• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.05.2022

14:24

PUTIN POTPISAO! Ukida se starosna granica za služenje vojnog roka po ugovoru

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN POTPISAO! Ukida se starosna granica za služenje vojnog roka po ugovoru

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ukidanju gornje starosne granice za građane Rusije i strance za zaključenje prvog ugovora o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Rusije

U sredu su najpre Državna duma, a zatim i Savet Federacije usvojili odgovarajući predlog zakona, a dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.


Ranije su prvi ugovor o vojnoj službi mogli da zaključe građani uzrasta od 18 do 40 godina, kao i stranci uzrasta od 18 do 30 godina. Novim zakonom je za radno sposobne građane (strane građane) ukinuta starosna granica za zaključivanje prvog ugovora o vojnoj službi.


Autori inicijative bili su šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov i njegov prvi zamenik Andrej Krasov.

Eksperti pretpostavljaju da će ukidanje gornje starosne granice doprineti privlačenju stručnjaka za tražena zanimanja, pre svega ona slična civilnim, za služenje vojnog roka po ugovoru, uključujući u oblasti medicinske zaštite, inženjeringa, komunikacija.

U obrazloženju predloga zakona isticalo se da su za upotrebu visokopreciznog oružja, eksploataciju naoružanja i vojne tehnike neophodni visokostručni eksperti. Iskustvo pokazuje da takvi postaju do 40-45 godina.


Kako je tokom razmatranja dokumenta u Savetu federacija izjavio državni sekretar i zamenik ministra odbrane Rusije Nikolaj Pankov, Rusi i stranci moći će da zaključe ugovor o služenju vojnog roka do 50. godine života. Pankov je podsetio da su Rusi koji su u rezervnom sastavu kao redovi i narednici evidentirani u vojnom spisku do 50. godine.


Kako je ranije objasnio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, za proteklih par godina broj vojnika po ugovoru u ruskoj vojsci dostigao je 405.000 ljudi, dok je broj regruta opao do 225.000 osoba. Vojnici po ugovoru su preuzeli dužnosti oficira, popunili su specijalne jedinice, redove morske pešadije, bataljone taktičkih grupa, kao i dužnosti, povezane sa složenom tehnikom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17