• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

08.06.2022

21:30

MOSKVA UPOZORILA SRBIJU I SRPSKU! TEŠKO ORUŽJE IZ UKRAJINE ZAVRŠAVA U BIH, ALBANIJI I NA KOSOVU! Balkan je već bure baruta, a sa ovim...

Vesti

MOSKVA UPOZORILA SRBIJU I SRPSKU! TEŠKO ORUŽJE IZ UKRAJINE ZAVRŠAVA U BIH, ALBANIJI I NA KOSOVU! Balkan je već bure baruta, a sa ovim...

Podeli vest

Portparolka MSP Rusije Marija Zaharova rekla je da su međunarodne kriminalne grupe već razradile šeme izvoza oružja iz Ukrajine, uključujući teško naoružanje, a deo oružja već se nalazi u Bosni, Albaniji i na Kosovu

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Kijev nastavlja da vrbuje strane plaćenike i pri tome najaktivnije regrutuje avganistanske izbeglice i ekstremiste Islamske države (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Ona je takođe dodala da se oružje iz Ukrajine već nalazi na crnom tržištu Balkana.

- Kako bi popunio sve manje redove oružanih snaga Ukrajine, kijevski režim nastavlja da vrbuje strane plaćenike. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, već je regrutovano preko 6,5 hiljada takozvanih 'vojnika sreće' iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Izraela, Poljske, Kanade i Češke - objasnila je ona.

Kako je još dodala, angažovani su takođe državljani Brazila i Južne Koreje. Početkom juna, prema njenim rečima, broj stranih plaćenika se skoro prepolovio. Neki su poginuli, neki se predomislili, neki vratili kući, a neki su zarobljeni.

- Bez obzira na to, vrbovanje plaćenika i takozvanih 'dobrovoljaca' ne prestaje - najaktivnije se regrutuju avganistanske izbeglice i što je takođe simptomatično - borci Islamske države (ISIS), koji nisu likvidirani u Siriji - istakla je ona.

- Isporuke oružja Ukrajini dovode do stvaranja crnog tržišta oružja, uključujući i u Zapadnoj Evropi - ocenila je Zaharova.

On je istakla da vlasti zemalja dobavljača za sada ćute o ovom problemu, ali nezavisni stručnjaci i profilne strukture kao što je Interpol, već počinju da zvone na uzbunu.

Kako je dodala, prema informacijama iz medija, međunarodne kriminalne grupe već su razradile šeme izvoza oružja iz Ukrajine, uključujući teško naoružanje, a deo oružja već se nalazi u Bosni, Albaniji i na Kosovu.

- Danas Zapad i Amerika, kao i NATO uopšte, izražavaju neviđenu brigu za budućnost Balkana. Možemo da zamislimo kakva je njegova budućnost pod okriljem NATO-a, pa još sa takvim obnovljenim crnim tržištom oružja. Oni koji danas dostavljaju oružje Kijevu, biće odgovorni za bezbednost sopstvenih građana i za to što oružja palo u ruke kriminalaca i terorista - naglasila je Zaharova.

Ona je objasnila da na Zapadu pokušavaju da reše dvostruki zadatak - da pomognu režimu Zelenskog i da se spasu od sopstvenih ekstremista i radikala, kao i zastarelih tipova oružja. Međutim, logika je, prema Zaharovoj, „pogrešna".

- Ekstremisti će se vraćati na početne pozicije, ali sada već sa solidnim iskustvom ratovanja. To će doprineti rastu nivoa radikalizacije u zapadnim zemljama. Zanimljivo je da se iste logiike zapadnjaci pridržavaju i po pitanju isporuka oružja. Smatraju da je to karta u jednom pravcu -, zaključila je Zaharova.

Ranije je Rusija uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuka oružja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov isticao je da će Rusija svu pomoć koja sadrži oružje za Ukrajinu, smatrati legitimnim ciljem. Ministarstvo je još objavilo da se zemlje NATO-a igraju vatrom, pumpajući oružjem ukrajinsku teritoriju. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov isticao je da upumpavanje zapadnog oružja u Ukrajinu neće doprineti uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i imaće negativni efekat.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jovan

pre 1 godinu

haha vidi kucickice, a gdje joj je onaj retardirani govnar i ratni zlocinac putin, jos im fali danilce diler heroina, brat od vucica koji sadi marihuanu po srbiji ili vuckov decko velja nevolja. AH DA DOLAZI TAJ LUSTER OD USTASA DA IH OBJESIMO O MUDA U CENTRU BEOGRADA. HAHAHAH. evo urednik informera ujutro trci dati guzu vucicu da ga pojebe od ulizivanja hahaha. hahahaha. ono sva neka retardirana srbijanska govna. smrde na kilometre.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija