• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

28.05.2022

22:14 >> 13:25

Pao Severodonjeck! Vazdušna opasnost na više teritorija, Putinova poseta lažna? (Foto/Video)

AP/Tanjug

Vesti

Pao Severodonjeck! Vazdušna opasnost na više teritorija, Putinova poseta lažna? (Foto/Video)

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 94. dan. Vode se borbe za strateški važno mesto u LNR koje trenutno drže snage Kijeva. Ukrajinska vojska granatira više mesta u DNR

22.15 - U Donjecku gori skladište municije

 

 

22.00 - Širi se teorija da je susret Putina i ranjenih vojnika lažan

Društvenim mrežama se proširila teorija da je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina vojnoj bolnici u Moskvi, gde se susreo s ranjenim vojnicima, izrežiran.

“Putin se susreo s ranjenim vojnikom koji je, čudnom koincidencijom, takođe radnik kojeg je prethodno upoznao”, napisao je Adam Rang na Twitteru i podelio fotografiju vojnika u bolničkoj sobi i drugu fotografiju koja prikazuje navodno istog čoveka u gomili ljudi koja se sastala s Putinom.

21.40 - Putin ukinuo starosnu granicu za prijavu u rusku vojsku

Ranije su ruskoj vojsci mogli pristupiti ruski državljani od 18 do 40 godina starosti i strani državljani od 18 do 30 godina

21.20 - Kadirov: "Severodonjeck je oslobođen"

Ramzan Kadirov je izvestio da je Severodonjeck došao pod potpunu kontrolu ruskih trupa!

21.12 - Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove

Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove jer se pridržava zajedničkog stava federalne Vlade i saveznika iz NATO-a po tom pitanju, izjavila je sekretar nemačkog Ministarstva odbrane Zimte Miler.

21.09 - "Ukrajina čeka dobre vesti o novim zalihama oružja", rekao je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

21.00 - Zelenski: Radimo svaki dan na jačanju naše zaštite

 

 

20.30 - Kadirov šalje novu grupu dobrovoljaca u Donbas

Čečenski lider Ramzan Kadirov je najavio slanje nove grupe dobrovoljaca iz Groznog u Donbas.

- Oni nemaju sebične ciljeve. Ne radi titula i ordena, oni idu u zonu specijalne operacije. Oni biraju ovaj put na poziv svog srca. Radi mira na zemlji, radi naroda potlačenog od strane nacista, radi svetle budućnosti novih generacija - rekao je šef Čečenije.

20.04 - Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

 

 

19.54 - "Harpun" stiže u Ukrajinu

Protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD počele su da pristižu u Ukrajinu, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov je rekao da su isporuke projektila Harpun rezultat saradnje nekoliko zemalja. Ukrajina je tražila sofisticiranije oružje, ali do sada je većina pomoći bila u sistemima kratkog dometa kao što je protivtenkovsko oružje.

Sjedinjene Američke Države razmatraju zahtev Ukrajine da Kijevu isporuče teže naoružanje većeg dometa, ali još nisu donele konačnu odluku.

19.30 - Najmanje jedna osoba poginula je danas nakon granatiranja grada Nikolajeva na jugoistoku Ukrajine, saopštile su danas regionalne vlasti.

„U subotu ujutro, 28. maja, okupatorske trupe Rusije ponovo su pucale na grad Nikolajev i opet su na udaru bili stambeni objekti. Jedna osoba je poginula na licu mesta. Poznato je da je najmanje šest civila povređeno ", navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

Nikolajev je pod kontrolom ukrajinske vlade, ali nije daleko od prve borbene linije između ukrajinskih i ruskih snaga.
Grad se nalazi na oko 60 kilometara od Hersona, koji je pod ruskom kontrolom od prvih dana sukoba.
U saopštenju se navodi da su najmanje dva projektila pala u dvorišta stambenih višespratnica, oštetivši nekoliko zgrada.

19.20 - Ukrajina: Muškarcu 15 godina zatvora zbog pomaganja Rusima

Sud u Ukrajini osudio je muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim trupama u Donjeckoj oblasti.

Muškarac star oko 40 godina proglašen je krivim jer je ruskim, trupama dao informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih objekata u Harkovu koji je potom granatiran, preneo je BBC.

On je priveden u Užgorodu, blizu granice sa Slovačkom, gde su tužioci rekli da je otišao da bi sprovodio nove subverzivne aktivnosti.

19.15 - Krimska eparhija protiv nezavisnosti UPC

Simferopoljska i krimska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) odbila je da na Saboru glasa za nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve


18.48 - Litvanci prikupljaju novac za vojni dron za Ukrajinu

 

 


18.27 - Ukrajinski ministar: "Sankcije Rusiji nemaju veze sa nestašicom hrane"

 

 

17.49 - Privreda uništena?

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma.

"Oko 35 odsto privrede trenutno ne funkcioniše", naveo je Šmihal, prenosi BBC.

On je istakao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika takođe uništeno ili oštećeno, a više od 300.000 kvadratnih kilometara zemlje minirano ili kontaminirano bombama.

Šmihal je procenio da je izgubljeno 30 do 50 odsto BDP-a Ukrajine, a mesečni budžetski deficit je pet milijardi dolara.

Prema različitim procenama, direktna šteta naneta infrastrukturi i privredi je oko 600 milijardi dolara, navodi BBC.

17.30 - Granatirano četiri naselja u DNR za pola sata

Ukrajinske trupe za pola sata granatirale četiri naselja u DNR, ispalile pet mina, tri rakete iz BM-21 „Grad“ i sedam granata kalibra 122 mm, proizilazi iz poruke predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 17.30 - Kadirov govorio o Poljskoj

Poljska se pojavila zahvaljujući SSSR-u i opstala zahvaljujući Rusiji, postaće stvarnost brzo kao što je postala država, ako ne prestane da brblja, rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

- Koliko god ukrajinski i zapadni mediji trubili o navodno neuspelim pokušajima ruskih trupa da zauzmu Donbas, u stvarnosti je situacija upravo suprotna. Mi svakako govorimo o Poljskoj. Zemlja koja se pojavila zahvaljujući SSSR-u i opstala zahvaljujući Rusiji se usuđuje da preti i zamera - napisao je Kadirov.

16.59 - Ukrajinci objavili novu statistiku

 

 

16.48 - Na ulazu u Melitopolj osvanuo natpis: "Rusija zauvek"

 

 


16.44 - Varšava nije dobila obećanu pomoć

Varšava nije dobila 144,6 miliona evra od Evropske komisije za pomoć ukrajinskim izbeglicama obećanih pre tri meseca.

Ovo je izjavio zamenik šefa Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje, komesar za izbeglice Pavel Šefernaker.

"Troškovi za izbeglice iz Ukrajine koje snosimo su u milijardama, a ne u milionima evra. Prema tome, pomoć EU zemljama koje pomažu izbeglicama takođe treba da ide u milijardama, a ne u milionima evra“, rekao je on, prenosi TASS.

16.15 - Na udaru ukrajinskih snaga Jelenovka i Gorlovka

Ukrajinske trupe pucale su na Jelenovku i Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, koristeći artiljeriju kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Evidentirana je vatra iz Oružanih formacija Ukrajine u sledećim pravcima: 14.20 – naselje Novomihajlovka – naselje Jelenovka: ispaljeno pet granata kalibra 122 mm; 16.20 – naselje Kodema – naselje Horlivka: ispaljeno tri granate. kalibra 122 mm - saopštilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

16.00 - Porošenko zaustavljen na granici

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko sprečen je da napusti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku NATO u Litvaniji, saopštila je danas parlamentarna frakcija njegove stranke.

Porošenko je dva puta zaustavljan na graničnom prelazu sa Poljskom dok je išao na sastanak Parlamentarne skupštine NATO, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Ukrajinski mediji su javili da Porošenko nije mogao da pređe granicu zbog tehničkih problema sa dozvolom koja mu omogućava da napusti zemlju.

16.00 - Ulične borbe u Severodonjecku

U Severodonjecku se vode ulične tuče, izjavio je danas regionalni guverner Luganska Sergej Haidai. Ruske snage danima pokušavaju da osvoje grad.

Haidai je danas na svom Telegram kanalu objavio da su "ruske snage pretrpele značajne gubitke" i da su "prinuđene da se povuku" u Severnom Donjecku i okolnim oblastima.

15.43 - Slike iz rata

 

 

15.30 - Šolc i Makron pozvali Putina na primijre i pregovore

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojeg su pozvali na ozbiljne direktne pregovore sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i na diplomatsko rešenje konflikta.

Kako se navodi u saopštenju koje je objavila nemačka vlada, Šolc i Makron su apelovali na Putina i da se pobrine za poboljšanje humanitarne situacije za civilno stanovništvo u Ukrajini. Navodi se, da su u razgovoru čuli da će ratni zarobljenici biti tretirani u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Ženevskom konvencijom, i da će biti osiguran pristup predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Šolc i Makron su sa Putinom razgovarali i o globalnoj situaciji u snabdevanju namirnicama, koja je poremećena usled ruske agresije.
Putin je, kako se navodi u saopštenju iz Berlina, obećao da će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, posebno morskim putem.

Takođe, Putin je, kako stoji u saopštenju, obećao omogućavanje otvaranja minskog pojasa, koje je postavljeno da bi se zaštitile ukrajinske luke, kao i da to neće iskoristiti na ofanzivno delovanje.
Makron, Šolc i Putin saglasni su o ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u postizanju i sprovođenju mogućeg dogovora za rešavanje konflikta.

Portparol nemačke vlade Štefan Hebeštrajt preneo je da je razgovor održan na inicijativu Makrona i Šolca i da je trajao 80 minuta.Dodao je da su kancelar i predsednik Francuske insistirali na hitnom primirju i povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

15.20 - Lansiranje rakete tipa Harpun

15.00 - Mariupolj

 

 

15.00 - Ukrajinci: "Rusi pucaju po našim poljima dok svetu preti nestašica hrane"

 

 


15.00 - Razgovor Džonsona i Zelenskog

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da međunarodni partneri intenzivno rade na pronalaženju načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine kako bi se sprečila globalna prehrambena kriza.

Džonson, koji je redovno razgovarao sa Zelenskim od početka napada, rekao je da su dvojica lidera, takođe, razgovarali o važnosti da međunarodna zajednica ostane ujedinjena oko rata, preneo je Rojters.

13.24 - Stravična svedočenja meštana Harkova

Društvenim mrežama kružu snimak gde meštani Harkova svedoče o žrtvama u eksploziji protivpešadijske mine koja je pogodila jednu zgradu u Harkovu.

11.17 - Konašenkov: Liman u potpunosti pod ruskom kontrolom

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je danas da su oružane snage Ruske Federacije i samoproglašene Donjecke narodne republike preuzele potpunu kontrolu nad strateškim gradom Liman na istoku Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Izjava dolazi nakon što su proruske snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike juče saopštile da su uspostavile potpunu kontrolu nad Limanom.

Ukrajinske i ruske snage borile su se nekoliko dana za kontrolu na Limanom.

10.53 - Narodna milicija DNR je saopštila da je u poslednja 24 sata likvidirano 49 ukrajinskih ekstremista, uništena tri tenka, dva oklopna vozila i 15 uporišta. Zaplenjena su dva oklopna vozila, tri oklopna transportera i tenk.

 

 

10.05 - Ukrajina tvrdi da je RUS izgubila 30.000 vojnika

Ruska vojska izgubila je oko 30.000 pripadnika od početka napada na Ukrajinu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski generalštaba navodi i da su ruske snage izgubile 1.330 tenkova, 3.258 oklopnih vozila, 628 artiljerijskih sistema, 930 PVO sistema, 207 aviona, 174 helikoptera, 116 krstarećih raketa i 13 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.


Ruska vojska izgubila je oko 30.000 pripadnika od početka napada na Ukrajinu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski generalštaba navodi i da su ruske snage izgubile 1.330 tenkova, 3.258 oklopnih vozila, 628 artiljerijskih sistema, 930 PVO sistema, 207 aviona, 174 helikoptera, 116 krstarećih raketa i 13 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.
 

 

09.40 - Hersonska oblast je prešla na moskovsko računanje vremena.

09.32 - U poslednja 24 sata ukrajinske snage 55 puta gađale DNR.

08.32 - Ukrajinske snage se povlače da ne bi bile zarobljene

Dok ruske trupe napreduju ka istoku, ukrajinske snage će možda morati da se povuku iz poslednjeg džepa koji kontrolišu u regionu Luganska kako bi izbegle da budu zarobljene, rekao je danas jedan ukrajinski zvaničnik

 

07.52 - Hersonska oblast je zatvorila granice prema teritorijama koje su pod kontrolom Kijeva iz bezbednosnih razloga. Prema rečima zamenika šefa vojno-civilne administracije Kirila Stremousova, usled paljbe sa ukrajinske snage stradalo je više civila a ima i informacija da muškarce koji krenu ka tim teritorijama na silu odvode u vojsku.

07.51 - U LNR se vode borbe za selo Kamiševaha koje od strateškog značaja. Tu se nalazi utvrđeni položaj ukrajinskih snaga.

07.49 - Ukrajinske snage od jutros gađaju Donjeck i Jasinovatu. Na Jasinovatu je palo pet projektila.

07.44 - Smrtna kazna

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac, koji su se borili na ukrajinskoj strani u istočnom regionu Donbasa, mogli bi se suočiti sa smrtnom kaznom, saopštile su proruske snage, javila je agencija Interfaks

07.18 - Granatirano selo u Belgorodskoj oblasti, povređen muškarac

edna muška osoba povređena je danas u granatiranju sela Nehotejevki u ruskoj Belgorodskoj oblasti sa teritorije Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da je u granatiranju oštećeno osam kuća, kao i gasovod i dalekovodi, prenosi RIA Novosti.

U belgorodskom selu Nehotejevki uvedena je vanredna situacija, a guverner je juče zahtevao potpunu zabranu putovanja u pogranična sela.

07.09 - Zelenski: Donbas će biti ukrajinski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se Rusija vara ako misli da će Liman ili Severodonjeck biti njeni.

"Donbas će biti ukrajinski", rekao je Zelenski u video obraćanju. Dodao je da čak i ako Rusija svuda donese razaranja i stradanja, Ukrajina će ipak obnoviti svaki grad, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ocenio da je situacija u Donbasu veoma teška i da ruske snage pokušavaju da bar za 100 dana rata ostvare ciljeve koje su se nadale da će da ostvare već prvih dana sukoba.

 

 

07.00 - Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko pokušava da napusti Ukrajinu i da pređe u Poljsku, javlja ukrajinska pogranična služba.


Kako prenose mediji, Porošenko se trenutno nalazi na pograničnom prelazu „Rava-Ruska“ u Lavovskoj oblasti.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 1 godinu

Zelenski je tako govorio i za Marijupolj pa eto. Ovaj klovn od čoveka koji je trenutno predsednik Ukrajine, sve vreme se bavi huškačkom politikom i mislim da sledeću godinu neće živ dočekati, jer ako ga rusi ne ubiju ubiće ga njegovi, upravo zbog takvog stava i stanja do kojeg je doveo Ukrajinu. Sve u svemu ovaj čovek će biti svakako svrgnut sa vlasti i sama Ukrajina će biti na novom početku, nadamo se boljem.

Milan

pre 1 godinu

Predsednik Ukrajine, govoreći da će Donbas biti ukrajinski, čini mi se da ne živi u svetu realnosti. Napravio je ogromnu grešku ulazeći u rat sa jednom nuklearnom silom koja, sigurno, neće dozvoliti sebi da taj rat izgubi. Donbas je zauvek izgubljen za Ukrajinu, a pitanje je šta će od te zemlje uopšte ostati. Zelenskom bi bilo bolje da sa Rusims pregovara dok još ima vremena i spasi što se spasti može umesto što služi tuđim interesims koji ga huškaju, guraju i pumpaju oružjem da ratuje do poslednjeg Ukrajinca.

milan lala

pre 1 godinu

Tesko Ukraini sa ovakvim predsednikom . Potpuno je prolupao i bubeca nebuloze iz dana u dan. Donbas i ne samo Donbas nego cela istocna Ukraina do Dnjepra do Kieva kao i celo poberezje Crnog mora sa Odesom bice uskoro Rusija. A ona ako bude imao srece bice azilant na zapadu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59