• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logicno.com

09.06.2022

07:00

UKRAJINCI NA DARKNETU MASOVNO PRODAJU AMERIČKO ORUŽJE! Deo koriste protiv Rusa, ali... U ponudi su džavlini, dronovi, municija, puške, PVO sistemi...

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINCI NA DARKNETU MASOVNO PRODAJU AMERIČKO ORUŽJE! Deo koriste protiv Rusa, ali... U ponudi su džavlini, dronovi, municija, puške, PVO sistemi...

Podeli vest

Od početka rata u Ukrajini, SAD i druge zemlje NATO u Kijev šalju najsavremenije teško naoružanje. Ali mnogi sistemi oružja ne završavaju na frontu - već na internetu

Darknet (ilegalni dio interneta) postaje online veletrgovac ratnim materijalom. Protutenkovske rakete, automatsko oružje, municija, bespilotne letjelice ili čak mine - puna su skladišta prodavaca sa Darkneta. Hiljade sistema oružja koje su zapadni saveznici poslali u Ukrajinu mogu se pronaći za prodaju na internetu.

Evropi prete raketni bacači?

- U najmanju ruku je iznenađujuće da su nakon pada Mariupolja SAD bile spremne poslati dodatnih 40 milijardi dolara Ukrajini gde su već izgubile 14 milijardi dolara. U stvarnosti, dve trećine nikada nisu stigle na odredište - istaknuo je Thierry de Meyssan.

FGM-148 Džavelin je prenosna protivtenkovska vođena raketa (ATGM). SAD su razvile ovaj sistem kako bi se mogli boriti protiv teških oklopnih vozila kao što su glavni borbeni tenkovi i lakša vojna vozila. Teško je zamisliti što bi teroristi s ovakvim oružjem mogli učiniti u centru nekog evropskog grada. O ovoj ozbiljnoj pretnji piše austrijski dnevnik eXXpress.

Koliko je ovih sistema već u Evropi - verovatno u rukama kriminalaca ili terorista? 

Policija bi se na kraju mogla suočiti s velikim problemima s naoružanim teroristima. Lako je videti kako bi to moglo postati veliki bezbedonosni  rizik za velike gradove u Europi.

Darknet prodaja

Nikada nije bilo lakše doći do raznih NATO pošiljki - i to direktno iz Ukrajine - bilo gde u svetu svakome tko ima novac. Asortiman iz Kijeva uključuje puške, granate, pištolje, pancire. Samo jedan od navedenih prodavača već je imao 32 uspešne transakcije na svoje ime.

Foto: Printskrin

Ko ima novca može da kupi sve što poželi

Vlasti su već tokom Balkanskog rata svedočile kako su hiljade pištolja jednostavno nestale - a zatim prodate na crnom tržištu kriminalnim organizacijama ili čak teroristima.

Visokotehnološko naoružanje i asortiman automatskog oružja sada se mogu naručiti iz udobnosti svog doma. Granate su, inače, bile u posebnoj ponudi. Osim toga, ako se kriminalci dočepaju pancira, policiji bi bilo teško da ih zaustavi u budućnosti.

Izvršna direktorka Evropola Catherine De Bolle izjavila je nedavno u intervjuu za Welt am Sonntag da se njena agencija priprema za priliv ilegalnog oružja u Evropu koje su izvorno u Ukrajinu isporučile zapadne zemlje, uključujući Grčku, Švedsku, Španiju i Nemačku. Napomenula je da "oružje s "Kosova" i danas koriste kriminalne grupe.

Oružje traje duže od sukoba

- Bilo bi mudro analizirati neposredne i dugoročne bezbednosne implikacije odluka o prenosu oružja i primeniti lekcije teško naučene iz prošlih oružanih sukoba -  rekao je američki think-tank Stimson Center u martu o ovom razvoju događaja.

- Sjedinjene Države i njihovi partneri možda čine medveđu uslugu samim ljudima koje žele zaštititi ne uzimajući u obzir potencijalne rizike unošenja oružja u zemlju. Iako je bilo značajnih obećanja dodatne vojne pomoći, životni ciklus prenosa oružja često je prilično dug. Oružje obećano danas možda neće biti dostupno mesecima ili čak godinama koje dolaze, a u tom trenutku će se situacija na terenu razviti. Iako ova obećanja imaju simboličku vrijednost, mogu imati malo stvarnog učinka na bojnom polju.

On  je nadalje upozorio: "Od Avganistana do Iraka do Kolumbije, dobronamerni transferi "nadžive svoj politički kontekst" i potiču izbijanje  novih sukoba ili doprinose trajnoj nesigurnosti!

Foto: Printskrin

Oružje nema nacionalnost, pitanje je trenutka lada će opet biti upotrebljeno

Autori su upozorili da strateški rizici prenosa oružja u područje aktivnih neprijateljstava uključuju pogoršanje sukoba, produženje njegovog trajanja, povećanje smrtnosti i doprinose nanošenju štete civilima. 

- Štaviše, oružje ima dugi rok trajanja i bit će tu još dugo nakon što oružje u ratu utihne - zaključili su.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija