• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji webtribune

20.05.2022

13:24

"G7" razmatraju stvaranje kartela, čiji će cilj biti prihodi Rusije od nafte!

Vesti

"G7" razmatraju stvaranje kartela, čiji će cilj biti prihodi Rusije od nafte!

Podeli vest

Zemlje „Velike sedmorke“ (G7) razmatraju stvaranje kartela, čiji će cilj biti postavljanje ograničenja na cenu ruske nafte, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na američku ministarku finansija Dženet Jelen

„Mnogi, uključujući i mene, smatraju tu varijantu privlačnom sa opšteekonomske tačke gledišta, ali bi pokretanje takvog mehanizma predstavljalo složen zadatak, sva ta pitanja još nisu razrađena“, rekla je ona tokom razgovora u Bonu.

Kako navodi agencija, akcije takvog kartela bi mogle da umanje prihode Moskve.

Izvor navodi da će lideri EU, koji će se krajem maja okupiti u Briselu kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini, takođe podržati ograničenje cena ruske nafte. Drugi izvor je izjavio da je realizacija plana za uspostavljanje ograničenih cena još daleko od primene.

Ranije je niz zapadnih zemalja uveo nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Zemlje Evropske unije ozbiljno razmatraju mogućnost odustajanja od ruskog gasa i nafte.

Šesti paket evropskih sankcija predviđa uvođenje naftnog embarga, ali brojne zemlje Evropske unije, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 4. maja najavila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji obuhvata i odloženi embargo na isporuke ruske nafte.

Evropska komisija se zalaže za to da se u roku od šest meseci uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u EU, da se tokom sledeće godine uvede i zabrana na uvoz naftnih derivata i predložila da se Mađarskoj i Slovačkoj dozvoli da kupuju rusku naftu do kraja 2024. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59