• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

02.06.2022

22:41 >> 22:42

99. DAN RATA! Ukrajinske trupe ponovo granatirale Petrovski okrug! NATO neće da se meša u pregovore Kijeva i Moskve (FOTO, VIDEO)

AP/Photo

Vesti

99. DAN RATA! Ukrajinske trupe ponovo granatirale Petrovski okrug! NATO neće da se meša u pregovore Kijeva i Moskve (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit rekla je da alijansa nema nameru da interveniše u aktuelnom sukobu u Ukrajini, otkriveno šta se dešava sa povređenim pripadnicima batlajoan Azov koji su u zarobljeništvu, Amerika tvrdi da su ruske snage iscrpljene i smenjene borbene snage za 20 odsto

22.41 - Ukrajinske trupe u četvrtak uveče su ponovo granatirale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši deset granata kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

20.11 - NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristanu u pregovorima sa Rusijom, rekao je Stoltenberg posle razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom

 

19.50 - Rusija nastavlja u prvim danima juna da povećava proizvodnju nafte, a plan je njeno što intezivnije obnavljanje nakon što je proizvodnja smanjena u martu i aprila, rekao je potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

On je dodao da je već u maju delimično obnovljena proizvodnja, a da će u junu biti potpuno oporavljena, prenosi TAS S.

Ministar finansija Anton Siluanov rekao da bi zbog sankcija Rusija mogla u ovoj godini da izgubi do 17 odsto proizvodnje nafte, a Novak je priznao da bi uprkos delimičnim obnavljanju proizvodnje ona mogla da padne na 480-500 miliona tona sa 524 miliona tona u 2021.

TAS S podseća da sankcije zabranjuju ulaganja u istraživanje, proizvodnju i preradu sirove nafte u Rusiji.

19.03 - Moskva: Brodovi koji prevoze žito mogu da napuste UKR luke

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da brodovi koji prevoze žito mogu da napuste ukrajinske luke u Crnom moru preko humanitarnih koridora i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbednost, javila je agencija Interfaks.

Ministarstvo odbrane je, takođe, navelo da Rusija neće iskoristiti humanitarnu situaciju u Ukrajini u svrhu onoga što Moskva naziva, svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, preneo je Rojters.
 

 

18.38 - Ukrajinske trupe su u 18.45 pucale na naselje Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši osam granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

18.29 - Narodna milicija DNR saopštila je da je u poslednja 24 sata likvidirano skoro 30 ukrajinskih vojnika i uništena dva tenka T-64, dva oklopna vozila.Takođe eliminisana su i dva položaja ukrajinskih snaga kod naselja Krasnogovorka.

 

18.04 - Reakcija Zaharove na sankcije

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na vest o tome da su je Sjedinjene Države uvrstile na sankcioni spisak. „Još jedna predstava naših ‘partnera’ “, rekla je ona

17.54 - Švedska će isporučiti Ukrajini protivbrodske rakete i protivtenkovsko naoružanje, kao i finansijsku pomoć, izjavila je ministar spoljnih poslova te zemlje An Linde.


„Švedska će poslati Ukrajini protvbrodske rakete, protivtenkovsko naoružanje i puške kalibra 12,7 milimetara, kao i municiju. To je četvrti paket pomoći koji obuhvata i finansijsku pomoć Oružanim snagama Ukrajine. Ukupan iznos pomoći je preko 95 miliona evra“, navela je Linde na Tviteru.
U aprilu je švedski parlament odobrio Ukrajini isporuku 5.000 protivtenkovskih bacača granata i opremu za uklanjanje mina.

 

17.53 - Ukrajinske trupe granatirale su naselje Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, ispalivši šest mina kalibra 120 milimetara, saopštila je kancelarija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

17.47 - U Istanbulu bi trebalo da bude formiran centar za saradnju Rusije i Ukrajine po pitanju izlaska brodova iz ukrajinskih luka i transporta žita. Kako je javila agencija Anadolija, očekuje se da se na tržište plasira 20 miliona tona žita.

 

17.16 - Zabranjen pristup ruskim komapnijama u zgradu parlamenta

Predsednik Evropskog parlamenta Roberta Metsola onemogućila je predstavnicima ruskih kompanija pristup u zgradu parlamenta.


„Od ovog trenutka predstavnicima ruskih kompanija ne dozvoljava se ulaz u zgradu Evropskog parlamenta“, napisala je ona na Tviteru i dodala da je cilj da se spreči širenje ruske propagande o sukobu u Ukrajini. Prethodno je zabranjen pristup ruskim diplomatama i predstavnicima vladinih organizacija.

 

16.54 - SAD uvele sankcije Mariji Zaharovoj

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije portparolki Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariji Zaharovoj kao i protiv još 16 drugih državljana Rusije

16.27 - Rusiji i šesti paket sankcija!

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra

15.38 - Kijev razmatra iskljucenje nuklearne elektrane u Zaporozju

Ako Kijev izgubi kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporožju, koja se nalazi na teritoriji na kojoj je ruska vojska, razmotriće njeno isključivanje, izjavio je danas pomoćnik ukrajinskog premijera.

Vlasti u Kijevu su saopštile da se razmatra scenario u kojem bi elektrana mogla da se potpuno otrgne kontroli, a tada bi, kako navode, morale da zaustave njen rad.

Ovo postrojenje na jugoistoku Ukrajine je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

 

15.26 - Rusija neće ići na svoju štetu!

Rusija neće prodavati energente tako da bude na gubitku, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

15.00 - Komitet OPEK plus nije razmatrao pitanje o isključivanju Rusije iz naftnog sporazuma te organizacije, rekao je izvor iz OPEK-a za Sputnjik.

 

 

14.58 - Snage DNR odbile napade kod Avdiivke

Snage Donjecke Narodne Republike (DNR) odbile su napade oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdiivka, jugozapadno od Donjecka i Novomihajlovke, rekao je zamenik načelnika Odeljenja narodne milicije DNR Eduard Basurin na Prvom kanalu.

"U oblasti Avdiivka (na severu republike), jugozapadno od Donjecka, Novomihajlovka, pokušaji kontraofanzive su ugušeni, koji su propali. Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke na ovim pravcima", prenosi TASS.

14.42 - Kijev: Rusija mora da garantuje bezbednost pomorskih ruta

Rusija mora da garantuje bezbednost komercijalnih konvoja i morskih luka za izvoz žitarica, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

„Kao prvi korak, Rusija mora da povuče svoje snage iz ukrajinskog pomorskog područja i obezbedi bezbednosne garancije za luke i komercijalne konvoje“, napisao je Nikolenko na Fejsbuku, prenosi TAS S.

13.51 - Militantima će se suditi u Marijupolju

U Marijupolju bi mogao biti održan privremeni sud nad ukrajinskim militantima, izjavila je za Sputnjik Elena Šiškina, predsednica Komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća Donjecke Narodne Republike.

"Biće vrlo logično da se on (tribunal) održi na teritoriji Donjecke Narodne Republike. Nedavno smo videli zločine počinjene nad građanima Ruske Federacije... Vidimo granatiranje Belgoroda. Zato ne isključujemo da se jedan deo suđenja održi i na teritoriji Ruske Federacije. U gradu Marijupolju će se održati privremeni, marijupoljski tribunal", rekla je Šiškina.

Foto: Reuters

Marijupolj

13.03 - Više od 100 američkih vojnih objekata u Poljskoj

Više od 110 američkih vojnih objekata biće izgrađeno u Poljskoj u narednih 10 godina, saopštio je novinarima ambasador SAD u Poljskoj Marek Bžežinski. U Poljskoj se nalazi 12.000 američkih vojnika.

12.14 - Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine!

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da Rusija u ovom trenutku kontroliše 20 odsto Ukrajine. Kako je naveo, dužina linije fronta iznosi 1.000 kilometara.

"Moramo da se branimo od skoro cele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije su uključene u ovu agresiju", poručio je Zelenski u video obraćanju Parlamentu Luksemburga, prenosi agencija Rojters.

11.04 - "Svjatogorsk oslobođen"!

Moskovski komsomoljac, pozivajući se na neimenovane izvore, javio je da je Svjatogorsk oslobođen.

10.32 - Ruska specijalna jedinica "češlja" Severodonjeck

 

09.56 - Guverner: U ruskom napadu na Lavovsku oblast pet povređenih

Pet osoba povređeno je u ruskom raketnom napadu na Lavovsku oblast protekle noći i značajno je oštećena železnička infrastruktura, saopštio je regionalni guverner Maksim Kozicki. On je rekao da su na meti napada bili železnički objekti u dva okruga, Strij južno od Lavova i Sambir jugozapadno od tog grada, prenosi BBC.

09.51 - Poljska ukida pomoć za ukrajinske izbeglice

Poljska od 1. jula obustavlja isplate pomoći ukrajinskim izbeglicama, izjavio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Pavel Šefernaker.

08.47 - Novi izveštaj britanskih obaveštajaca o ratu u Ukrajini

Rusija je preuzela kontrolu nad većinom ključnog istočnog ukrajinskog grada Severodonjeck, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju.

 

 

07.56 - Bajden i Stoltenberg danas o Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se u danas u Beloj kući sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, u trenutku kada Alijansa razmatra svoje sledeće korake zbog rata u Ukrajini, prenosi CNN.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila je da će se Bajden pridružiti sastanku između Stoltenberga i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, kako bi između ostalog razgovarali o sledećem sastanku NATO-a u Španiji.

Oni će „razgovarati o pripremama za samit NATO-a u Madridu i o snazi transatlantske alijanse“, naglasila je Žan-Pjer. Samit u Madridu zakazan je za kraj juna, a američki predsednik je ranije podržao kandidature Finske i Švedske za ulazak u NATO, navodi CNN.

07.48 - Nastavljaju se borbe za Donbas!

U selima oko Harkova su u toku borbe. Ruska vojska je u lokalnoj ofanzivi. Krenuo je juriš na Svjatogorsk. U Severodonjecku su u toku borbe kod fabrike «Azot».

Nastavljaju se borbe u području Avdejevke - jednog od najsnažnijih utvrđenja ukrajinske vojske. Ukrajinska vojska bezuspešno pokušava da krene u kontraofanzivu u pravcu Hersonske oblasti. Kod Očakova su pogođena dva ukrajinska ratna čamca.

 

 

07.33 - Poginula tri sveštenika Svjatogorske lavre 

Tri sveštenika Svjatogorske lavre su poginula usled granatiranja ukrajinskih snaga, još tri su povređena. U toku su borbe za Svjatogorsk, Donjecka Narodna Republika.

07.23 - Šiškina: Isti tretman za Azovce


Elena Šiškina, predsednica Komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća DNR, rekla je da su ukrajinski ratni zarobljenici koji se nalaze u DNR u humanim uslovima i da dobijaju medicinsku negu.

„Uslovi pritvora ratnih zarobljenika su veoma humani. Imaju dobru hranu, obezbeđuje im se medicinska nega“, rekala je Šiškina i istakla da ukrajinski ratni zarobljenici dobijaju medicinsku negu u istom obimu kao i ranjeni vojnici Narodne milicije republike.

"U postoperativnom odeljenju nalaze se i pripadnici Azova i lekari ih leče se potpuno isto", dodala je Šiškina.

07.21 - Napad iz Crnog mora

Ispaljena je salva krstarećih raketa sa brodova Crnomorske flote Rusije. Proglašena je uzbuna za vazdušni napad na skoro svim teritorijama koje kontroliše Kijev.

 

 

 

Iz Crnog mora izveden je i raketni napad na železničko čvorište u Lavovskoj oblasti. Prema ukrajinskim izvorima, cilj je bio Beskidski tunel, strateški objekat i najveći tunel koji je izgrađen u Ukrajini nakon 1991. godine. On prolazi ispod Karpata, dužine dva kilometra. Do početka specijalne vojne operacije kroz njega je prolazilo 60 odsto tereta iz Evrope.

Postoji mišljenje da, pošto je objekat jako veliki, malo je verovatno da će sinoćni napad ozbiljno i na duže staze prekinuti isporuke naoružanja i goriva sa zapada. Međutim, za sada nema zvaničnih informacija.

07.12 - NATO ostaje po strani

Stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit rekla je da Severnoatlantski savez (NATO) nema nameru da interveniše u aktuelnom sukobu u Ukrajini, postajući njegova strana, i da će ova pozicija alijanse ostati nepromenjena.

Prema njenim rečima, uprkos određenim razlikama u stavovima o trenutnoj situaciji među saveznicima u NATO-u, njihov pristup se uglavnom razlikuje po tome koje „komplete naoružanja” smatraju neophodnim za snabdevanje Kijeva, dok je „tokom ovih razgovora, kao i tokom razgovora sa Ukrajincima, bilo nekoliko stalnih pozicija koje se nisu menjale“.

07.00 - Pentagon: Rusija ponavlja iste greške

Ruska vojska, potučena i demoralisana nakon tromesečnog rata, čini iste greške u svojoj kampanji zauzimanja dela istočne Ukrajine zbog koje je odustala od nastojanja da zauzme celu zemlju, kažu visoki američki zvaničnici.

Dok ruske trupe zauzimaju teritoriju, jedan zvničnik Pentagona rekao je da ih njihov  tempo iscrpljuje i da je ukupna borbena snaga vojske smanjena za oko 20 posto. A otkako je počeo rat, Rusija je izgubila 1000 tenkova, rekao je prošle nedelje visoki zvaničnik Pentagona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baća

pre 1 godinu

Pentagon obmanjuje svoju javnost tvrdeći da su Rusi demoralisani i da su izgubili oko 1000 tenkova. Ma neće biti. Pa, Rusi polako ali sigurno napreduju na terenu, a Pentagonu ostaje samo na raspolaganju ratna propaganda i guranje Ukrajine u totalnu propast.

sudnji dan donijet ce mir

pre 1 godinu

Rusi pocmite gradit milione kamp kuca,pa ih postavite sirom ruskih prostranstva.Alijansa da bi izbombardirala celu Rusiju trebalo bi,milion atomskih bombi,sto je nemoguce,znaci Rusi mnogi ce prezivet. Dok zemlje alijanse,veliki gradovi,gusto naseljeno Hiljadu nuki zauvek ih unistavaju.Netko na Zapadu trebao bi upozorit;NATO&i Amere da prizemlje tu strasnu histeriju besa.

Kokalo

pre 1 godinu

Uuuu sto si "pametan", sve se preleva... pa ne moras da pogodis neko odredjeno meso nuklearnom bojevom glavom da ga unistis, moze oblak radioaktivne prasine ili kise da pobije za nekoliko dana sve zivo a udaljeno od eksplozioje 100-500km. jesi li ti ucio fiziku uopste u skoli ili si markirao??? Ako se setis nesrece u Cernobilu, radioaktivni oblaci su dosli do Zapadne Evrope i sverene afrike tada...ali verovatno si ti tada bio mali ili se jos nisi ni rodio... zato sto reko Bora Corba " ..slusaj sine obrisi sline, ne budi alav jos si balav..."

maxa

pre 1 godinu

Po nezavisnom portalu Oniyx koji broji gubitke i Ukrajine i Rusije i to samo na osnovu vizuelnih dokaza (slike, klipovi, satelitski i dron snimci...), ima utvrdjeno do sada da su rusi izgubili 729 tenkova (od toga 374 se zarobljeni) a ukrajinci 387 tenkova (od toga 117 zarobljenih), rusi 39 borbenih aviona ukrajinci 32 aviona, 109 helikoptera rusi, 67 ukrajinci, 1311 raznih oklopnih vozila rusi i 477 ukrajinci......postoje i ono sto nije snimeno a unisteno je, ali to ovaj portal ne uzima kao dokaz, samo vizuelna potvrda... tako da neverene tome mogu da pogledaju (uostalom nepisani zakon rata je: Napadac uvek ima 2 puta vece gubitke od branioca")

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija