• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

13.05.2022

16:31 >> 16:36

(FOTO) REVOLUCIJA, OVO MOŽE DA PROMENI MNOGO TOGA! NAUČNICI PRVI PUT UZGOJILI BILJKE U ZEMLJI SA MESECA, zemaljski život nije ograničen na Zemlju!

AP/Tanjug

Vesti

(FOTO) REVOLUCIJA, OVO MOŽE DA PROMENI MNOGO TOGA! NAUČNICI PRVI PUT UZGOJILI BILJKE U ZEMLJI SA MESECA, zemaljski život nije ograničen na Zemlju!

Podeli vest

Naučnici su prvi put uzgojili biljke u zemlji sa Meseca, odnosno uzorcima tla prikupljenim tokom misija NASA-e 1969. i 1972. godine.

To je pošlo za rukom geolozima sa Univerziteta Floride koji su objavili da su posadili seme malog cvetnog korova, Arabidopsis thaliana, u 12 malih posuda. U pitanju je vrsta korova koja često raste duž puta, u pukotinama zidova, pa čak i garažama.


U svakoj posudi se nalazio gram mesečeve zemlje, čiji je tačniji naziv lunarni regolit koji se sa svojim oštrim česticama i nedostatkom organskog materijala uveliko razlikuje od zemaljskog tla, pa se nije znalo hoće li seme da proklija.
 

Foto: AP/Tanjug

Naučnici ostali bez daha


„Kad smo prvi put videli obilje zelenih klica u svim uzorcima, ostali smo bez daha“, rekla je profesor hortikulture En-Lisa Pol, direktor Interdisciplinarnog centra za biotehnološka istraživanja Univerziteta na Floridi i jedan od autora studije objavljene u časopisu „Communications Biology“.
Ona je ukazala na važnost činjenice da biljke mogu da rastu u lunarnom regolitu, dodajući da se time otvaraju vrata budućem istraživanju korišćenjem resursa na Mesecu i verovatno Marsu.
 

 

 


Svako seme je proklijalo i spolja nije bilo razlika u ranim fazama rasta između onih posejanih u regolitu — koji se uglavnom sastoji od zdrobljenih bazaltnih stena — i semena posejanog radi upoređivanja u vulkanskom pepelu sa Zemlje sa sličnim mineralnim sastavom i veličinom čestica.
Seme posađeno u regolitu imalo je slabije rezultate, ali je sama činjenica da su biljke uopšte nikle i rasle bila izvanredna.


„Videti kako biljke rastu je uspeh jer govori da možemo da idemo na Mesec i uzgajamo hranu, prečišćavamo vazduh i recikliramo vodu koristeći biljke na način na koji ih koristimo ovde na Zemlji. To je takođe otkriće jer pokazuje da zemaljski život nije ograničen na Zemlju“, naveo je jedan od autora studija Rob Ferl.
 


NASA je stavila na raspolaganje 12 grama, odnosno samo nekoliko čajnih kašičica regolita prikupljenog tokom misija „Apolo 11“, „Apolo 12“ i „Apolo 17“. Naučnici su posadili tri ili četiri semenke u desetak posuda navlaženih hranjivim rastvorom, a zatim ih stavili u laboratoriju na oko 23 stepena Celzijusa pod LED svetla koja daju ružičastu nijansu, prenela je Hina.
Seme je niknulo u roku od tri dana, a posle jedne nedelje rasta, naučnici su ostavili samo jednu biljku koja je ostavljena da raste do 20 dana starosti. Potom su ubrani listovi kako bi se procenila aktivnost gena.

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17