• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.06.2022

08:48

TRAMP OPTUŽEN ZA DRŽAVNI UDAR!

Reuters

Vesti

TRAMP OPTUŽEN ZA DRŽAVNI UDAR!

Podeli vest

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje pobunu i upad na Kapitol 6. januara 2021, krivicu za te događaje je pripisala Donaldu Trampu!

Komisija navodi da nije reč o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsednika da poništi rezultat izbora 2020.

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svedočenja najbližih Trampovih saradnika, komisija je uz brojne detalje iznela argument da su Trampove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobede Džozefa Bajdena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

“Demokratija je i dalje u opasnosti", upozorio je predsedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Beni Tompson na pretresu koji je održan sinoć u 8 sati uveče u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga videlo što je moguće više Amerikanaca, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da je 6. januar bio "kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo posle 6. januara, da se zbaci vlada" i da "nasilje nije bilo slučajnost".

Komisija je emitovala video snimak, koji ranije nije javno prikazan, u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bil Bar izjavljuje da je rekao Trampu da su tvrdnje o nameštenim izborima obična glupost. Na drugom snimku, ćerka bivšeg predsednika Ivanka Tramp svedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.



Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija "Čuvari zakletve" i "Ponosni momci" kako se pripremaju da upadnu u Kapitol da bi se borili za Trampa.

“Predsednik Tramp je okupio nasilnu rulju", izjavila je republikanka Liz Čejni, članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsednica komisije, koja je vodila veći deo pretresa.

U sali su se čuli glasni uzdasi iznenađenja kada je Čejni pročitala jedno svedočenje prema kojem je, kada je Trampu rečeno da rulja u Kapitolu skandira da potpredsednik Majk Pens "treba da visi", Tramp odgovorio da su "možda u pravu" i da "on to zaslužuje".

Predsednik Bajden, koji je u Los Anđelesu prisustvovao Samitu zemalja američkog kontinenta, izjavio je da će mnogi gledaoci "po prvi put videti brojne detalje o događajima 6. januara".

Tramp je u svom komentaru na izveštaj komisije ponovo odbacio celu istragu i čak objavio na društvenim mrežama da je 6. januar "predstavljao najveći pokret u istoriji naše zemlje",a republikanci iz Odbora za pravosuđe u predstavničkom domu su na Tviteru napisali: "Sve. Stare. Vesti", navodi Glas Amerike.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 2 godine

Simptomatićno je kada Ameri nekom ponude video zapis kao podlogu za neoboriv dokaz. Osim toga svaki prosečan Amer zna ko je porodica Čejni u Americi i kakvo zlo su naneli stanovništvu mnogih zemalja uključujući i Srbiju ali i Američkim građanima. Probisveti belosvetski.

bager

pre 2 godine

Gle cuda sad je drzavni udar a kad se isto i jos gore radilo po Balkanu ,Poljskoj,Ceskoj,Rumuniji,Ukrajini,Iraku ,Libiji ,Siriji itd onda je to bila demokratska sloboda i pravo opozicije i sve je to amerika podrzala i finansirala,, Koji licemeri .

PUKOVNIK VOJSKE SAD I TRAMPOV SAVETNIK JASAN: Bajden očajnički želi da preokrene tok rata u Ukrajini - pomoću Poljske! Kijev gubi, NATO ne može...
Planeta

PUKOVNIK VOJSKE SAD I TRAMPOV SAVETNIK JASAN: Bajden očajnički želi da preokrene tok rata u Ukrajini - pomoću Poljske! Kijev gubi, NATO ne može...

Događaji u Ukrajini se ne razvijaju po scenariju koji su zapadni stručnjaci prvobitno predvideli, što je za SAD potpuno neprihvatljivo. A za realizaciju američkih ciljeva, Poljska može da bude pojas za spasavanje - ocenio je bivši pukovnik Daglas Mekgregor koji je bio savetnik ministra odbrane u administraciji Donalda Trampa

12.05.2022

18:35

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija