• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pravda

27.05.2022

19:00

RUSI TVRDE DA IMAJU DOKAZE! Američka vojska iz svojih laboratorija pustila majmunske boginje (Foto/Video)

printscreen

Vesti

RUSI TVRDE DA IMAJU DOKAZE! Američka vojska iz svojih laboratorija pustila majmunske boginje (Foto/Video)

Podeli vest

Majmunske boginje su uvezene iz Nigerije, gde rade najmanje četiri američke biološke laboratorije, rekao je Igor Kirilov, načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije

„Prema izveštaju SZO, unošenje zapadnoafričkog soja uzročnika majmunskih boginja potiče iz Nigerije, još jedne države u kojoj su Sjedinjene Američke Države razvile svoju biološku infrastrukturu. Prema dostupnim informacijama, postoje najmanje četiri biolaboratorije. pod kontrolom Vašingtona u Nigeriji“, rekao je on.

 

 

Kirilov je takođe podsetio na čudnu slučajnost koja zahteva proveru stručnjaka.

„Prema podacima evropskih i američkih medija, u materijalima Minhenske bezbednosne konferencije 2021, odnosno u kontekstu pandemije KOVID-19, razrađen je scenario za suzbijanje epidemije izazvane novim sojem virusa majmunskih boginja, “, rekao je general.

Načelnik snaga RHBZ-a je pozvao SZO, u kontekstu brojnih slučajeva kršenja američkih zahteva o biološkoj bezbednosti i činjenica nepažljivog skladištenja patogenih biomaterijala, da istraži aktivnosti nigerijskih laboratorija koje finansira SAD u Abudži, Zariji, Lagosu i obavesti međunarodnu zajednicu o rezultatima.

Kirilov je takođe rekao da Ministarstvo odbrane Rusije zna da „do danas 98 odsto obolelih čine gej muškarci stariji od 20 godina“.

General je takođe upozorio da bi ampule za male boginje iz laboratorija koje se nalaze u Sjedinjenim Državama mogle pasti u ruke terorista.

„Nedostatak odgovarajuće kontrole i kršenje pravila o biološkoj bezbednosti u Sjedinjenim Državama može dovesti do upotrebe ovog patogena u terorističke svrhe. Nepoznate ampule sa virusom su više puta pronađene“, rekao je on.

Prema rečima Kirilova, rad u ovim ustanovama odvijao se ilegalno, pošto je rezolucijom Svetske zdravstvene skupštine broj 49.10 iz 1996. godine dozvoljeno skladištenje uzročnika malih boginja samo u jednoj američkoj laboratoriji – Centru za kontrolu i prevenciju infekcija u Atlanti. .

Majmunske boginje su retka virusna infekcija koja se takođe može preneti među ljudima. Početni simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove, drhtanje i iscrpljenost. Može se razviti i osip.

 

 

Lečenje majmunskih boginja je simptomatsko, a bolest obično prolazi sama od sebe u roku od nekoliko nedelja. Međutim, moguć je težak tok, posebno kod pacijenata sa oslabljenim imunološkim sistemom od drugih bolesti, ocenili su finski stručnjaci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ringispil

pre 1 godinu

Kirilov je u pravu. Sve se zna samo je pitanje kada ce se ostatk sveta ujediniti da zbrise to planetarno zlo zvano paks amerikana.

srle

pre 1 godinu

Ne znam kako vecina ne moze da ukaci da su svi ti virusi, i korona i ovaj najnoviji nastali u laboratorijama i ciljano pusteni. Pricas ljudima oni te gledaju ko telad, stvarno je vecini ispran mozak.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija