• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.06.2022

21:18

KINA DEMONSTRIRALA VOJNU SILU KOD TAJVANA! Ovo je NOVO upozorenje Americi i predsedniku Bajdenu!

Fotoilustracija

Vesti

KINA DEMONSTRIRALA VOJNU SILU KOD TAJVANA! Ovo je NOVO upozorenje Americi i predsedniku Bajdenu!

Podeli vest

Kina je rasporedila ratne avione i ratne brodove u blizini Tajvana kao demonstraciju sile, nedelju dana nakon što je američki predsednik Džozef Bajden obećao da će braniti ovo ostrvo

„Peking je sproveo zajedničku bezbednosnu proveru borbene gotovosti koja uključuje više službi i naoružanja u vodama i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan“, izjavio je danas stariji pukovnik Ši Ji, portparol komande istočnog krila Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA), prenosi RT.
Ši je dodao da je manevar bio odgovor na „dosluh“ između SAD i „snaga za nezavisnost Tajvana“.

Rekao je da bi podrška Vašingtona vlastima u Tajpeju „dovela Tajvan u opasnu situaciju i izazvala ozbiljne posledice“.


Ši je rekao da se kineska vojska obučava da odlučno osujeti bilo kakvo mešanje spoljnih snaga i pokušaje secesije u Tajvanu.


Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je 30 kineskih ratnih aviona letelo blizu ostrva istog dana kada je američka delegacija predvođena senatorkom Tami Dakvort stigla u Tajpej.


Kineski državni list „Global Tajms“ je u međuvremenu izvestio da je letelica trenirala „zauzimanje nadmoći u vazduhu i vazdušne udare“.


Tajvanski predsednik Caj Ingven rekla je da Tajpej traži bližu saradnju sa Vašingtonom po pitanju bezbednosti. Ona je dodala da Pentagon „proaktivno“ planira partnerstvo između Nacionalne garde SAD i odbrambenih snaga Tajvana.

SAD i Kina optužuju jedna drugu za podsticanje vojnih tenzija zbog Tajvana i u regionu Južnog kineskog mora.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija