• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

07.06.2022

17:30

ZAPAD SE SUOČAVA SA KATASTROFOM! DIL SA PUTINOM JE NEMINOVAN, ALI KAKO SAČUVATI OBRAZ?! Sankcije i izolacija nemaju efekta, ŠTAVIŠE!

Fotoilustracija/Clipart/AP

Vesti

ZAPAD SE SUOČAVA SA KATASTROFOM! DIL SA PUTINOM JE NEMINOVAN, ALI KAKO SAČUVATI OBRAZ?! Sankcije i izolacija nemaju efekta, ŠTAVIŠE!

Podeli vest

Zapad, shvata da sankcije i izolacija Rusije ne daju željeni efekat, pa nastoji da pronađe za sebe prihvatljiv način za kompromis, piše Vilijam Moloni u članku za američki The Hill

Moloni uopšte ne krije: „Restriktivne mere više štete zapadnoj nego ruskoj ekonomiji. Rublja je u maju dostigla dvogodišnji maksimum, a ruski energetski i poljoprivredni izvoz donose rekordne prihode Moskvi".

Naveo je i da Vašington nije uspeo da mobiliše „ceo svet" protiv Moskve jer je od 195 zemalja samo 65 pristalo da se pridruži režimu antiruskih sankcija SAD. A giganti poput Kine, Indije, Brazila, Meksika i Indonezije odbili su da učestvuju u tom ekonomskom ratu.
       
- Sve ovo sugeriše da nije Rusija najizolovanija supersila na svetu, već da su to možda i same Sjedinjene Države - zaključuje Moloni.

Rusija pobeđuje u ekonomskom ratu, a njen predsednik, Vladimir Putin, još je daleko od povlačenja trupa iz Ukrajine, priznaje i ekonomski urednik britanskog dnevnog lista The Guardian Lari Eliot.

On je, pored ostalog, poznat i po svojim vezama sa britanskom kraljevskom porodicom.

Glavne ocene i teze Eliotovog teksta su ove:
       
- Posledice sankcija znače povećanje troškova goriva i hrane u ostatku sveta, uz narastajući strah od humanitarne katastrofe;
       
- Zapad je započeo svoj ekonomski rat protiv Rusije, ali on ne ide po planu, naprotiv - stvari idu jako loše;
       
- EU treba da zaboravi na sankcije - one donose više štete nego koristi.

       
Eliotov zaključak, posle svega, uopšte nije neočekivan:
       
- Kompromis sa Kremljom je trenutno teško progutati, ali ekonomska realnost nagoveštava samo jedno: pre ili kasnije dogovor će morati da bude postignut".
       
Slične zaključke već mogu da izvlače i u Nemačkoj.
       
Uostalom tamošnji uticajni list Die Welt već je objavio da će samo uskraćivanje gasa Gazprom Germania, bivšoj žkćerkiž Gazproma koju je Berlin planirao da Rusima otme, potrošače u toj zemlji koštati oko 5 milijardi evra.
       
Zato što Gazprom Germania sada mora da gas kupuje po tržišnim cenama...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rumija

pre 1 godinu

E jeste,u pravu ste,zbog toga 50% manje Turista TURSKA pa i Crna Gora sa Rusima,zamislite gdje ih je Putin doveo,a sto se tice Abramovica i ostalih,za nih nema Zime,sakrivace oni negdje Jahte!

Djordje

pre 1 godinu

Dva dana ovaj clanak stampate i uvaljujete citaocima?

ZAPAD ĆE POKLEKNUTI PRVI, SMATRA PUTIN! A RUSIJU JE SPREMIO ZA DUGI RAT ISCRPLJIVANJA! "Vašington post" predviđa - sankcije Moksvi neće okončati rat u Ukrajini, već...
Planeta

ZAPAD ĆE POKLEKNUTI PRVI, SMATRA PUTIN! A RUSIJU JE SPREMIO ZA DUGI RAT ISCRPLJIVANJA! "Vašington post" predviđa - sankcije Moksvi neće okončati rat u Ukrajini, već...

Američki list Vašington post analizira da li sankcije koje su EU, Britanija i SAD uveli Rusiji sa ciljem da pritiskom na rusku ekonomiju nateraju Putina da okonča napad na Ukrajinu imaju efekta, kao i da li Putin može da istrpi sankcije dok ujedno radi na podrivanju evropskog jedinstva da bi dobio podršku za njihovo ukidanje

06.06.2022

14:31

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija