• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji hr

10.06.2022

18:07

VELIKI JE TO STRAH, ZVANIČNICI POČELI U PANICI DA BEŽE ZBOG RUSKIH VOJNIH MANEVARA! Putin ih „presekao“

Reuters

Vesti

VELIKI JE TO STRAH, ZVANIČNICI POČELI U PANICI DA BEŽE ZBOG RUSKIH VOJNIH MANEVARA! Putin ih „presekao“

Podeli vest

Finski predsednik Sauli Niniste iznenada je otkazao večeru sa švedskim kraljem samo nekoliko sati nakon što se Vladimir Putin obratio preduzetnicima

- Tokom rata sa Švedskom Petar I. Aleksejevič Romanov nije osvojio ništa, vratio je ono što nam je uvek pripadalo, uprkos tome što je cela Evropa tvrdila da pripada Švedskoj. Izgleda da je sada na nama red da povratimo svoju zemlju - rekao je Putin i nasmejao se.

Nekoliko sati nakon Putinove izjave, Niiniste i njegova supruga Dženi Haukio napustili su ceremoniju na Olandskim ostrvima povodom obeležavanja 100. godišnjice demilitarizovane autonomije ostrva. Par je trebalo da večera sa Karlom KSVI Gustavom i švedskom kraljicom Silvijom. Švedski mediji javili su da su Šarl KSVI Gustav i kraljica Silvija napustili ceremoniju tokom koncerta koji je ona započela. 

Hoće li Rusija napasti?

Lokalni mediji javili su da su ruske fregate počele vojne vežbe u Baltičkom moru nedaleko od Kalinjingrada.

Olandska ostrva su deo Finske i koja se nalazi na ulazu u Botnički zaliv. Arhipelag je demilitarizovan posle Krimskog rata. Ako bi Rusija napala svoje skandinavske susede, arhipelag bi, zajedno sa švedskim ostrvom Gotland, bio ključna strateška tačka.

Dejli mejl spekuliše da su finski predsednik i njegova supruga napustili ceremoniju na Alandskim ostrvima jer su obavešteni da su ruski ratni brodovi u njihovoj blizini. Primećeno je da ruska lebdelica i nekoliko korveta napuštaju Kalinjingrad, rusku enklavu između Poljske i Litvanije.

Foto: AP/Photo

Iako je gostima ceremonije na Alandskim ostrvima rečeno da bi Niiniste i Haukio mogli da napuste događaj ranije, očekivalo se da će ostati do kraja. Švedski mediji, pak, preneli su da su Karlo KSVI Gustav i kraljica Silvija planirali da ranije napuste ceremoniju.

Baltik je u poslednjih nekoliko nedelja postao pravi vojni poligon. Dva finska borbena aviona F/A-18 Hornet učestvovala su u četvrtak u vežbi sa parom britanskih Eurofighter Tiphoons.

Finska i Švedska su zvanično podnele svoje zahteve za pristupanje Severnoatlantskom savezu 18. maja ove godine, jer je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Prošlog meseca, britanski premijer Boris Džonson potpisao je novi vojni pakt sa Švedskom i Finskom u kojem se navodi da će Britanija braniti te zemlje u slučaju napada Rusije. Džonson je potvrdio da će britanske trupe pomoći svojim finskim kolegama da se odbrani od mogućeg ruskog napada.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija