• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

06.06.2022

12:47

LAVROV ZAVRŠIO OBRAĆANJE! Desilo se nešto nezamislivo!

AP PHOTO

Vesti

LAVROV ZAVRŠIO OBRAĆANJE! Desilo se nešto nezamislivo!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na konferenciji za medije umesto planirane posete Srbiji

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su u nedelju uveče prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Nakon toga je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile nebo za avion Sergeja Lavrova, ističući da Moskva nije ta koja pravi novu „gvozdenu zavesu“, već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.

Šefruske diplomatije istakao je da se danas desilo nešto nezamislivo, jer je jednoj suvernoj državi oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike.

 

 


Ministar spoljnih poslova je odluku nekih država NATO-a da ne dozvole prelet njegovog aviona u Srbiju nazavao bez presedana.

Lavrov je rekao da su odbijanjem da dozvole njegovom avionu da odleti u Srbiju zemlje EU i NATO „lišile Beograd prava da vodi suverenu politiku“.

„Tamo se sve više boje istine, sve više pokušavaju da odu u neku fejk realnost koju pune preko društvenih mreža. Tamo su potpuno isključili sva alternativne medije. Ako je takav izbor napravljen, a nemam sumnje da jeste, Brisel odlučuje da će upravo on odlučivati o sudbini svih zemalja Evrope. To pokazuje još jednom koliko košta status pretendenata na članstvo u EU. Objašnjenje je jednostavno: kandidati su dužni da još u pripremnom stadijumu bespogovorno prate politiku EU u sferi bezbednosti koja je u kranje antiruskom ključu. Eto to čeka zemlje koje pokušavaju da pronađu balans interesa“.

On je naveo da je planirano da se razmotri širok krug pitanja, da se razgovara i o našem strateškom partnerstvu, ali i o međunarodnim pitanjima.

„Očigledno oni koji vuku konce u Briselu nisu to hteli, nisu hteli da mi izrazimo podršku Beogradu između ostalog i projektu Otvoreni Balkan. Sad je svima očigledno da Brisel, Nato i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat zvan Zatvoreni Balkan“, rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je konstatovao da Brisel nije hteo da obezbede platformu Rusiji u Beogradu da Moskva iznese svoj stav o nizu regionalnih pitanja.

On je dodao da Moskva još nije čula zvanična objašnjenja zemalja koje su odbile da dozvole prelet avionu ruske delegacije.

„Znam da će biti mnogo objašnjenja koja još nismo čuli. Zemlje koje su odbile da dozvole prelet ruskom avionu reći će da su im naredili u EU i NATO. Oni će, sa svoje strane, govoriti da su te zemlje same donosile samostalne odluke“, primetio je ruski ministar.

Briselska politika na Balkanu i Ukrajini je ista, Evropska unija podržava one koji zadiru u interese pojedinih naroda, konstatovao je Lavrov.

„Samo na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade sve što ide na štetu Rusa“, rekao je Lavrov.

On je uporedio ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima gde je EU bila posrednik za Kosovo i minskog regulisanja za Ukrajinu.

„Brisel je svečano obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova, i za Donbas, kojim bi se dozvolilo da Srbi na KiM govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom jeziku, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja EU je doživeo sramotni neuspeh“, rekao je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZN

pre 1 godinu

"Veliki" NATO i EU sapliću malu Srbiju. Biće da misle da ćemo na silu da im se pridružimo? Možda nam opet uvedu sankcije? E pa stvarno nemaju pojma o inadžijskom mentalitetu na ovim prostorima. Samo neka tako nastave pa će još više rasti broj onih koji neće ni u EU, a kamoli tek u NATO. Uostalom, verovatno bismo bili jedina zemlja koja bi (ako ikada dođe do toga) svenarodnim referendumom odlučivala o tome hoćemo li im se pridružiti, a ne da se o tome jadno i bedno odlučuje na nivou vlada tamo gde se zna da je narod masovno protiv.

Stevica

pre 1 godinu

NATO zagrmeo ruskom pacovu : “ Nećeš moći ove noći ! “

Realno

pre 1 godinu

Hvala braco, spasli ste nama Srbima obraz! I gurnuli prst u oko ruskim poltronima po Srbstanu, srecom, oni su slepi.

Motte

pre 1 godinu

Neko zatvara nebo iznad svoje drzave a neko koristi nebo za bombardovanje jedne suverene drzave.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija