• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

25.05.2022

22:32

KADIROV ZAPRETIO POLJSKOJ: AKO DOBIJEMO NAREĐENJE, POKAZAĆEMO VAM! Gardijan: Rusi koristili zabranjeno oružje?! Moskva otvorila pomorske koridore...  (Foto/Video)

Reuters

Vesti

KADIROV ZAPRETIO POLJSKOJ: AKO DOBIJEMO NAREĐENJE, POKAZAĆEMO VAM! Gardijan: Rusi koristili zabranjeno oružje?! Moskva otvorila pomorske koridore... (Foto/Video)

Podeli vest

Danas je 91. dan specijalne vojsne intervencije u Ukrajini, stanje u Luganskoj se samo pogoršava, velike bitke vode se upravo na teritorijama Luganske i Donjecka...

22.30 Moskva otvorila dva pomorska humanitarna koridora

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.
Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.
Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od 3 milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks.

U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.
Mizincev je rekao da je u šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni blokirano 70 stranih brodova iz 16 država i dalje je blokirano. Prema njegovim navodima, zbog opasnosti od ukrajinskih mina brodovi ne mogu da isplove.
Zapadne zemlje tvrde da ruska vojska blokira ukrajinske luke i da zbog toga brodovi koji prevoze žitarice ne mogu da isplove, dok Moskva, s druge strane, navodi da su luke minirane i da postoji opasnost za brodove.

22.00 Kadirov se obratio Poljskoj

"Ako dobijemo naređenje, pokazaćemo vam!", obratio se čečenski lider Ramzan Kadirov vlastima Poljske, izjavivši da Rusija može uništiti tu zemlju "za nekoliko sekundi".
"Bolje nosite kući svoje oružje i plaćenike", naglasio je on.
Putin naložio da se poveća plata ruskim vojnicima
- On je naložio Vladi da poveća platu ruskim vojnicima, a ruskim regionima da pruže podršku porodicama vojnika.

21.30 Gardijan: Rusi koristili zabranjeno oružje u Ukrajini?! 

Reporteri britanskog lista "Guardian" obilazili su regije severno od Kijeva zbog tvrdnji ukrajinskih tužioca za ratne zločine da je ruska vojska koristila u više navrata oružje koje je zabranjeno prema Ženevskoj konvenciji. 
Ruska strana navodi da ukrajinska strana koristi nedozvoljeno oružje. Nedavno su objavili prikupljene dokaze o biološkom oružju u Ukrajini.

21.00 Kadirov: Ruska vojska ušla u Lisičansk, na ulazu u Severodonjeck

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je danas da su ruske snage ušle u Lisičansk i da su na ulazu u Severodonjeck, u Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine.
Kadirov je u poruci na Telegramu rekao da ukrajinske snage trpe gubitke i da su u panici.
"To se uvek dešava ako čovek nije u pravu ili ako država nije u pravu", dodao je Kadirov.

Foto: Printscreen

20.30 Nebenzja: Izvođenje ukrajinskih nacionalista pred lice pravde pitanje vremena

Izvođenje ukrajinskih vojnih lica i nacionalista pred lice pravde za zločine koje su počinili pitanje je vremena, izjavio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.
"Specijalna operacija je bacila svetlost na to koliko je cinična i kriminalna vlast u Kijevu, njeni predstavnici i oružane snage, a posebno nacionalističke grupe. Rusija i nevladine organizacije pažljivo beleže sve zločine Kijeva, a izvođenje odgovornih pred lice pravde je pitanje vremena", poručio je ambasador Rusije u UN.

20.00 Izbeglice iz Ukrajine moraju da napuste bugarske hotele

Desetine hiljada ukrajinskih izbeglica koje su našle sklonište u bugarskim odmaralištima na Crnom moru moraće do 1. juna da ih napuste zbog smanjenja vladinih subvencija i početka letnje sezone odmora.
Nakon što je Rusija izvršila invaziju 24. februara, a Ukrajinci počeli da beže iz zemlje, Bugarska je kao i mnoge druge zemlje centralne i istočne Evrope odlučila da im pomogne, prihvati ih i obezbedi smeštaj, prenosi Rojters.
Bugarska nema granicu sa Ukrajinom i izbeglice su morale da doputuju preko Rumunije.
Od 97.000 izbeglica iz Ukrajine koje se sada nalaze u Bugarskoj oko 60.000 uglavnom žena i dece smešteno je u odmaralištima, a bugarska država im obezbeđuje dnevno 40 leva (22 dolara) po osobi.

19.30 Ukrajina smanjuje potrošnju gasa na nivo svoje proizvodnje

Ukrajina namerava da smanji potrošnju gasa na nivo sopstvene proizvodnje, izjavio je danas ukrajinski ministar energetike Herman Galuščenko, objavljeno je u sredu na sajtu agencije .
Galuščenko je u razgovoru sa zvaničnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) najavio da će Ukrajina preći na energiju bez ugljenika, uz pomoć USAID-a kroz pripremu novih projekata za jačanje energetskog sektora, prenosi RIA Novosti.
Ranije je Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo da je do 26. januara ove godine u Ukrajini proizvedeno 1387,025 miliona kubnih metara gasa

19.00 Zelenskog nerviraju predlozi sa Zapada"! 

Foto: AP/Photo

Što su na Zapadu glasniji i brojniji oni koji ukrajinskom rukovodstvu predlažu da se vrati na mirovne pregovore sa Rusijom, zvaničnici u Kijevu postaju sve nervozniji. Izgleda, naime, da napokon shvataju da su prevareni i da su ih nasamarili oni koji su ih ubeđivali da na bojnom polju mogu da pobede rusku armiju. To se vidi ne samo iz izjava predsednika Vladimira Zelenskog, već i njegovih najbližih saradnika.
 - Uslov da pređemo na diplomatske pregovore sa Rusijom, za šta smo i mi zainteresovani, jeste da se ruska vojska povuče kao minimum na pozicije kakve su bile do 24. februara - kazao je Zelenski preko video-veze na "Ukrajinskom doručku", održanom na ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu. Zelenski je svestan da njegove zahteve Moskva neće prihvatiti, pa kaže da "apsolutno ne vidi zainteresovanost Rusije za pregovore" i rešenje vidi u što hitnijem završetku rata sa Rusijom, tako što će Kijev da dobija oružje i novac, a da Zapad pojačava sankcije prema Rusiji.
Ali na Zapadu je sve više onih koji su počeli da računaju koliko imaju gubitaka zbog sankcija koje su uveli Rusiji.

18.45 Potvrđeno, Rusi uništili  fabriku avionskih i helikopterskih motora

Ruske raketne jedinice su pogodile čuvenu fabriku avionskih i helikopterskih motora "Motor Sič", koja se nalazi u Zaporožju. Ta fabrika je trebalo da proizvodi i motore za turske bespilotne letelice.

18.35 Zaharova: Rimski plan fantazija

Portparolka ruskog MIP Marija Zaharova nazvala je u sredu fantazijom italijanski mirovni plan za Ukrajinu, koji je prošle nedelje predstavio šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo.
- Ne možete jednom rukom snabdevati Ukrajinu oružjem, a drugom smišljati planove za mirno rešavanje situacije - rekla je Zaharova. Di Majov plan uključuje prekid vatre, neutralnost Ukrajine uz međunarodne garancije i proces pridruživanja EU, saradnju na postizanju bilateralnog sporazuma Kijeva i Moskve o teritorijalnim pitanjima i potpisivanje novog multilateralnog sporazuma o bezbednosti u Evropi.

18.30 Sijarto: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini

Mađarska će nastaviti da pomaže Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto reagujući na izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je kritikovao Budimpeštu zbog odbijanja da podrži embargo na rusku naftu.
Ako sve što je Zelenski rekao u Davosu znači "hvala Mađarima zbog prihvatanja više od 750.000 izbeglica, hvala što se brinete o njima i dajete im posao, hvala što lečite 130 ukrajinske dece i pružate bolničku negu ranjenim ukrajinskim vojnicima, stipendirate hiljadu mladih Ukrajinaca, onda je naš odgovor: bilo nam je zadovoljstvo i nastavićemo da pomažemo", napisao je Sijarto na Fejsbuku.
Sijarto je podsetio da je Mađarska spremna da obnovi jednu školu i obdanište u Ukrajini kao i da organizuje smeštaj interno raseljenih, prenosi MTI.

18.00 Zaharova: SAD traže od drugih da se priključe
sankcijama Rusiji, iako one štete njima samima!

Foto: Reuters


  
Sjedinjene Američke Države se trude da privuku još više država na stranu antiruskih sankcija, iako već priznaju da ograničenja idu na štetu njima samima, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je još dodala i da Moskva nije dobila italijanski plan za rešavanje sukoba u Ukrajini.
- Bela kuća nastavlja da uvlači u antirusku 'sankcionu rupu' koju je iskopala sve veći broj država... Sve to se dešava dok administracija otvoreno priznaje očiglednu činjenicu: antiruske sankcije nanose veliku štetu samom Zapdau, što se odražava u vrtoglavo visokim cenama na benzinskim stanicama, povećanju cena sirovina, hrane, struje, kao i druge robe. Sve se to predstavlja kao intriga Moskve, ali je to, zapravo, odraz njihovih sopstvenih postupaka i politike - objasnila je ona na brifingu.
Kako je ocenila, Vašington, uvođenjem sankcija na isporuke ruskih ugljovodonika, pokušava da zauzme prazno mesto Rusije na svetskim tržištima.
- To se dešava u pozadini otvorene dvoličnosti Vašingtona koji pribegava metodama nedobronamerne konkurencije i želi da zauzme naše mesto na spoljnim tržištima. Amerikanci, koji i sami raspolažu velikim rezervama ugljovodonika, zahtevaju od drugih država koje su pretrpele deficit i poskupljenje resursa da odustanu od uvoza ruske nafte - naglasila je ona.
Zaharova je još prokomentarisala da ne vredi da se kanadske vlasti pretvaraju da su sankcije protiv moskovskog sedišta kanadske državne radio-televizijske kompanije „Si-Bi-Si" bile neočekivane.
 
17.45 Rusija će servisirati spoljni dug u rubljama

Rusija će servisirati svoj spoljni dug u rubljama, koje se kasnije mogu konvertovati u originalnu valutu u kojoj je emitovana evroobveznica, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija, povodom isticanja dozvole SAD koja je omogućavala Moskvi otplatu njenog duga prema američkim poveriocima.
Ministarstvo finansija SAD je odlučilo da ne produži tu dozvolu o izuzeću koja je istekla danas u 12:01 časova po istočnoameričkom vremenu, čime je blokiralo Rusiju da plaća kamate i dospele obaveze državnom dugu američkim subjektima.
Rusija je prošle nedelje ubrzano isplatila dve njene međunarodne obveznice - jednu denominovanu u evrima i drugu u dolarima - pre datuma dospeća 27. maja, kako bi predupredila isticanje američke dozvole za plaćanja.
Po osnovu emitovanih međunarodnih obveznica Rusiji dospevaju pre kraja ove godine obaveze u vrednosti od skoro dve milijarde dolara.

17.30 Putin posetio ranjene ruske vojnike

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je u vojnoj bolnici u Moskvi vojnike koji su ranjeni u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.
Putin je ranjene vojnike posetio u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua i lično razgovarao sa ranjenim vojnicima.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da se Putin uvek interesovao za stanje ranjenih a da mu raspored sada omogućava da lično ode i poseti ih.
 
17.00 Kuleba: Rusija pokušava da uceni međunarodnu zajednicu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Rusija pokušava da uceni međunarodnu zajednicu time što nudi da odblokira Crno more u zamenu za relaksiranje sankcija.
Interfaks je ranije preneo reči ruskog zamenika ministra spoljnih poslova Andreja Rudenka koji je rekao da je Moskva spremna da omogući humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu,u zamenu za ukidanje pojedinih sankcija.
Ukrajinske luke su blokirane od početka rata, a 20 miliona tona žita je zarobljeno u silosima.

16.45 Norveški "Ekvinor" završio izlazak iz zajedničkih preduzeća u Rusiji

Norveška naftna i gasna kompanija "Ekvinor" saopštila je da je izašla iz svih zajedničkih preduzeća u Rusiji zbog rata u Ukrajini, u skladu s planovima koji su prvi put predstavljeni 27. februara.
"Izlazak iz svih zajedničkih preduzeća je završen u skladu sa sankcijama Norveške i EU uvedenim Rusiji", navodi se u saopštenju.
Dodaju da je na taj način kompanija oslobađena svih budućih obaveza.
U Rusiji je poslovala više od 30 godina i imala je ugovor o saradnji sa ruskom državnom naftnom kompanijom "Rosnjeft". 

16.00 Rusko državljanstvo za stanovnike Hersona i Zaporožja

Foto: Fotoilustracija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se pojednostavljuje proces za stanovnike ukrajinske Hersonske i Zaporoške oblasti da dobiju rusko državljanstvo i pasoš.
Uredbom se proširuje shema dostupna od 2019. za stanovnike Donjecka i Luganska.

14.53 - Zaharova: Strani brodovi napustili Marijupolj

Pet stranih brodova napustilo je luku Marijupolj pošto su ruske snage obavile deminiranje, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ruski inženjeri su očistili luku u Marijupolju, dok su stručnjaci iz Crnomorske flote uklonili ukrajinski patrolni čamac iz prolaza, čime je omogućeno da pet brodova krene ka otvorenom moru", naglasila je Zaharova.

14.48 - "Zločin"

Evropska komisija je predložila da se zaobilaženje sankcija protiv Rusije tretira kao zločin u Evropskoj uniji. "Evropska komisija danas predlaže da se kršenje ograničavajućih mera EU doda na listu zločina EU", navodi se u saopštenju EK.

14.47 - EU uvodi nova pravila

Evropska komisija predstavila je danas predlog novih pravila koja bi omogućila konfiskaciju i prodaju imovine ruskih oligarha i predlog da se kršenje sankcija uvrsti na listu krivičnih dela u EU.

Prema predloženoj direktivi, imovina će biti oduzeta fizičkim i pravnim licima koja krše ili zaobilaze sankcije i onima koji su uključeni u kriminalne aktivnosti. Cilj direktive je da se osigura da se zločin ne isplati oduzimanjem nelegalno stečene imovine i da se smanje šanse da počinioci počine nova krivična dela.

14.12 - Ruska vojska popravlja most nakon rušenja

 

 

13.41 - Putin potpisao...

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pojednostavljenju dodeljivanja državljanstva Ruske Federacije stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine, a dokument je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

13.13 - "Ako Ukrajina padne, sledeća je Slovačka"

Slovački premijer Eduard Heger uputio je snažno upozorenje o budućnosti njegove zemlje u slučaju da Rusija pobedi Ukrajinu. Naime, tokom panela održanog na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, Heger je rekao: "Ako padne Ukrajina, sledeća je Slovačka."

13.04 - Rusi odobrili zakon

Ruska Duma je danas odobrila zakon kojim se ukida gornja starosna granica za ugovornu službu u vojsci zemlje, što je još jedan znak da se Rusija suočava sa nedostatkom pešadije za nastavak ofanzive u Ukrajini.

12.40 - Ruski Ka-52 u akciji

 

 

12.45 - Raketni udar

 

 

12.20 - "Ne vraćajte se"

Oleksandar Hončarenko, gradonačelnik ukrajinskog grada Kramatorska na istoku Ukrajine, pozvao je stanovnike grada da se ne vraćaju nakon ruskog raketnog napada koji je izveden tokom noći.

"Napeta noć u Kramatorsku“, objavio je na Fejsbuku. "Vazdušni udar na stambeno naselje i privatni sektor. Nije bilo žrtava. Prijatelji, razumem koliko vam je teško jer niste u svom gradu. Ali neprijatelj je sve bliže. Opasnost nije tamo, već blizu! Još je rano za povratak, ma koliko vam bilo teško", najavio je Hončarenko.

11.51 - Zelenski o ratu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se okupljenima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Ukrajina će se boriti dok ne povrati svu svoju teritoriju", rekao im je Zelenski.

"Situacija u Donbasu je izuzetno teška“, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ponovivši važnost snabdevanja oružjem odbrane zemlje.

Foto: AP/Photo

"Sve snage koje ruska vojska još uvek ima bačene su u ofanzivu tamo... Liman, Popasna, Severodonjeck, Slavjansk - okupatori žele da unište sve tamo... Stoga je snabdevanje Ukrajine teškim naoružanjem... najbolja investicija. u održavanju globalne stabilnosti u svetu i sprečavanju mnogih teških kriza koje Rusija namerava da izazove", rekao je ukrajinski predsednik.

11.40 - Sijarto: Nećemo glasati za predlog Brisela- embargo ruske nafte

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je danas da Mađarska neće glasati za uvođenje embarga na rusku naftu.
On je rekao da su najave da će uvođenjem šestog paketa sankcija Rusiji biti yatvorene tranzitne rute za energente, pretenje usmerene protiv suvereniteta i bezbednog snabdevanja enegentima Mađarske.

"To je protiv naših nacionalnih intereša, zatvaranje bilo tarnzita nafte i gasa podriva jedinstvo EU i Evrope i bezbednost Evrope.Mi Mađari i Srbi ćemo obezbediti nesmetan tranzit energenata. Želim da vas uverim da Mađarska do tada neće glasati za embargo uvoza ruske nafte, što je predloženo u Briselu" izjavio je dsanas Sijarto nakon susreta sa srpskim ministom finansija Sinišom Malim.

Jer to, kako je naglasio, dovodi u opasnost snabdevanja mađarske naftom.

"EU treba da da resenje za taj naš problem i posle možemo da razgovarmao o eventualnim sankcijama", rekao je Sijarto i dodao da zato ove nedelje ne može da se očekujemo da će u Briselu biti doneta takva odluka.

"Iduće nedelje nećemo o tome govoriti na skupu Evropskog saveta" naglasio je Sijarto.

11.19 - Važna bitka

Bitka za Severodonjeck, grad u regionu Donbasa koji je pre ruske invazije imao oko 100.000 stanovnika, trenutno je glavni fokus rata u Ukrajini. A ta bitka, po svemu sudeći, ulazi u odlučujuću fazu.

Grad i njegova neposredna okolina su već opkoljeni sa tri strane, a ruske i separatističke snage grčevito pokušavaju da ga opkole sa četvrte i zatvore obruč – ili da unište ukrajinsku odbranu zajedno sa samim gradom, ili da nateraju ukrajinski narod da koriste opsadnu taktiku.snage da se predaju – baš kao što su to učinili u Mariupolju.

11.10 - Litvanija šalje pomoć

Litvanija će poslati 20 oklopnih transportera tipa M113 Ukrajini te više vojnih kamiona i vozila za razminiranje ukupne vrednosti 18.2 miliona evra.

"Koordinirana pomoć koju šaljemo zajedno sa saveznicima je odlučujući faktor za ukrajinsku pobedu", rekao je ministar odbrane Litve Arvidas Anusauskas.

11.09 - Gađanje fabrike u Zaporožju

 

 


10.54 - Ubijeno šest civila

Najmanje šestoro civila ubijeno je u ruskom granatiranju grada Severodonjecka, objavio je regionalni guverner istočne regije Lugansk Serhij Gaidai.

U poslednja 24 sata je, uz šestoro ubijenih civila, njih osmoro ranjeno.

10.29 - Luka Mariupolj nakon deminiranja počela je da radi uobičajeno - rusko Ministarstvo odbrane.

10.06 - Rusija spremna da otvori humanitarni koridor za hranu iz Ukrajine

Rusija je spremna da obezbedi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko, prenosi Interfaks.
Rudenko je takođe rekao da će Rusija razmotriti mogućnost razmene zatvorenika s Ukrajinom posle izricanja presuda nekim od onih koji su se predali ruskim snagama.

Ruski zvaničnici i vlasti samoproglašenih DNR i LNR navode da se nekim od ukrajinskih boraca koji su se predali treba suditi za ratne zločine, podseća Rojters.

Rudenko je kazao i da je prerano za eventualno uspostavljanje ruske vojne baze u Hersonskoj oblasti, koja je sada pod kontrolom ruskih snaga.

09.13 - Kremlj ostao bez vrhovnog pilota?

09.13 - Zelenski na Forumu u Davosu: Razgovoraću samo sa Putinom, bez posrednika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao, obraćajući se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je spreman da razgovara samo direktno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ne preko posrednika.

Ako ruski predsednik "razume stvarnost", postoji mogućnost da se nađe diplomatsko rešenje sukoba, istakao je Zelenski.
Poručio je da će se Ukrajina boriti da povrati svu svoju teritoriju.
Ukrajinski predsednik je rekao da Moskva treba da povuče svoje trupe na linije na kojima je bila pre nego što je počela invaziju.

"To bi mogao biti prvi korak ka pregovorima", rekao je Zelenski, ocenjući da Rusija u razgovorima sa Ukrajinom pokušava da dobije na vremenu.

09.09 - Guverner Luganska: Još šest poginulih u Severodonjecku

 

 

08.40 - Vlasti Zaporoške oblasti isključile su povratak regiona pod kontrolu Kijeva

Isključeno je vraćanje Zaporoške oblasti pod kontrolu Ukrajine, kao i pregovori sa kijevskim režimom, izjavio je za RIA Novosti član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

- Zaporoška oblast je istorijski ruska teritorija. Povratak regiona pod kontrolu kijevskog režima, ma šta tamo pričali, ne dolazi u obzir, kao i vođenje pregovora sa njima, rekao je on.

08. 35 - Ruska PVO je oborila oko 90 dronova Barjaktar

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u vazduhu oko 90 jurišnih dronova „Bajraktar“, rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor.

Izvor je dodao da su „dronovi Bajraktar ​​laka meta za takve ruske protivvazdušne raketne sisteme kao što su Tor-M2, Pancir-S i Buk-M3” zbog svoje relativno velike veličine, male brzine i izuzetno niske manevarske sposobnosti.

08.30 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija u Donbasu „izuzetno teška” i ocenio da je redovno snabdevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti

Zelenski je u video obraćanju rekao da je glavnina ruskih snaga skoncentrisana za napad u Donbasu, prenosi BBC.

"Liman, Popasna, Severodonjeck, Slavjansk - okupatori žele da unište sve tamo“, rekao je Zelenski.

Prema njegovoj oceni, snabdevanje Ukrajini teškim naoružanjem - višecevnim lanserima raketa, tenkovima i protivbrodskim oružjem je najbolja investicija u održavanje stabilnosti u svetu i sprečavanje mnogih teških kriza koje Rusija još planira ili je već izazvala.

07.57 - LNR:UKR gađala hemijsko postrojenje, 4 civila poginula

Četiri civila su ubijena a troje ih je ranjeno kada su ukrajinske snage granatirale hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, tvrdi ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik pozivajući se na izjave lokalnog stanovništva.

"Radionica na području severodonjeckog Azota granatirana je sa teritorije Lisičanska", naveo je Mirošnik na Telegramu.

On kaže, pozivajući se na svedočenja lokalnog stanovništva, da su četiri civila ubijena i da ih je troje u teškom stanju, prenosi ruska agencija Tas s.
Azot je najveće hemijsko postrojenje u Ukrajini koje zapošljava oko 7.000 ljudi.
Fabrika u Donjecku je jedina koja proizvodi metanol, sirćetnu kiselinu i vinil acetat.

07.28 - Trubunal za pripadnike bataljona Azov?

Tribunal za ukrajinske nacionaliste iz bataljon Azov će uključivati nekoliko etapa suđenja, pri čemu će se prvi stepen održati u Mariupolju, saopštio je predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Verujem da ne bi trebalo da odlažemo (početak rada tribunala). Niz posrednih sudova mora da održava pretrese pre glavnog postupka, kao što je bilo i posle Velikog otadžbinskog rata. Pre Nirnberga postojali su trbunali i Kijev i u Harkovu, kao i niz drugih. Po svemu sudeći, imaćemo proces pred sudom u Mariupolju kao jedan od prvih", poručio je Pušilin na video snimku objavljenom na portalu Telegram, prenosi TAS S.

Pušilin je potvrdio da je "više zemalja preliminarno pristalo da učestvuje u radu međunarodnog tribunala" i istakao da kada je reč o Povelji tribunala, nju razvijaju relevantne službe, u čiji rad je uključena i ruska ekspertska služba.

07.27 - Teroristička opasnost

U Belgorodskoj oblasti, u blizini granice Rusije i Ukrajine, produžen je "žuti nivo" terorističke opasnosti do 9. juna. Juče je i Kurskoj oblasti, takođe u blizini granice, doneta ista odluka i to do 7. juna.

 

 


07.24 - Ukrajina počela da koristi francuske topove

Ukrajina je već počela da koristi dalekometne topove koje je dobila od francuskih vladinih zvaničnika. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će početkom meseca poslati pošiljku topova Ceaser, koji su opisani kao „adut francuske artiljerije”.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan je u utorak uveče podelio novosti od vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. Rekao je da je oružje dugog dometa postavljeno nakon što su artiljerci prošli dva ili tri sata obuke.

07.18 - Ukrajinske snage od jutros granatiraju Jasinovatu u DNR.

07.17 - Finska i Švedska danas šalju delegacije u Ankaru

Finska i Švedska poslaće danas delegacije u Ankaru, kako bi pokušale da reše problem sa Turskom zbog protivljenja te zemlje njihovom članstvu u NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.

Havisto je u Davosu rekao da se dijalog nastavlja, prenosi Rojters.

Finska i Švedska su 18. maja aplicirale za članstvo u NATO, ali se njihovom ulasku u Alijansu protivi Turska.

07.10 - Mizincev: "Ukrajinske snage i dalje blokiraju 70 stranih brodova iz 16 zemalja"

On je rekao da su brodovi blokirani u šest luka: Herson, Nikolajev, Černomorsk, Ohakov, Odesa i Južni, te da ne mogu da isplove zbog opasnosti od granatiranja i mina, preneo je TASS.

Mizincev je rekao da ukrajinske vlasti nastavljaju da izbegavaju kontakte sa predstavnicima država i kompanija koji su vlasnici ovih brodova.

07.05 - Predsednik Poljske optužio Nemačku

Predsednik Poljske optužio je Nemačku da je prekinula isporuku tenkova "Leopard" Varšavi kao zamenu za opremu koju je poljska strana dala Kijevu: „Ovakvo obećanje je dato, ali nije ispunjeno“

07.05 - Brodovi napuštaju Mariupolj

Pet stranih brodova, prethodno blokiranih zbog opasnosti od granatiranja i mina, napustilo je luku Marijupolj na jugu Ukrajine, rekao je večeras general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Rusije.

Ranije danas je završeno deminiranje teritorije luke, otklanjanje opasnosti od mina i puštanje u rad hidrauličnih objekata i navigacione opreme na prilazima i u akvatoriju luke Mariupolja.

07.00 - Oglasio se guverner

Guverner ukrajinskog istočnog regiona Lugansk rekao je da se situacija tamo „samo pogoršava“ kako ruske trupe napreduju.

"Situacija je veoma teška i, nažalost, samo se pogoršava. Svakim danom, pa čak i svakim satom, postaje sve gore", rekao je guverner Sergej Gajdaj.

07.00 - Humanitarni pomorski koridor

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će otvoriti humanitarni pomorski koridor, kako bi mogli da isplove strani brodovi, koji su mesecima bili "zarobljeni" u luci Marijupolj.

Otvorićemo humanitarni koridor u dužini od 115 i širini od dve milje u pravcu Crnog mora, saopšteno je iz Kontrolnog centra za nacionalnu odbranu, preneo je Interfaks.

07.00 - EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode

Savet Evropske unije, koji zastupa 27 zemalja članica, odobrio je ukidanje carina na uvoz robe iz Ukrajine na godinu dana kako bi se pomoglo privredi te zemlje zbog ruske invazije.
Tu meru, koju je Evropska komisija predložila 27. aprila, odobrio je Evropski parlament 19. maja.
Odluka je sada potvrđena i stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU, dodaje Savet u saopštenju.

Ukidanje carina "olakšaće trgovinsku razmenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njenoj privredi", rekao je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Bilateralna trgovina EU i Ukrajine iznosila je prošle godine 52 milijarde evra, navodi evropsko izvršno telo.
Očekuje se da će ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 35 odsto, pokazuje procena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljena 19. aprila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 1 godinu

Nije sledeća Slovačka... već Poljska, pod ulovom da Rusija uopšte ima interes da pređr Dnjepar osim dole, kod Odese...

Duda

pre 1 godinu

Hej Slovak, dobro si se prevario u izjavi da ste vi sledeci posle Ukrajine. Po mom misljenu, je Poljska. Poljska je presla sve granice lajanja protiv rusi, i da je samo lajanje....trazi djavola i dobice ga.

Realno

pre 1 godinu

Na redu je Holandija, tacnije - HAG! Drug Putin Izlapeli ce doci do Haga, bez ispaljenog metka - samo sa jednim helihopterom, kao pok. Milosevic! Hahahahahahah!!!! 10, 9, 8, 7...

Sejdo pijandura

pre 1 godinu

"Ako Ukrajina padne, sledeća je Slovačka" Fino, biće sledeči pobednici Eveovizije.

pera

pre 1 godinu

Ah opet, ako ukrajina ima 50 barjaktara, a rusi oborili 90, onda ili neko laze, ili turci potajno daju ukrajini dronove, sta je opet protivno od turskog "ne mesanje" u sukob... a Severnodonjeck je opkoljen sa 3 strane vec celu nedelju, i nikako da se zatvori obruc, a ako rusi ga i zatvore, onda ce opet ucati 2 i po meseca okolo grada dok ukrajincima ne nestane municije ko u mariopolju, a kad su ti snage vezane za neki grad ne mozes na drugom mestu da ih upotrebis... a rusi ponovo aktiviraju rashodovane tenkove T-62 za borbu u ukrajini, T-72, T-80 su u velikom broju unisteni u ukrajini pa im je zafalilo.... unisten Tulipan minobacac od 240mm, blizu luganska, i to zato sto ga je pokazala televizija pa su uktajinci prepoznali mesto gde se nalazi...

Podoljak: Neće biti ustupanja teritorije Rusii, TAKAV SPORAZUM NE PRIHVATAMO! (Foto/Video)
Planeta

Podoljak: Neće biti ustupanja teritorije Rusii, TAKAV SPORAZUM NE PRIHVATAMO! (Foto/Video)

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 87. dan. Ukrajinski vojnici su u petak u 22.00 časova pucali na selo Ozerjanovka, ispalivši 10 mina kalibra 120 milimetar. U Donbasu je i dalje najgore. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je za danas razgovor sa zvaničnicima Finske, dok istovremeno izražava protivljenje kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 771 ukrajinski borac iz "Azovstalja" predao u poslednja 24 sata, ukupno 1.730 od ponedeljka, a 80 je ranjenika. Oni su u bolnicama u Novaozovskom i Donjecku

21.05.2022

22:44

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17