• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2022

07:00

UKRAJINSKI NAROD JE PREVAREN, TEK SADA SU SVESNI ŠTA SE DOGODILO! Novinar iz Donbasa svedoči o teškoj situaciji! U rasulu smo, mislili smo da je ruska armija zaustavljena, ali...

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINSKI NAROD JE PREVAREN, TEK SADA SU SVESNI ŠTA SE DOGODILO! Novinar iz Donbasa svedoči o teškoj situaciji! U rasulu smo, mislili smo da je ruska armija zaustavljena, ali...

Podeli vest

Ukrajinsko društvo suočilo se sa ozbiljnim vojnim porazima u Donbasu i ekonomskom krizom u ostatku zemlje, te je motivacija da nastavi rat nestala. Počele su podele i kritike na račun Zelenskog, koji je sada svestan da mu se bliži kraj, kaže novinar Vladislav Ugoljnij

Ukrajina je u potpunom rasulu, ocena je novinara Vladislava Ugoljnija iz Donjecka. Prema njegovim rečima, ukrajinsko društvo suočilo se sa ozbiljnim vojnim porazima u Donbasu i ekonomskom krizom u ostatku zemlje, te je motivacija da nastavi rat nestala.

Počele su podele, sve više se čuju kritike na račun vlade u Kijevu, a predsednik Volodimir Zelenski sada je svestan da mu se, šta god da uradi, bliži kraj.

Tek su sada svesni

Ugoljnij je, analizirajući dešavanja od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, zaključio da je tamošnji narod prevaren i da je tek sada svestan šta se dogodilo.

- Povlačenje ruskih trupa iz okoline Kijeva, Černigova i Sumija, koje je okončano 3. aprila, Ukrajinci su shvatili kao značajnu pobedu, iako je to bio samo znak dobre volje Moskve nakon mirovnih pregovora u Turskoj. Ipak, povlačenje Rusa omogućilo je posetu NATO lidera, koje je Zelenski nekako uspeo da ubedi da će pobediti u ratu ukoliko mu pošalju još naoružanja - kaže Ugoljnij.

On dodaje da je sve to predstavljeno Ukrajincima kao osnov za kontraofanzivu na Harkov, Herson i Donbas.

- Narodu su rekli da će Ukrajina po ubrzanom postupku ući u EU, zaobilazeći postojeće norme. To je trebalo da bude nagrada za heroizam i to što je Ukrajina "evropski štit". Raspoloženje među Ukrajincima je bilo pozitivno. Mislili su da je ruska armija zaustavljena. Ostalo im je jedino da čekaju zapadnu pomoć, te da se svete za 2014, kad se Krim vratio Rusiji - priča Ugoljnij.

Foto: Reuters

Ruska vojska u Donbasu

Prema njegovim rečima, ta inostrana pomoć je dolazila, ali nije donela očekivano olakšanje Ukrajini. Pokazala se delotvorna jedino u podršci izbeglicama, ali u stranim zemljama.

- Kad je reč o vojnoj pomoći, do kraja maja ispostavilo se da tražena artiljerija i protivvazdušni sistemi nisu dovoljni da bi Rusija bila poražena, te je bilo neophodno da se broj ukrajinskih vojnika poveća na milion. To nije dostignuto, ali je mnogo ukrajinskih muškaraca poslato na front, te je, prema rečima Zelenskog, broj vojnika povećan na 700.000. Međutim, to nije išlo lako, pa su vlasti u Kijevu morale da hvataju ljude na ulici i prisilno ih mobilišu - svedoči novinar iz Donjecka.

Ozbiljni udarci

U međuvremenu, ukrajinske jedinice našle su se pod avionskom i artiljerijskom paljbom u istočnom Donbasu.

Kako Ugoljnij kaže, od druge polovine aprila ruska vojska se skoncentrisala na nekoliko ciljeva, među kojima su bili zauzimanje Marijupolja, širenje operacija i zauzimanje Izjuma, odsecanje Slavjanska, započinjanje ofanzive u Limanu, kao i podizanje nivoa odbrane na teritoriji Popasne i Adejevke.

Do kraja maja skoro svi ti zadaci su ispunjeni.

- Jedan od većih udaraca za Ukrajinu bilo je rusko zauzimanje Marijupolja. Odmah zatim zauzet je grad Liman i sada je pokrenuta ofanziva na Severodonjeck, odakle snage odane Kijevu beže. Oko 5.000 vojnika Rusija je zarobila samo u Marijupolju, a sada su opkoljeni u Severodonjecku i Lisičansku. Ukrajinska vlada se sada suočava sa izborom: predati Donbas, spasti vojsku i suočiti se sa revoltom patriotskih snaga, koje shvataju predaju Donbasa kao izdaju, ili nastaviti bitke u Donbasu do poslednjeg vojnika, izgubiti armiju i Donbas, kao i ostale teritorije - zaključio je Ugoljnij.

Pasečnik: Trećina Severodonjecka pod kontrolom Rusije

Foto: Reuters

Leonid Pasečnik

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik izjavio je juče da je trećina Severodonjecka pod kontrolom ruskih snaga.

- Možemo da saopštimo da je trećina grada već pod našom kontrolom. Trenutno se borbe vode u urbanom području, te je napredovanje sporije nego što želimo, ali nam je namera da pre svega sačuvamo gradsku infrastrukturu - rekao je Pasečnik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija