• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

24.05.2022

17:58 >> 22:15

Ruski demineri su proverili skoro 100 hektara zemljišta i DNR i LNR, Mađarska PROGLASILA VANREDNO RATNO STANJE! Pušilin: U toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

Ruski demineri su proverili skoro 100 hektara zemljišta i DNR i LNR, Mađarska PROGLASILA VANREDNO RATNO STANJE! Pušilin: U toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 90. dan. Volodimir Zelenski objasnio je pod kojim uslovima je moguć sastanak sa Vladimirom Putinom, a EU će se verovatno dogovoriti o embargu na uvoz ruske nafte "u roku od nekoliko dana"... Ministarstvo odbraneje saopštilo da je ukrajinska vojska minirala kontejnere sa opasnim hemikalijama u fabrici u Lisičansku i drži zaposlene kao taoce

22.12 - Ruski demineri su proverili skoro 100 hektara zemljišta i DNR i LNR, gde su otkrili i deaktivirali 200 eksplozivnih naprava, rekao je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

 

 

 

21.37 - Rusija optužila Ukrajinu, hoće...

Služba bezbednosti Ukrajine, podstaknuta zapadnim pokroviteljima, sprema provokacije u silosima kako bi optužili ruske vojnike za neselektivne napade na civilnu infrastrukturu, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev

 

20.52  - Član Specijalne monitoring misije OEBS u Lugansku prikupljao je podatke o jedinicama Narodne milicije LNR za američke specijalne službe, saopštilo je Ministarstvo državne bezbednosti LNR.
Protiv njega je podignuta optužni za izdaju države.

 

19.21 - Pušilin: U toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman


Lider DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman na severu Republike. Jedinice vojske Rusije i Narodne milicije DNR već su ušli u sam grad. Posle toga sledi oslobađanje Svjatogorska i Slavjanska, rekao je on u emisiji „Solovjov lajv“.
Prema njegovim rečima, najmanje 28 naselja na severu DNR može se smatrati oslobođenim.

19.17 - Ministar Bon: Ukrajina će na kraju postati deo EU

Ukrajina će na kraju postati deo Evropske unije, izjavio je danas u Parizu francuski ministar za Evropska pitanja Klemen Bon, ističući da inicijativa za uspostavljanje bližih veza između evropskog bloka i zemalja kandidata neće biti zamena za njihove kandidature za pridruživanje, javlja Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije ovog meseca predložio je stvaranje projekta "evropske političke zajednice", koja bi omogućila bližu saradnju sa zemljama kandidatima za članstvo u EU.

"Uveren sam da će Ukrajina biti deo Evropske unije. Iskreno govoreći, znamo da je za članstvo potrebno vreme i zato u ovom trenutku ne možemo sebi dozvoliti da jednostavno čekamo. Moramo da negujemo evropsku nadu", rekao je Bon novinarima posle sastanka sa Olgom Stefanišinom, potpredsednicom ukrajinske Vlade zaduženom za evropske i evroatlantske integracije, koja boravi u poseti Parizu.

Bon je rekao da će sledeći korak biti razgovori o detaljima Makronove inicijative sa evropskim partnerima, dodaje Rojters.

On je u nedelju izjavio da bi do članstva Ukrajine moglo da prođe 15-20 godina, ali je i istakao da Makronov projekat ''''nije alternativa" članstvu.
 

18.47 - Mađarska uvela vanredno ratno stanje

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je ratno vanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada, piše Bloomberg.

 

17.58 - Mađarska i dalje bez dogovora sa EU

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je malo verovatno da će EU postići dogovor o embargu na naftu iz Rusije u narednim danima, objavila je agencija AFP

 

17.45 - Završeno je razminiranje teritorije luke u Marijupolju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Takođe, od mina je očišćen i jedan deo obale Azovskog mora u blizini luke.

17.07 - Amerikanci ne podržavaju sankcije Rusiji

Više od polovine Amerikanca ne podržava uvođenje sankcija Rusiji ako one za sobom povlače posledice i štetu po američku privredu, pokazuju rezultati ankete koju su sprovele zajedno novinska agencija AP i Istraživački centar NORC

 

16.45 - Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 britanska poslanika

Rusija je uvela sankcije za 154 člana britanskog Doma lordova, gornjeg doma parlamenta, i zabranila im ulazak u zemlju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je objasnilo u saopštenju, ovaj potez je odgovor na odluku britanske vlade da stavi na crnu listu skoro sve članove ruskog Saveta federacije, godnjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije, prenosi TAS S.

"Sankcije na ličnom nivou uvedene su na osnovu principa reciprociteta za 154 člana britanskog parlamenta Doma lordova. Rad na proširenju ruske crne liste će se nastaviti"; poručilo je rusko ministarstvo.

 

15.35 - Kijev:Pronađeno 200 tela u ruševinama zgrade u Marijupolju

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su radnici koji su kopali po ruševinama stambene zgrade u Marijupolju pronašli 200 tela u podrumu.

Tela su bila u stanju raspadanja, rekao je savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko.

Za sada nije jasno kada su tela otkrivena, napominje AP.
 

15.15 - Ukrajinski militanti nastavljaju da pucaju na civile

Ukrajinski militanti nastavljaju da pucaju na civile u Donjecku. U artiljerijskom napadu na naselje Oktjabrski oštećeno je nekoliko stambenih zgrada. Poginuo je jedan civil.

 

- NATO SE POVLAČI?! 

NATO neće biti deo konflikta u Ukrajini i neće tamo slati trupe jer želi da izbegne rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg

 

 

 

 

 

15.02 - Moskva: Zajednička patrola aviona RUS i Kine, nije bilo upada

Ruski i kineski avioni izveli su zajedničku vazdušnu patrolu nad vodama Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, ruski i kineski avioni nisu upali u vazdušni prostor drugih država tokom zajedničke patrole, koja je trajala 13 sati.
Patrolu je izvela vazdušna jedinica koju su činili strateški bombarderi Tupoljev Tu-95 i Sijan H-6, dodaju u ministarstvu.
Navode i da su strateške raketne bombardere, na pojedinim deonicama, ispratili avioni F-2 južnokorejskih vazdušnih snaga i avioni F-15 japanskih vazdušnih snaga, prenosi TAS S.

Ruski avioni Suhoj Su-30SM pružili su borbenu podršku vazdušnim snagama tokom zajedničke vazdušne patrole, koja je kako napominju u ruskom ministarstvu, izvedena prema planu vojne saradnje iz 2022. godine i nije bila usmerena protiv trećih država.

Generalštab Vojske Južne Koreje prethodno je saopštio da je vojska te države podigla danas borbene avione nakon što su najmanje četiri kineska i četiri ruska vojna aviona ušla u njenu zonu protivvazdušne odbrane.

Kako je naveo, ruski i kineski avioni tokom dana su nekoliko puta ulazili i napuštali identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Južne Koreje u Japanskom moru.

14.54 - Zvanično produženo vojno stanje i mobilizacija

 

 


14.34 - Basmanski sud Moskve uhapsio je u odsustvu šefa Odeske regionalne administracije Maksima Marčenka

 

 

 


14.30 - Kremlj se nada da će biti upoznat s planom Italije za Ukrajina

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da Kremlj još nije video predlog Italije za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali da se nada da će taj plan biti dostavljen Moskvi diplomatskim kanalima na razmatranje.

"Još nismo videli plan. Nadamo se da će nam to biti dostavljen diplomatskim kanalima i da ćemo moći da se upoznamo sa njim", rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

14.26 - EK i SAD: Neprihvatljive "energetske ucene" Rusije

Evropska komisija i SAD u zajedničkom saopštenju osudile su rusku "energetsku ucenu" i kao neopravdano i neprihvatljivo ocenili isključenje struje i prirodnog gasa Finskoj, zaustavljanje izvoza prirodnog gasa u Poljsku i Bugarsku i pretnje sličnim akcijama protiv drugih evropskih zemalja.

14.26 - Stoltenberg: Ne smemo žrtvovati bezbednost zbog profita

Zapadne zemlje ne smeju da žrtvuju bezbednost radi ekonomskog profita, upozorio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je povodom debate o upotrebi kineske tehnologije u 5G merežama i Severnog toka 2 rekao da Zapad mora da prepozna kada ekonomski izbori imaju posledice na bezbednost.

"Sloboda je važnija od slobodne trgovine", poručio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

14.23 - Rusi osvojili još jedan grad?

Prema nepotvrđenim informacijama, ruska vojska je oslobodila Liman.
Juče je bilo saopšteno da je vojska ušla u grad.

14.19 - Ispod ruševina zgrade u Marijupolju pronađeno 200 tela

Radnici koji su kopali po ruševinama stambene zgrade u Marijupolju pronašli su 200 tela, saopštile su ukrajinske vlasti.

U podrumu srušene stambene zgrade u Marijupolju, razorenom lučkom gradu koji je postao simbol stradanja, ali i otpora, nađena su tela u stanju raspadanja, navela je gradska vlast.

14.20 - Ruski i kineski avioni u zoni odbrane J. Koreje

Vojska Južne Koreje podigla je danas borbene avione nakon što su najmanje četiri kineska i četiri ruska vojna aviona ušla u njenu zonu protivvazdušne odbrane, saopštio je Generalštab Vojske Južne Koreje.
Ruski i kineski avioni tokom dana su nekoliko puta ulazili i napuštali identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Južne Koreje u Japanskom moru, naveo je Generalštab.
Letilice nisu povredile vazdušni prostor Južne Koreje, prenosi Rojters.
Za razliku od vazdušnog prostora, zona protivvazdušne odbrane je obično oblast u kojoj drzave mogu jednostrano da zahtevaju da strani avioni preduzmu posebne korake kako bi se identifikovali, bez međunarodnih zakona koji regulišu tu zonu.
Današnji upad u tu zonu bio je prvi otkako je novi južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol stupio na dužnost 10. maja.

Tokom posete predsednika SAD Džoa Bajdenab prethodnog vikenda, dvojica predsednika su obećala podršku merama koje se smatraju suprotstavljanjem uticaju Kine u regionu i kritikovali rat Rusije u Ukrajini.

13.03 - Upozorenje objavljeno iz Moskve

Novo upozorenje za tok rata objavljeno na kanalu državne televizije RT. Glavna urednica ruske državne televizije RT Margarita Simonjan izjavila je u ponedeljak da će se "stvari loše završiti po celo čovečanstvo" ako Rusija ne pobedi u ratu sa Ukrajinom, piše "Dejli mejl".

13.02 - Navaljni: Putin je ludak koji je počeo glupi rat u Ukrajini

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, danas je oštro kritikovao i vređao predsednika Vladimira Putina tokom sudskog saslušanja, nazvavši ga "ludakom koji je započeo glupi rat" u Ukrajini baziran na lažima.

"Ovaj rat je glup, vaš Putin ga je započeo i zasnovan je na lažima", rekao je Navaljni na sudu u Moskvi putem video linka iz zatvora, preneo je Rojters.

12.36 - Kremlj očekuje da mirovni predlog dobije diplomatskim putem

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da Kremlj još nije video predlog Italije za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali da se nada da će taj plan biti dostavljen Moskvi diplomatskim kanalima na razmatranje.

"Još nismo videli plan. Nadamo se da će nam to biti dostavljen diplomatskim kanalima i da ćemo moći da se upoznamo sa njim", rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Ranije je list la Republika pisao da je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo Ujedinjenim nacijama predstavio mirovni plan o Ukrajini od četiri tačke.
One uključuju prekid vatre, neutralnost Ukrajine uz međunarodne garancije i proces pridruživanja EU, saradnju na postizanju bilateralnog sporazuma između Kijeva i Moskve o teritorijalnim pitanjima i potpisivanje novog multilateralnog sporazuma o bezbednosti u Evropi.

Zamenik italijanskog ministra spoljnih poslova Manlio Di Stefano kasnije je potvrdio postojanje mirovnog plana za Ukrajinu koji je podnet UN i rekao da će to zahtevati uključivanje različitih zemalja i organizacija, uključujući EU i same UN.

12.20 - Fon der Lajen: Ponovna saradnja s Moskvom je moguća, ruski narod će odlučiti

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Davosu da je saradnja s Moskvom ponovo moguća ako Rusija nađe svoj put ka demokratiji, vladavini prava, poštovanju međunarodnog poretka baziranom na pravilima.

12.15 - Pobeda ruskih snaga u Svetlodarsku

Ukrajinske snage su se bez borbe povukli u pravcu Bahmuta. Na zgradu gradske skupštine postavljena je ruska zastava.

 


 

 

12.00 - Finska i Švedska sutra šalju delegacije u Ankaru

Finska i Švedska poslaće sutra delegacije u Ankaru, kako bi pokušale da reše problem turskog protivljenja njihovim zahtevima za članstvo u NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.
Havisto je u Davosu rekao da se dijalog nastavlja, prenosi Rojters.
Finska i Švedska su 18.maja aplicirale za članstvo u NATO, ali se njihovom ulasku u Alijansu protivi Turska.

11.22 - Gori u Nikolajevu

 

 


11.18 - Nemački ministar: Embargo EU na rusku naftu moguć za nekoliko dana

Evropski embargo na rusku naftu moguć je "za nekoliko dana", ocenio je nemački ministar ekonomije Robert Habek, mada za sada nema potrebne jednoglasnosti u okviru Unije po tom pitanju.

"Ostalo je samo nekoliko zemalja, pre svega Mađarska, koje su ukazale na probleme", rekao je sinoć Habek za javnu televiziju ZDF, ali je dodao da se "pregovori nastavljaju" i da misli da će "uspeti da postignu prodor za nekoliko dana".

11.07 - Duterte kritikovao Putina zbog ubistava civila u Ukrajini

Odlazeći filipinski predsednik Rodrigo Duterte, oštro je danas kritikovao ruskog kolegu Vladimira Putina zbog ubistava civila u Ukrajini.

"Ja ubijam kriminalce, ne ubijem decu i starce", rekao je Duterte nakon što je priznao da mnogi obojicu lidera označavaju kao ubice, preneo je "Gardijan".

Duterte, koji otvoreno zove Putina idolom i prijateljem, prvi put je danas digao glas protiv ruskog napada na Ukrajinu, a njegove reči preneo je AP.

11.06 - Ukrajina objavila nove ruske gubitke

Navode da je ubijeno 29.350 ruskih vojnika i uništeno 1302 tenkova, 3194 oklopnih vozila, 205 aviona i 170 helikoptera.

 

 


11.05 - Duterte kritikovao Putina zbog ubistava civila u Ukrajini

Odlazeći filipinski predsednik Rodrigo Duterte, oštro je danas kritikovao ruskog kolegu Vladimira Putina zbog ubistava civila u Ukrajini.

"Ja ubijam kriminalce, ne ubijem decu i starce", rekao je Duterte nakon što je priznao da mnogi obojicu lidera označavaju kao ubice, preneo je "Gardijan".

Duterte, koji otvoreno zove Putina idolom i prijateljem, prvi put je danas digao glas protiv ruskog napada na Ukrajinu, a njegove reči preneo je AP.

11.04 - Zvaničnici Švedske i Finske večeras u Turskoj

Delegacije Švedske i Finske trebalo bi večeras da stignu u Tursku na razgovore sa ministarstvom spoljnih poslova o njihovim zahtevima za članstvo u NATO.

10.48 - Patrušev: Rusija ne juri rokove u operaciji u Ukrajini

Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni, Rusija ne juri rokove, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.
On je u intervjuu za list Argumenti istakao da će svi ciljevi, koje je postavio predsednik Rusije, biti ostvareni, prenosi Interfaks.

Patrušev je dodao da drugačije ne može biti, pošto je, prema njegovoj oceni, istina, uključujući i istorijsku, na strani Rusije.

"Sudbinu Ukrajine odrediće ljudi koji žive na njenoj teritoriji", rekao je Patrušev.

10.10 - Poljska namerava da kupi još šest "patriota"

Poljska namerava da kupi još šest baterija raketnog sistema "patriot", saopštio je danas ministar odbrane Marijuš Blažčak. Rojters navodi da Poljska jača svoju vojsku nakon ruskog napada na Ukrajinu.
Varšava je obećala da će povećati potrošnju na odbranu na tri odsto BDP-a i više nego udvostručiti veličinu svoje vojske kako bi odbranila mogući napad.

"Potpisao sam pismo zahteva koje se tiče nabavke šest ''patriota'' sa višesmernim radarima, lanserima i nabavkom raketa", naveo je Blažcak na Tviteru.

Poljska već ima dve "patriot" baterije američke prozvodnje.

09.59 - Ukrajinci minirali jedini izlaz u Crno more?

Ukrajinci su minirali jedini izlaz u Crno more i tako blokirali rad komercijalne luke Herson, izjavio jer za rusku agenciju RIA Novosti zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremusov.

"Luka Herson se u ovoj fazi ne može koristiti jer je jedini izlaz na Crno more u ušću Dnjepar-Bug u oblasti luke Očakov, Nikolajevska oblast, koju kontrolišu ukrajinski nacisti, miniran", rekao je on.

09.54 - Oboren MiG-29, uništeni tenkovi

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov saopštio je na jutarnjem brifingu presek stanja na frontu u Donbasu.

Kako je naveo, u području Kramatorska ruska avijacija je oborila ukrajinski MiG-29, a sredstva PVO oborila su pet ukrajinskih dronova i četiri projektila sistema "Smerč".

09.27 - Prema nepotvrđenim informacijama, ukrajinske snage su se povukle iz Svetlodarska u Donjeckoj narodnoj Republici i otišle na sever

 

 


09.25 - Vapaj ministra: Traži hitnu pomoć

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da zemlja nema dovoljno naoružanja i pozvao partnere da ubrzaju isporuke.

09.00 - RIA: Grčke kompanije prešle na plaćanje gasa u rubljama

Sve grčke kompanije koje uvoze ruski gas prešle su na novu proceduru plaćanja Gaspromu u rubljama i neće biti prekida u isporuci, izjavio je za RIA Novosti izvor u gasnoj industriji.

Izvor agencije je naveo da je rok za uplatu za isporuke gasa u aprilu 25. maj i da je zato potrebno da iznos u evrima bude uplaćen na poseban račun 23. maja, pošto su za konverziju u rublje i prebacivanje novca sa jednog računa na drugi potrebna dva dana.

08.45 - Nebenzja: Ukrajinska sajber armija biće pretnja i za Zapad

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Zapad preplavio Ukrajinu sajber oružjem i stvara armiju hakera koji će kasnije predstavljati pretnju za Zapad.

"Uporedo sa poplavom Ukrajine zapadnim konvencionalnim oružjem, dolazi do nekontrolisanog izdavanja sajber oružja i metoda njegove upotrebe", rekao je Nebenzja u ponedeljak, na sastanku Saveta bezbednosti UN o miru i bezbednosti, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, ogroman broj ljudi stiče praktične veštine.

"Prema rečima (predsednika Ukrajine Volodimira) Zelenskog, u njegovoj sajber vojsci ima više od 300.000 boraca", rekao je Nebenzja.

On je kazao da se kao rezultat toga stvara nekontrolisana sajber armija, koja se, kada razvije veštine u Ukrajini napadom na Rusiju, neće tu zaustaviti.

"Hakeri koje ste mobilisali proširiće se po celom svetu, predstavljajući pretnju i građanima zapadnih zemalja", upozorio je ruski predstavnik u UN.

08.24 - U ruskom granatiranju Severodonjecka četiri žrtve

U ruskom granatiranju Severodonjecka u jednoj od višespratnica poginule su četiri osobe, izjavio je danas šef regionalne administracije Sergej Gajdaj.

On je naveo da ruske snage gotovo neprekidno granatiraju Severodonjeck, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.05 - Zelenski: Spremni smo odmah na razmenu zarobljenika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman na razmenu zatvorenika sa Rusijom "već sutra" i pozvao njegove saveznike da dodatno pritisnu Moskvu.

"Razmena ljudi, je humanitarno pitanje, ali i politička odluka koja zavisi od podrške brojnih zemalja", kazao je Zelenski sinoć putem video linka prisutnima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, preneo je Rojters.

On je naglasio da je važno "pritisnuti" Moskvu politički na bilo kojem nivou, kroz zatvaranje poslovanja jakih kompanija, ali i kroz naftni embargo.

"Kroz te pretnje treba intenzivirati razmenu: ruski vojnici za naše ljude. Nama nisu potrebni ruski vojnici, već naši. Spremni smo za razmenu, ako može i sutra", kazao je Zelenski.

On je rekao da je Ukrajina uključila Ujedinjene nacije, Švajcarsku, Izrael i "mnoge, mnoge države" u priču o razmeni, ali proces je, prema njegovim rečima, veoma komplikovan.
Zelenski je dodao da je nekoliko hiljada ljudi u zatočeništvu nakon što je ruska vojska osvojila luku Marijupolj.

08.00 - Habek: EU za nekoliko dana dogovara embargo na Rusku naftu

Evropska unija će verovatno dogovoriti embargo na uvoz ruske nafte "u roku od nekoliko dana", izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.
Habek je sinoć, u izjavi za nemačku televiziju Cet-De-Ef, međutim upozorio da embargo neće automatski oslabiti Kremlj, jer mu rastuće cene omogućavaju da ostvari veći prihod od prodaje manje količine nafte, preneo je Rojters.
Stoga je jedna od mogućnosti bila da se više ne plaća bilo koja cena nafte, već da se dogovori o gornjim granicama, rekao je on.

07.50 - Teške borbe u istočnom Donbasu

Pavlo Kirilenko, načelnik donjecke regionalne vojne administracije u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, izvestio je o „teškim borbama“ u pravcu Limana, gde su Rusi izvršili ofanzivu poslednjih dana.

"U pravcu Limana vode se teške borbe. U proteklih 12 sati među civilnim stanovništvom jedna je mrtva, a četiri osobe su povređene", rekao je Kirilenko.

Kirilenko je rekao da je nekoliko drugih gradova — Avdijevka, Svjatohorsk, Bahmut i Soledar — pod teškim granatiranjem ili raketnim i bombaškim napadima. Regionalni vojni guverner je izvestio o snažnom ruskom granatiranju duž svih linija fronta u regionu poslednjih dana, pri čemu ruske snage pokušavaju da se probiju na nekoliko lokacija.

07.20 - Kisindžer: Ukrajina kao most između Rusije i Evrope

Postizanje neutralnog statusa Ukrajine i njeno pozicioniranje kao mosta između Rusije i Evrope i dalje bi se moglo zamisliti kao krajnji cilj u trenutnoj situaciji, ocenio je bivši američki državni sekretar i predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

07.05 - Naređeno hapšenje

Ukrajina je naredila hapšenje u odsustvu bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, optužujući ga za izdaju. Optužba se odnosi na sporazum koji je potpisao 2010. godine o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu. Sporazum, koji je u Ukrajini nadaleko poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj.

07.05 - Lavrov: Zapad mora Rusiji ponuditi nešto novo

"Rusija će razmisliti i odlučiti treba li joj obnavljanje odnosa sa Zapadom", izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, a prenosi Reuters.

 07.03 - Ostin najavio nove pakete pomoći Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da je oko 20 zemalja najavilo nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini tokom virtuelnog sastanka koji je imao sa saveznicima, a čiji je cilj bila koordinacija slanja naoružanja Kijevu.

Nove pakete pomoći najavile su između ostalih Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Ostin novinarima nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, preneo je Rojters.

07.00 - Ukrajinska vojska minirala kontejnere sa opasnim hemikalijama

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ukrajinska vojska minirala kontejnere sa opasnim hemikalijama u fabrici u Lisičansku i drži zaposlene kao taoce

07.00 - Razgovor Zelenskog i Putina

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objasnio je pod kojim uslovima je moguć sastanak sa Vladimirom Putinom.
On je rekao da je susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

07.00 - Evropska unija o embargu za uvoz nafte

Evropska unija će se verovatno dogovoriti o embargu na uvoz ruske nafte "u roku od nekoliko dana", rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek za nemačku televiziju ZDF.
Ranije ovog meseca, mađarski ministar Zoltan Kovač rekao je za Bi-Bi-Si da će njegova zemlja staviti veto na predlog EU,"nazvavši ga „neprihvatljivim" i nečim što bi "uništilo mađarsku ekonomiju".

07.00 - Kolumbijska vojska obučava Ukrajince

Tim kolumbijskih vojnika otputovaće u Evropu da obuči svoje ukrajinske kolege o tehnikama deminiranja, izjavio je danas ministar odbrane te južnoameričke zemlje Diego Molano.
SAD je pozvala eksperte iz Kolumbije, koja je partner NATO, da održe obuku, naveo je Molano u saopštenju koje je preneo Rojters.

"Obuku će održati 11 vojnih inženjera koji će otići u zemlju članicu NATO koja je sused Ukrajine", kazao je on.

07.00 - Ruska vojska radi na deminiranju

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 1 godinu

Danska donira protivbrodske raketne sisteme Harpoon, verzija koja se ispaljuje sa obale dometa 250km Ukrajini, tako da blokada Odese ce prestati u skoro vreme ( rusi bas i nemaju zelju da gube brodove kao sto su izgubili krstaricu Moskvu), ceska daje borbene helikoptere Mi-24 i Mi-35, poljaci jos tenkova T-72M1 a italijani giat haubice 105mm. A Zelenski zeli da za mir izmedju Ukrajine i Rusije pregovara samo licno sa Putinom, samo njih dvojca i niko drugi!

baja

pre 1 godinu

Pa zasto Ukrajina nije vec cela osvojena kad rusima ovako dobro ide kako navodi Sputnjik, osvajaju grad za gradom , ukrajinska vojska bezi, a oni jos nisu dosli do Kijeva, mislim bili su ali ovo izgleda da idu ko rak unatraske, osvajaju a gube, pravi paradoks.....

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17