• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

03.06.2022

19:19

ANDREJ SANDRI PREPISAO NAJVEĆI DEO BOGATSTVA, ALI SE I ONA NAŠLA NA UDARU EU! Šta sve ima i bez čega ostaje jedan od OSAM najbogatijih parova Rusije?!

Vesti

ANDREJ SANDRI PREPISAO NAJVEĆI DEO BOGATSTVA, ALI SE I ONA NAŠLA NA UDARU EU! Šta sve ima i bez čega ostaje jedan od OSAM najbogatijih parova Rusije?!

Podeli vest

Najbogatijoj Srpkinji Sandri Meljničenko uvedene su sankcije Evropske unije (EU), a sve zbog bogatstva svog supruga Andreja Meljničenka čije se bogatstvo procenjuje na 17,9 milijardi dolara. Kako bi sačuvao bogatstvo, Meljničenko je prepisao dve kompanije na ime supruge

U Službenom listu EU piše da je Aleksandra Meljničenko supruga Andreja Igoreviča Meljničenka, ruskog industrijalca koji je vlasnik velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i društva za proizvodnju ugljena SUEK.

- Aleksandra Meljničenko koristi se bogatstvom svojeg supruga. Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthausa koji vrede više od 30 miliona dolara. U martu 2022. Aleksandra Meljničenko zamenila je svojeg supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjeg vlasnika grupacije EuroChem Group. Stoga je povezana s vodećim poslovnim čovekom uključenim u vodeće sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine - piše u obrazloženju.

A svota zabog koje se Sandra našla na meti EU uopšte nije mala, pa prema podacima iz 2021. godine, bogatstvo Meljničenkovih se procenjuje na 17,9 milijardi dolara, a neke procene idu i do cifre od 22,7 milijardi. Ono što se zna jeste da se smatra osmim najbogatijim čovekom u Rusiji.

Najveći deo Meljničenkovog bogastva dolazil od kompanija koje su najveće u svetu po proizvodnji uglja i đubriva, a koje su sada zvanično u Sandrinom vlasništvu. To su EuroChem i SUEK. Sedište SUEK-a je u Moskvi, Rusija, a EuroChem ima sedište u Cugu u Švajcarskoj.

Prema godišnjem izveštaju kompanije za 2020. Melničenko je kontrolisao 90 odsto EuroChem-a. On je takođe držao 92,2 odsto udela u SUEK-u, najvećem ruskom dobavljaču termalnog uglja.

Milijarder takođe ima udeo u javnoj industrijskoj kompaniji Rosseti Siberia PJSC (40,4%) i u potpunosti kontroliše rudnik uglja Lučegorski i hidroelektranu Primorskaja GRES, piše "Blumberg".

Foto: Printscreen You Tube

Jahta Meljničenka

Vrednost milijarderovih novčanih ulaganja i lične imovine delimično je zasnovana na izveštajima lokalnih medija i brojkama koje su dali njegovi predstavnici za štampu. On je zaradio više od 800 miliona dolara na osnovu dostupnih informacija o dividendama Sueka i Eurochema. Takođe je prikupio više od 500 miliona dolara od dividendi i prodaje akcija kompanija kojima se javno trguje do decembra 2017.

Takođe, u svoju biografiju upisuje stavku suosnivač MDM banke, koja je postala jedna od 10 najvećih privatnih banaka u Rusiji, i do 1997. predsedavao je njenim upravnim odborom. Već te godine otkupljuje sve deonice od patnera i postaje jedini vlasnik banke.

Slobodno vreme provodi na svojoj jahti "A". Jahta liči na podmornicu, a pretpostavlja se da je vredna četvrt milijarde evra. Sudeći po nekim izveštajma iz ranijih godina, Meljničenko poseduje još jedan brod, odnosno jedrilicu.

Meljničenko ima i kolekciju slika impresionista, uključujući i komade Monea, od koji su neki navodno, okačeni u pomenutoj jahti.

Poseduje i luksuzni "Boeing BBJ aircraft", penthaus u Njujorku na dva nivo sa velikom terasom na krovu. Ovaj penthaus vredi 12,2 miliona dolara kod Central parka u Njujorku. Par takođe ima vilu u francuskom Antibu, te imanje u Sariju, u Velikoj Britaniji, procenjeno na 24 miliona funti. Takođe se u pojedinim izveštajima pominju i nekretnine u švajcarskom Sent Moricu.

Meljničenko nije poznat u medijima kao milijarder koji voli da se razbacuje novcem, ali nije ni škrt na novčaniku. Tako se saznalo i da je jedne godine za Sandrin rođendan angažovao Dženifer Lopez.

Sandra i Andrej Meljničenko su u braku od 2005. godine i imaju dvoje dece, ćerku Taru i sina Adrijana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija