke ruskih snaga i tako postao prvi veliki ukrajinski grad koji je "osvojen" od početka invazije, a sada su tamošnje vlasti koje je u postavila Rusija objavile da će tražiti pripajanje Rusiji

Herson, crnomorska luka sa skoro 300.000 stanovnika jedna je od nekoliko velikih ukrajinskih gradova koji su pod ruskom kontrolom.

Šta Rusija planira za Herson?

Zamenik lidera regionalne vojne i civilne administracije Hersona Kiril Stremousov istakao je da nema planova o stvaranju posebne republike poput onih koje se traže u istočnom regionu Donbasa, preneo je “Ju-es-ej tudej”. On je u sredu rekao da je "grad Herson Rusija" i da se na teritoriji Hersonske oblasti "neće stvarati nikakva “Hersonska Narodna Republika”, kao i da neće biti referenduma".

- Referendum, koji je apsolutno legalno održan na Krimu, nije priznala svetska zajednica koja je učinila sve da ne prizna Rusiju kao punopravnu članicu globalne zajednice – rekao je Stremousov na konferenciji za novinare, preneo je “Hil”.

- Stoga, to će biti jedan jedini ukaz na osnovu zahteva rukovodstva Hersonske oblasti predsedniku Rusije i biće podnet zahtev da se ova oblast uključi u sastav punopravnog regiona Ruske Federacije – istakao je on.

Stremousov, koji je ranije najavio uvođenje rublje u Herson od 1. maja, takođe je rekao da će do kraja ovog meseca u regionu početi sa radom banka za konverziju novca u ruske rublje, koja će na kraju biti integrisana u Banku Rusije. Ali, kako je istakao, nema planova o stvaranju posebne republike kao u Donbasu, preneo je “Ju-es-ej tudej”.

Stremousov je precizirao da Hersonska oblast namerava da zatraži od ruskog predsednika Vladimira Putina da pripoji taj region Rusiji nakon završetka svih procesa za integraciju. On je naglasio da krajnji rok za pripremu zahteva još nije nagovešten, ali je pojasnio da se ne radi o narednih nekoliko dana, već o doglednoj budućnosti. “Vašington post” piše da je Stremousov rekao da je vremenski okvir za ta dešavanja kraj ove godine.

Foto: Tanjug/AP

Peskov: Odluka za sve stanovnike

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da odluku o zahtevu da Hersonska oblast uđe u sastav Ruske Federacije treba da donesu stanovinici tog regiona. On je naglasio da "takve sudbonosne odluke" moraju da imaju apsolutno jasnu pravnu pozadinu, opravdanje, i da budu apsolutno legitimne, “kao što je to bio slučaj sa Krimom”.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u aprilu upozorio da bi Rusija mogla da održi “pseudo-referendume” u okupiranim regionima poput Hersona.

Ukrajina: Mogli bi tražiti i da se pripoje Marsu

Ukrajinske vlasti ogorčeno su reagovale na poslednju najavu ruskih zvaničnika u Hersonu da će tražiti aneksiju. Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak odbacio je planove o aneksiji Hersona.

- Jedini zahtev koji mogu da pripreme "gaulajteri" iz regiona Hersona je onaj za izgovor nakon sudske presude - naveo je on u “tvitu”.

Gaulajter je bio regionalni lider Nacističke partije NSDAP, ili vođa gaua, teritorijalne oblasti nacističke Nemačke, trećerangirani u nacističkom političkom rukovodstvu. Ova pozicija je ukinuta nakon pada nacističkog režima 8. maja 1945.

- Okupatori mogu tražiti i da se pripoje Marsu ili Jupiteru. Ukrajinska vojska će osloboditi Herson, bez obzira kakvu igru reči oni igraju - istakao je Podoljak.

Foto: Tanjug/AP

Tranzicija u proruski grad

Do novih dešavanja u Hersonu došlo je nakon što je britansko Ministarstvo odbrane nedavno navelo da Rusija planira da legitimizuje svoju kontrolu u regionu. Rusija verovatno ima za cilj dugoročno da ostvari snažan politički i ekonomski uticaj na ukrajinski južni region Herson, nakon što je odbacila njen povratak pod ukrajinsku kontrolu i pokrenula prelazak valute na rublju, poručila je Britanija, ukazujući na planirano korišćenje rublje u području od 1. maja.

Stanovnici grada Hersona rekli su BBC-u da Rusija primorava zarobljene građane u Ukrajini da koriste rusku valutu i internet. Britanska medijska kuća piše da se Rusija fokusira na Herson kako bi videla da li će tamošnji stanovnici biti prijemčljivi za proruski način života.

Herson je bio prvi veliki ukrajinski grad koji je osvojen od početka ruske invazije na Ukrajinu 24 februara. Kad je grad pao 2. marta, gradonačelnik Igor Kolihajev je rekao stanovnicima da slušaju naređenja ruskih trupa i da ne pružaju otpor. U nedeljama koje su usledile ruske snage su preuzele kontrolu nad gradom i okolnim područjem, smenile Kolihajeva i na njegovo mesto instalirale Aleksandra Kobeca, dok će region voditi Vladimir Saldo.

Stanovnici Hersona rekli su sada BBC-u da su ukrajinski televizijski kanali i veb sajtovi u gradu blokirani i da korisnici imaju pristup samo proruskim internet uslugama i medijima. Ukrajinska valuta, grivna, je takođe zabranjena i primorani su da koriste rusku rublju, preneo je BBC, dodajući da Moskva planira da sledeća četiri meseca iskoristi za tranziciju Hersona u proruski grad.

Foto: AP/Photo

Signal kraja (faze) sukoba?

Kako je obaveštajni stručnjak rekao “Foks njuzu”, Rusija je potencijalno signalizirala nameru da okonča invaziju na Ukrajinu i integriše region Hersona. Bivša službenica američke Odbrambene obaveštajne agencije Rebeka Kofler veruje da bi integracija Hersona bila dovoljna za Putina da kaže da je postigao svoj cilj u trenutnoj fazi invazije na Ukrajinu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi završetak “specijalne vojne operacije” zaustavio pokušaje Zapada da “promoviše unipolarni svet”.

- Prvi put od početka invazije je jedan viši ruski zvaničnik pomenuo ideju okončanja “specijalne operacije” – ukazala je Kofler.

Grad Herson, luka na Crnom moru i reci Dnjepar severozapadno od poluostrva Krim, smatra se strateški važnim jer pruža deo kopnene veze između Krima i separatističkih entiteta u Donbasu. Kontrola Hersona takođe omogućava Rusima da kontrolišu veći deo južne obale Ukrajine i potisnu na zapad prema glavnoj luci Odesa. Moskovski generali su ranije rekli da je njihov cilj da poguraju iz Hersona i zauzmu Nikolajev i Odesu, odsecajući Ukrajinu od mora.

- Shvatajući da ne može da pobedi u ratu, sve dok SAD i NATO obezbeđuju oružje i obaveštajne podatke Ukrajini, Putin u ovoj fazi verovatno razmatra smanjenje svojih gubitaka i okončanje operacije – ocenila je Kofler.

- Ako Putin apsorbuje Herson u Rusiju ili bar uspostavi još jednu odmetnutu “narodnu republiku”, poput Donjecka i Luganjska, on će ostvariti ciljeve ove trenutne faze rata.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija