• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji hr

10.06.2022

22:30

UKRAJINCI PRATE RUSE MOĆNIM ORUŽJEM, "KPORIVA"JE NJIHOV ADUT OD KOG MOSKVA STREPI?! Funkcioniše kao neka vrsta "Ubera" u kombinaciji sa bespilotnom letelicom

printscreen

Vesti

UKRAJINCI PRATE RUSE MOĆNIM ORUŽJEM, "KPORIVA"JE NJIHOV ADUT OD KOG MOSKVA STREPI?! Funkcioniše kao neka vrsta "Ubera" u kombinaciji sa bespilotnom letelicom

Podeli vest

Austrijski analitičar i istoričar vazdušnog ratovanja Tom Kuper objavio je na svom švajcarskom blogu članak svog švajcarskog kolege Adrijena Fontanelaza. Članak se bavi Kropivom, ukrajinskom artiljerijskom aplikacijom

U članku se navodi da su ruska i ukrajinska vojska potekle od sovjetske vojske i da stoga i dalje imaju mnogo sličnosti, a jedna od najistaknutijih je dominantna uloga artiljerije, Staljinovog voljenog 'Boga rata'.

Od sredine 2014. do početka 2015. godine u Donbasu su se sukobile ruske i ukrajinske trupe, a Ukrajinci su tada pretrpeli nekoliko teških poraza. Jedan od ključeva za rani uspeh Rusije bila je početna superiornost njenog "vatreno-izviđačkog" kompleksa, koji je kombinacija izviđačkih dronova, opreme za elektronsko ratovanje i komunikacije i artiljerijskih baterija.

Kompleks je navodno omogućio ruskim snagama da "potope" neprijateljske položaje ili jedinice u snažnim udarima u roku od petnaest minuta od njihovog otkrivanja. Kao rezultat toga, 80 odsto gubitaka Ukrajine u tom periodu nanela je ruska artiljerija.

ATMS sistem

Ukrajinska vojska je bila u lošem stanju nakon godina nedovoljnog finansiranja i morala je da se obnavlja u žurbi, do tačke u kojoj je Ministarstvo odbrane bilo spremno da prihvati podršku različitih patriotskih organizacija.

Jedan od njih, Armi SOS, raspitivao se o potrebama vojske i u roku od nekoliko meseci razvio Kropivu (Koprivu), inteligentnu aplikaciju za mapiranje koja radi na Androidu i omogućava osobi sa terminalom, obično tabletom, da lako označi neprijatelja. položaj.

Softver zatim prenosi ovu indikaciju obližnjim artiljerijskim posadama i omogućava koordinaciju njihove vatre, što rezultira sinhronizovanim paljbom na isti cilj sa više odvojenih pozicija.

Komunikacija između elemenata sistema se ostvaruje satelitskim prenosom. Dok je u vojnom govornom režimu takav sistem definisan kao automatski taktički kontrolni sistem (ATMS), Kropiva, drugim rečima, funkcioniše kao neka vrsta Ubera za artiljeriju i omogućava drastično povećanje vremena odgovora uz smanjenje ranjivosti.

Prosečno vreme potrebno za ugradnju haubičke baterije smanjeno je za faktor od 5 do tri minuta, dok je vreme potrebno za gađanje neplanirane mete za faktor 3 do jedan minut, a vreme potrebno za otvaranje protivbaterijske vatre smanjen je na 30 sekundi. Ukratko, u kombinaciji sa sistematskom upotrebom bespilotnih letelica za korekciju vatre, Kropiva je povećala efikasnost ukrajinske artiljerije za red veličine, delujući kao multiplikator snage.

Niska cena

Aplikacija je od tada evoluirala kroz blisku saradnju između korisnika i programera, a fleksibilnost i prilagodljivost sistema su se vremenom povećale. Sada se može koristiti i za zadatke deminiranja. Kao rezultat ovog agilnog pristupa, korišćenja udruženja ili malih preduzeća i obilja lokalnih IT profesionalaca, Ukrajinci su mogli da razviju sistem brzo i po veoma niskoj ceni.

Takođe se smatra da je bolji od onih koje danas koriste Oružane snage SAD zbog svoje fleksibilnosti, dok druge zapadne vojske i dalje mogu samo da sanjaju o takvim sposobnostima.

Rusi su prepoznali pretnju koja dolazi sa Kropivom pre nekoliko godina. Ruska hakersko-špijunska grupa "Fensi med" navodno je ciljala aplikaciju između 2014. i 2016. godine, ali bez vidljivog i trajnog uspeha.

Na početku neprijateljstava krajem februara 2022. godine, ruske sajber jedinice su uglavnom pokrenule sistematski napad na ukrajinske satelitske terminale da bi poremetile njihovu komunikaciju.

Kijev je odgovorio prelaskom na Starlink, satelitsku mrežu koju je postavio SpaceKs. Od tada se kompanija Elona Maska pokazala kao stručnjak za neutralizaciju ruskih sajber napada i napada ometanja, osiguravajući, između ostalog, da Kropiva ostane "u igri".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dimitrije

pre 2 godine

Bravo još jedna hrvatska budalaština koju prenosite. Na ovo će vam se debelo nasmejati svaki artiljerac

Vla

pre 2 godine

Sve Imam osecaj da neko laze,rusi imaju lasere za unistavanje i neutralisanje satelita a sada ukrainci imaju satelita preko kojoj mogu slati Koordinate,bilo bi zalisno da nije smesno

Dimitrije

pre 2 godine

Kopriva ili kropiva? Dogovorite se sami sa sobom ovako izazivate smeh kod čitalaca

Milenko Mihajlovic

pre 2 godine

Kada ce Zelenskyy prestati da rusi Ukrajinu? kad je ponisti.

sale

pre 2 godine

Zato ovi pucaju tenkom na svakog ko drzi mobilni u ruci

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija