• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.05.2022

18:21

TRI MESECA RATA U MAPAMA! Rusi krenuli na celu Ukrajinu, pa "zapeli", evo šta je Putinova vojska zauzela, a odavde se povukla...

printscreen

Vesti

TRI MESECA RATA U MAPAMA! Rusi krenuli na celu Ukrajinu, pa "zapeli", evo šta je Putinova vojska zauzela, a odavde se povukla...

Podeli vest

Tačno tri meseca od početka ruske invazije na Ukrajinu list “Kijev indipendent” objavio je mape razvoja sukoba

“Evo kako se menjala linija fronta od 24. februara”, navedeno je u postu na “Tviteru” objavljenom 24. maja.

 

 

Dok slike govore za sebe, AP piše da je invazija Rusije nakon tri meseca zapela i da sukob sada više liči na rat do iscrpljivanja, sa malo uspeha na bojnom polju i bez kraja na vidiku. Dok su na početku invazije mnogi stručnjaci i zvaničnici očekivali da će Rusija okončati svoju “specijalnu vojnu operaciju” za nekoliko dana ili nedelja, to se nije dogodilo, zahvaljujući žestokom otporu ukrajinskih snaga, logističkim problemima, padu morala ruskih trupa i drugo.

Nešto više od mesec dana od početka invazije Rusija je efektivno priznala poraz i povukla trupe iz oblasti oko ukrajinske prestonice i fokusirala se na istočni region Donbas, u kojem se proruski separatisti bore protiv ukrajinskih snaga još od 2014, kad je Moskva anektirala Krim.

Foto: AP/Tanjug

Rusija je u martu odsekla Ukrajinu od Azovskog mora nakon što je konačno u potpunosti preuzela kontrolu nad lukom Marijupolj i poslednjim uporištem u čeličani “Azovstalj”, čiji su se borci predali sredinom maja. Oni su, međutim, rekli da su ispunili svoju “borbenu misiju” i da je njihovo držanje čeličane “uprkos svim teškoćama ometalo pažnju nadmoćnih neprijateljskih snaga 82 dana”.

Deluje da ruska invazija posrće i na istoku, navodi AP, dok pojačanje u vidu zapadnog oružja pristiže Ukrajini.

- Rusi su i dalje dobrano iza onog gde verujemo da su želeli da budu kad su započeli ove obnovljene napore na istoku zemlje – izjavio je u petak portparol Pentagona Džon Kirbi, dodajući da se kontrola nad malim gradovima i selima u Donbasu menja svakog dana.

Ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage napale više od 40 gradova u Donbasu. Deluje da Rusija ima za cilj da iscrpi Ukrajinu metodičnim napadom na zalihe goriva i infrastrukturu. Kremlj se, takođe, možda nada da će se pažnja Zapada pomeriti negde drugde.

- Njihova poslednja nada je da ćemo do leta potpuno izgubiti interesovanje za sukob u Ukrajini. Oni računaju da će zapadna publika izgubiti interesovanje na isti način kao i Avganistan prošle godine. Rusija misli da vreme ide u njenu korist - rekao je AP-u Džastin Kramp, bivši britanski komandant.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
petar

pre 2 godine

PROPALA BRITANSKA IMPERIJA VODI ANALIZU KAKO JOJ ODGOVARA IZ KANCELARIJE DALEKO OD BOJNOG POLJA I SANJAJU NEDOSANJENE SNOVE,A RUSI RADE NA TERENU I OSVAJAJU KILOMETAR PO KILOMETAR I DA PODSETIM ZAPADNI PROPALITET UKRAINA JE MANJA ZA VELICINE BRITANIJE TE UMISLJENE KOLINIJALNE VELESILE KOJOJ JE I ENGLESKA MNOGO VELIKA.A UKRAINA NAHSKANA OD ISTIH PROPALITETA USKORO I NECE POSTOJATI, ETO TOLIKO O NJIHOVOJ SILI..ZIVELA RUSIJA

sledeća vest

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Vladan Milojević: Dobra provera za nas!
Crvena zvezda

Vladan Milojević: Dobra provera za nas!

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević rekao je posle pobede nad Sočijem (2:0), na startu turnira u Sankt Peterburgu, da je atmosfera u ekipi porodična i da će ekipa biti još bolja kako vreme bude odmicalo.

05.07.2024

17:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija