• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

07.06.2022

18:29

(VIDEO) AMERI I NATO ĆE TEK SAD POLUDETI! SEVERNA FLOTA RUSIJE GRADI NOVE VOJNE GRADOVE! Moskva neće dozvoliti da bilo ko ugrozi Severni morski put!

Vesti

(VIDEO) AMERI I NATO ĆE TEK SAD POLUDETI! SEVERNA FLOTA RUSIJE GRADI NOVE VOJNE GRADOVE! Moskva neće dozvoliti da bilo ko ugrozi Severni morski put!

Podeli vest

Severna flota Rusije planira izgradnju novih vojnih gradova, kao i rekonstrukciju starih. Ukoliko Švedska i Finska uđu u NATO, taj blok biće bliži pozicijama Flote pa ruska država, smatraju ruski eksperti, treba da ojača zaštitu svojih severnih granica

Osim izgradnje pet, kao i rekonstrukcije dva vojna grada do 2025.godine, u taj spisak uključuje se stvaranje savremene društvene infrastrukture u mestima u Murmanskoj oblasti, kao i izgradnja društvenih objekata za male udaljene jedinice raspoređene na obali i ostrvima, izjavio je na brifingu 1. juna komandant Severne flote Rusije Aleksandar Mojsejev.

Jačanje Severne flote

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Igor Korotčenko, izgranja vojnih gradova je preko potrebna.

- Severna flota postaje jedna od operativno-strateških formacija Oružanih snaga Rusije. Ona će imati određene zadatke. Vojni gradovi su neophodni da bi se smestili garnizoni, pojavile nove baze, proširila društvena infrastruktura i unapredio život vojnog osoblja - objašnjava sagovornik.

Trenutno se, prema mišljenju zamenika glavnog urednika časopisa „Arsenal otadžbine" Dmitrija Drozdenka, zakuvava vojno-politička situacija zbog ulaska Švedske i Finske u NATO.

- Napetost na severo-zapadu se značajno povećava. Svi članovi Arktičkog saveta, osim Rusije, su članice Alijanse. Severni morski put presecaju sa istoka i s leve strane nastaje kongromerat zemalja NATO koji čine Norveška, Švedska i Finska. Jačanje naše Severne flote smatra se korektnim odgovorom na njihove poteze - kaže Drozdenko.

Zatvoreni i otvoreni vojni gradovi

On objašnjava da postoje otvoreni i zatvoreni vojni gradovi: u zatvorenim žive isključivo vojna lica, dok se u otvorenim može videti civilna infrastruktura zadužena za obezbeđivanje vojne infrastrukture.

Ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Baranec dodaje da će vojnici u tim gradovima imati sve privilegije.

- Njima će biti obezbeđen internet, bazeni, kao i svi potrebni uslovi za normalan život. Što se tiče vojne jedinice, ona je vezana za brod ili podmornicu. A tamo postoji „specijalni boks" u kom se čuva potrebna oprema za održavanje raketa, topova, kao i aviona - ističe on.

Ministarstvo odbrane Rusije, prema rečima Drozdenka, izgradnjom vojnih gradova obezbeđuje optimalne uslove za život ruskih vojnika.

- Njihov cilj je razvijanje infrastrukture flote, kao i poboljšanje života naših vojnika - naglašava ekspert.

Rusija je inače 1. Juna obeležila Dan Severne flote, čija istorija datira od eskadrile formirane davne 1733. godine radi zaštite Ruske imperije. Praznik je ustanovljen 15. jula 1996. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15