• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/agencije

11.06.2022

21:54 >> 11:20

108. DAN RATA! Kadirov saopštio najnovije vesti sa fronta! Ukrajinci granatirali DNR, u Severodonjecku curi nafta... (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

108. DAN RATA! Kadirov saopštio najnovije vesti sa fronta! Ukrajinci granatirali DNR, u Severodonjecku curi nafta... (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U Hersonskoj oblasti pozivi Ukrajincima da predaju oružje, objavljene nove mape sa fronta, LNR saopštio da je jutros gađan Pervomajsk, Guverner Luganska kaže da ukrajinske snage drže još samo predgrađe Severodonjecka, Snage DNR odbile napad Ukrajinaca kod Dolomitna

22.00 - Šolc, Makron i Dragi planiraju da posete Kijev

Nemački kancelar Olaf Šolc planira da otputuje u Kijev sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerom Italije Mariom Dragijem pre samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) krajem juna ove godine, prenosi Rojters, pozivajući se na nemački list Bild.

Britanska agencija navodi da joj je portparol nemačke vlade potvrdio da će Šolc boraviti u Kijevu, a da od italijanske i francuske vlade još nije dobila potvrdu.

Niko od trojice lidera nije bio u Kijevu od početka sukoba u Ukrajini.

21.51 - U Italiji pokrenuta peticija o zločinima Kijeva u Donbasu

Peticija za istragu o zločinima kijevskih vlasti u Donbasu pokrenuta je u Italiji, rekao je Sputnjiku aktivista i lider političke organizacije „Jedinstvena Italija“ Amedeo Avondet.

21.51 -  Kadirov podržao odluku Vrhovnog suda DNR o smrtnoj kazni za strane plaćenike

Lider Čečenije Ramzan Kadirov podržao je presudu Vrhovnog suda DNR o smrtnoj kazni za strane plaćenike koji su se borili na strani ukrajinskih ekstremista.

21.30 - Guverner: Rusi su u Severodonjecku izazvali požar, iscurila je tona nafte

Rusko granatiranje kemijske tvornice Azot u Severodonjecku izazvalo je snažan požar, pa je iscurila tona nafte, kazao je u subotu guverner te pokrajine Serhij Haidai.

21.20 - Rusija dopremila više od 29.000 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu

Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajinu dopremila više od 29.000 tona humanitarne robe, saopštio je Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je na redovnoj konferenciji za novinare saopštio da je u protekla 24 sata iz Donbasa i Ukrajine evakuisano više od 7.500 ljudi.

General-pukovnik je, takođe, naveo da su u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici ruski stručnjaci za eksploziv od mina očistili više od 3.000 hektara.

- Odredi za uklanjanje mina Oružanih snaga Ruske Federacije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije ispunjavaju zadatke čišćenja teritorije DNR i LNR od eksplozivnih naprava. Provereno je ukupno 2.987 hektara - precizirao je Mizincev i dodao da je do sada pronađeno i onesposobljeno 18.065 eksplozivnih naprava.

21.00 - Kadirov saopštio najnovije vesti sa fronta

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage postigle značajan uspeh u oslobađanju industrijske zone fabrike „Azot“ u Severodonjecku.

- Želim da obradujem patriote Rusije, Ukrajine i da razočaram lažne patriote. Danas je u industrijskoj zoni Severodonjecka likvidirano vrlo mnogo đavoljih sledbenika i zauzeto je više od polovine naselja Metelkino. Odlični rezultati - naveo je Kadirov.

Ranije je objavljeno da je Metelkino delimično pod kontrolom Luganske Narodne Republike, odnosno njegov istočni deo, dok zapadni deo naselja predstavlja „sivu zonu“.

21.00 - Ukrajinci granatirali DNR

Ukrajinska vojska je u večernjim satima ispalila gotovo pedeset projektila na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Na naselje Jakovljevka ispaljeno je 15 raketa iz sistema „Grad“, dok je Donjeck granatiran s 15 projektila kalibra 155 milimetara. Ukrajinske snage su na naselja Verhnjetorecko i Mihajlovka ispalile po pet projektila kalibra 122 milimetara, a Dolomitno je gađano s devet projektila kalibra 152 milimetra.

20.50 - Oblak u obliku pečurke, nastao usled veoma jake eksplozije, podiže se u oblasti Avdejevke, u kojoj se nalazi hemijski kombinat. Oblak se vidi iz Donjecka, prenosi dopisnik Sputnjika.

20.45 - DNR: Državljaninu Južne Koreje sudiće se u domovini

Ministarka spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike (DNR) Natalija Nikonorova rekla je danas da će južnokorejskom državljaninu, koji se, kako tvrdi, borio kao "plaćenik" na strani oružanih snaga Ukrajine, suditi u Južnoj Koreji, a ne u Donjecku, kako je ranije saopšteno.

„Suđenje mu se priprema u samoj Južnoj Koreji jer je pobegao. Navodno se, prema izveštajima, razočarao idejama za koje se bore oružane snage Ukrajine i vratio se u domovinu. Njegov čin je otkriven i sada ima osnova da mu se sudi“, objasnila je Nikonorova, prenosi Interfaks.

Ona je ranije danas izjavila da se "priprema presuda zarobljenom plaćeniku iz Južne Koreje".

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osuđeni su u četvrtak na smrt pred sudom u DNR.

20.30 - Zelenski: Brisel odlučuje da li EU ima budućnost

Odluka Brisela o kandidaturi Ukrajine odrediće budućnost Evropske unije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

„Sada se utvrđuje kakva će biti budućnost ujedinjene Evrope i da li će je uopšte biti. Pozitivan odgovor Evropske unije na ukrajinsku aplikaciju značiće pozitivan odgovor na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost“, naveo je Zelenski, prenosi Gardijan.

On je dodao da je „cela Evropa meta za Rusiju, a da je Ukrajina samo prva faza u ovoj agresiji“, navodi britanski list.

20.17 - Poginuo češki dobrovoljac

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski saopštio je danas da je u Ukrajini poginuo češki državljan koji se borio na strani ukrajinske vojske, prenele su Češke novini.

"Mogu da potvrdim da je jedan češki državljanin poginuo u Ukrajini, da se to dogodilo u Donjeckoj oblasti", rekao je Lipavski.

Prema njegovim rečima, muškarac je poginuo u petak u Donbasu u borbama sa ruskom vojskom. Prema dostupnim informacijama, u pitanju prvi češki dobrovoljac koji se pridružio ukrajinskim oružanim snagama.
Češka televizija je javila je da je dobrovoljac poginuo od minobacačke granate, p[renosi Interfaks Ukrajina. Češki predsednik Miloš Zeman dozvolio je 11. maja da se 100 čeških dobrovoljaca priključi ukrajinskoj vojsci.

19.30 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se dozvoljava slanje boraca teritorijalne odbrane u zonu borbenih dejstava.

19.14 - Putin potpisao zakon o izvršenju presuda EĆR

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakone koji nalažu da se na teritoriji te zemlje ne izvršavaju presude koje je Evropski sud za ljudska prava (EĆR) doneo nakon 15. marta ove godine.

Po ovim zakonima, i dokumenti EĆR će prestati da budu osnova za reviziju odluka koje donose ruski sudovi, prenose RIA Novosti.

Generalno tužilaštvo Rusije će do 1. januara 2023. godine podnosiocima zahteva isplaćivati novčanu nadoknadu prema odlukama EĆR donetim pre 16. marta.

Rusija je 15. marta ove godine objavila da će istupiti iz Saveta Evrope, navodeći da će poštovati odluke Evropskog suda za ljudska prava, ako budu u skladu sa njenim ustavom.

19.00 - Gajadaj: Požar u Azotu izazvan ruskim granatiranjem

Ukrajinski guverner Luganske oblasti na istoku Ukrajine Sergej Gajadaj rekao je danas da je rusko granatiranje fabrike Azot kemikal u Severodonjecka, u kojem se vode žestoke borbe, izazvalo veliki požar nakon curenja tona nafte.
Gajdaj u televizijskom obraćanju nije precizirao da li je požar u fabrici, u kojoj se kriju stotine civila, ugašen, prenosi Rojters.
On je rekao da su borbe u Severodonjecku, koji je u fokusu ruske ofanzive na istoku Ukrajine, neprekidne.

19.00 - Lajen: Mišljenje o kandidaturi UKR do kraja sledeće nedelje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Kijevu da cto telo do kraja sledeće nedelje dati mišljenje o tome da li Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU.

“Današnji razgovori pomoći će nam da završimo procenu do kraja sledeće nedelje" rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ona je ocenila da su ukrajinske vlasti "uradile mnogo u pravcu kandidature", ali da postoji potreba da se primene reforem, na primer u borbi protiv korupcije", prenosi Gardijan.

"Uradili ste mnogo da obezbedite vladavinu prava, ali morate dodatno da ojačate antikorupcijsko zakonodavstvo i obezbedite bolje funkcionisanje administracije da biste stvorili neophodne uslove za borbu protiv korupcije i da obezbedite nesmetano funkcionisanje biznisa", rekla je Fon der Lajen.

18.36 - Upozorenje na obalama Odese

 

 

18.30 - Ursula fon der Lajen obilazi ranjenike

Predsednica Europske komisije Ursula fon der Lajen objavila je video posete ranjenima u bolnici u Kijevu.

- Posetila sam vojnike koji se oporavljaju u bolnici u Kijevu. Usprkos povredama, njihov duh je nesalomiv. NJihova odlučnost, netaknuta. Ovo su teška vremena za Ukrajinu. Evropa je na vašoj strani - navela je.

 

 

18.00 - Logsdon: Pridnjestrovlju dati poseban status unutar Moldavije

Ambasador SAD u Moldaviji Kent Dojl Logsdon izjavio je danas da Pridnjestrovlju treba dodeliti poseban status unutar Moldavije.

"Želimo da ucinimo sve što možemo da bi se sačuvali celovitost i bezbednost Moldavije. Izlaz iz krize vidimo u davanju posebnog statusa Pridnjestrovlju u sastavu Moldavije“, rekao je ambasador novinarima tokom posete moldavskom gradu Belciju, prenela je agencija RIA Novosti.

On je naglasio da se SAD zalažu za obnavljanje političkih pregovora Tiraspolja i Kišinjeva u formatu "5 + 2".

Kišinjev i Tiraspolj učestvuju u pregovorima o pridnjestrovskom rešenju u formatu "5+2" kao strane u sukobu, Rusija, Ukrajina i OEBS kao posrednici, a Evropska unija i SAD kao posmatrači.

"SAD će i ubuduće podržavati rešavanje sukoba u tom formatu. To je dugotrajan proces, ali u njegovoj osnovi je mirovno rešavanje sukoba, odnosno ono što živote ljudi na levoj i desnoj obali čini boljim", rekao je Logsdon.

17.44 - Rusi: Srušili smo tri ukrajinska aviona

Ruske snage srušile su tri ukrajinska ratna aviona, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Ruska vojska srušila je dva aviona MiG-29 u južnom gradu Mikolajivu i jedan borbeni avion Su-25 u Harkpvu, na severoistoku Ukrajine, navodi se u saopštenju ministarstva.

17.21 - Traži se razmena

Porodica Britanca Šona Pinera, koga je sud proruskih vlasti u Donbasu osudio na smrt, govorila je o svojoj nesreći na vestima i zatražila da Piner bude razmenjen ili pušten na slobodu.

"Cela naša porodica je slomljena i tužna zbog ishoda nelegalnog sudjenja u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici", navodi se u saopštenju porodice, prenosi Rojters.

Porodica traži da se poštuju prava ratnog zarobljenika u skladu sa Ženevskom konvencijom, uključujući potpuno nezavisno pravno zastupanje.

"Iskreno se nadamo da će sve strane hitno uspostaviti saradnju kako bi osigurale bezbedno oslobađanje ili razmenu Šona", navela je Pinerova porodica.

17.00 - Putin ide na Forum u Sankt Peterburgu

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovaće na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburugu (SPIEF) ove godine, koji će se održati 17. juna, objavila je danas Fondacija Roskongres na svom sajtu.

Plenarnu sednica SPIEF ove godine vodiće Margarita Simonjan, urednica "Raša tudej" i "Rosija sevodnja".

Roskongres je dodao da će tema foruma biti "Nove prilike u novom svetu", koji odražava trenutne globalne promene u svetu i pruža prilike za dijalog za sve zainteresovane strane, preneo je TAS S.
Ovo će biti 25. izdanje SPIEF i održaće se od 15. do 18. juna.

Prema Roskongresu, pojaviće se predstavnici više od 2.700 kompanija, među njima i više od 1.000 direktora kompanija.
Takođe, predstavnici svih ruskih regiona su potvrdili lično da će doći na forum.

16.10 - Volodin: Sankcije Rusiji dovele do stvaranja velike osmorke

Zapadne sankcije Moskvi vode do uspostavljanja "nove velike osmorke", grupe nacija koje nisu uvele sankcije a po paritetu kupovne moći nadmašuje za 24,4 odsto G7, ukazao je danas predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin putem Telegrama.

"Potez Vašingtona i njegovih saveznika da se prekinu ekonomske veze stvorio je nove tačke rasta u svetu", rekao je Volodin, a preneo TAS S.

On je kazao da su "SAD faktički formirale novu veliku osmorku", u kojoj su, s Rusijom, zemlje koje nisu uvele sankcije Moskvi - Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Meksiko, Iran i Turska.

16.03 - "Ukrajina čini sve"

Ukrajina čini sve što je moguće da spase tri strana državljanina koje su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudile na smrt jer su se borili na strani Ukrajine, izjavio je danas poslanik i član ukrajinskog parlamentarnog odbora za bezbednost i odbranu Fedir Venislavski.

Nakon što su zarobljeni, dvojica Britanaca i jedan Marokanac osudjeni su u četvrtak za "plaćeničke aktivnosti" pred sudom u samoproglašenoj DNR, podsetio je Rojters.

"I Ministarstvo odbrane i Glavni obaveštajni direktorat, koji se bavi razmenom zarobljenika, preduzimaju sve neophodne mere kako bi osigurali da ovi državljani stranih zemalja... budu spaseni", rekao je Venislavski na nacionalnoj televiziji.

16.02 - Rusi uništili

Do 300.000 tona žitarica se možda nalazilo u skladištima koje je uništila ruska vojska tokom granatiranja prošlog meseca, kazao je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij.

Govoreći na državnoj televiziji, Visockij je rekao da su na početku rata, 24. februara, skladišta na jednom od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu u crnomorskoj luci Nikolajev čuvala od 250.000 do 300.000 tona žitarica, uglavnom pšenice i kukuruza, preneo je Rojters.

15.35 - Kako je navela Fon der Lajen, sa predsednikom Ukrajine razgovaraće o obnovi Ukrajine i postignutom napretku ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Sa predsednikom Zelenskim ću razmotriti zajednički rad potreban na obnovi i napredak koji je Ukrajina ostvarila na svom evropskom putu", saopštila je Lajen u objavi na Tviteru, prenosi Rojters.

 

 

Predsednica Evropske komisije posetila je i Kijev i početkom aprila kada je najavila da bi Ukrajina brzo mogla da započne pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

Predajući tada ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom upitnik koji će označiti početnu tačku za odluku EU o članstvu Kijeva, ona je rekla da misli da neće, kao što je uobičajeno, biti potrebne godine da se donese mišljenje o tome, već da veruje da "su sedmice u pitanju".

15.20 - Senator Bejker: „Umor“ od Ukrajine

Poslanik u kanadskom parlamentu iz Liberalne partije Ivan Bejker potvrdio je da se u zapadnim zemljama gomila „zamor“ od Ukrajine, koji se izražava u pozivima Kijevu da ustupi deo teritorija.

14.54 - DNR: Zarobljen ukrajinski plaćenik iz Južne Koreje

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su danas da je zarobljen "plaćenik iz Južne Koreje" koji se borio u redovima ukrajinske vojske i da će mu biti suđeno u DNR, preneo je Rojters.

- Priprema se presuda plaćeniku iz Južne Koreje. On je njihov državljanin koji se borio za oružane snage Ukrajine, rekla je zvaničnica DNR Natalija Nikonorova, javio je Interfaks, a prenela britanska agencija.

14.40 - Češki najamnik poginuo u regionu Donjecka

Češki državljanin poginuo je u Ukrajini, rekao je danas češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

14.30 - Uništene haubice M-777

Snage DNR uništile su kod Avdejevke bateriju haubica M-777 koje su SAD isporučile Kijevu, saopštio je savetnik premijera republike Jan Gagin.

"Gotovo neprekidno su u toku artiljerijski sukobi. Naše snage odgovaraju na to što ukrajinske snage gađaju gradove DNR i pri tome vrlo uspešno uništavaju artiljerijsko oruđe, kao i višecevne bacače raketa", naveo je Gagin.

Kako se navodi, ukrajinska vojska je već koristila ove haubice za napade na Donjeck i druge gradove.

14.00 - Kineska delegacija na azijskom samitu o bezbednosti u Singapuru napustila je salu tokom govora predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Događaj se održava od 10. do 12. juna, a Zelenski je učestvovao onlajn, gde je posebno je najavio opasnost od gladi u Aziji i Africi zbog prestanka isporuke žitarica iz Ukrajine. Predstavnici Rusije takođe nisu bili prisutni, primećuje list "Strana".

13.38 - Lugansk: Uspostavljen kontakt sa ukrajinskim borcima u Azotu

Uspostavljen je kontakt sa ukrajinskim borcima u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodonjecku i razgovori su u toku na obezbeđivanju sigurnog prolaza za civile koji se kriju u tom objektu, potvrdio je ambasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik na Telegramu.

"Kontakt sa ekstremistima je uspostavljen, razgovori o bezbednom povlačenju civila iz fabričkog kompleksa su u tokui Ukrajinske snage će dobiti garancije da će im životi biti pošteđeni i da će im biti obezbeđen humani tretman u skladu sa relevantnim međunarodnim zakonima pod uslovom da oslobode taoce, polože oružje i predaju se bez uslova", poručio je Mirošnik, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, u krugu fabrike bi moglo da se krije i do 500 civila.

Ukrajinska strana je u međuvremenu saopštila da i dalje kontroliše hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku i potvrdila da se stotine civila nalaze u krugu proizvodnog kompleksa.

"Informacija o blokadi fabrike Azot je laž", objavio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

13.01 - Fon der Lajen u Kijevu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Kijev na sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

12.31 - Ruski pasoši izdati građanima koji su dobili državljanstvo

Prvi ruski pasoši izdati su građanima koji su dobili rusko državljanstvo u Melitopolju i Hersonu.

"Danas je u Melitopolju održana ceremonija izdavanja prvih ruskih pasoša", potvrdio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti, javlja dopisnik TAS S.

On je ranije saopštio da je od 6. juna više od 70.000 ljudi u Zaporoškoj oblasti podnelo zahteve za rusko državljanstvo. Za sada u tom regionu samo u Melitopolju postoji administrativni centar za prijem dokumenata za izdavanje ruskog državljanstva, a uoči proslave Dana Rusije, ruske pasoše su dobila i 23 stanovnika Hersona.

11.49 - Zelenski o tome ko će pobediti u ratu

11.12 - Konašenkov: Oborena tri ukrajinska aviona, 12 dronova, uništena baza plaćenika

Sredstva protivvazdušne odbrane Rusije su za 24 sata pogodila dva ukrajinska aviona MIG-29 u naselju Snegirevka u Nikolajevskoj oblasti, jedan Su-25 u rejonu Aleksandrovke u Harkovskoj oblasti i 12 dronova. Uništena je i baza stranih plaćenika, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

U izveštaju se dodaje da je ruska PVO presrela tri projektila ukrajinskih raketnih sistema „Uragan“ u rejonima Dolgenjko, Suha kamenka i Mala Kamiševaha u Harkovskoj oblasti. Uništeno je pet položaja jedinica ukrajinske vojske i raketni sistem „Buk-M1“. Ruska avijacija je onesposobila 48 rejona u kojima se nalazila ukrajinska vojska i tehnika, likvidirano je više od 170 ekstremista, pet tenkova, skladište u Krasnopolju.

 

 

On je dodao i da su raketne snage i artiljerija za 24 sata uništili više od 300 ukrajinskih ekstremista, dva višecevna bacača raketa „Grad“ i devet skladišta sa naoružanjem i gorivom.
U Harkovskoj oblasti je visokopreciznim raketama uništena baza stranih plaćenika.

Konašenkov je dodao da je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini onesposobljeno više od 3.500 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 506 višecevnih bacača raketa, 1.859 artiljerijskih i minobacačkih topova i 3.545 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Osim toga, uništeno je 198 aviona, 130 helikoptera, 1.180 dronova i 337 protivavionskih raketnih sistema, zaključio je ruski general.

10.37 - Ukrajina: U Mariupolju stradalo još 24 dece

Kancelarija državnog tužioca Ukrajine saopštila je danas da ima saznanja da je još 24 dece poginulo u luci Marijupolj na jugoistoku zemlje koja je bila pod višenedeljnom opsadom pre nego što su je ruske snage zauzele sredinom maja.

U saopštenju Kancelarije se navodi da je najmanje 287 dece umrlo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a više od 492 deteta su ranjena, preneo je Rojters. U saopštenju kancelarije državnog tužioca Ukrajine objavljenom na Telegramu se kaže da su 24 deteta poginula od posledica "neselektivnog ruskog granatiranja" i dodaje da ti brojevi nisu konačni.

10.30 - Marijupolj danas

Rusi su prefarbali ime "Mariupolj" na ulazu u grad. Sada je u bojama ruske zastave i naziv je ispisan na ruskom. 

 

 

10.22 - Ukrajinski izveštaj s fronta 

09.24 - Bajden: Znali smo za invaziju, ali Zelenski nije hteo da sluša

08.32 - Novi Azovstalj?

Oko 300-400 ukrajinskih vojnika blokirano je u fabrici Azot u Severodonjecku, rekao je ambasador LNR u Rusiji, javlja RIA

08.23 - Gradonačelnik Marijupolja: Epidemija kolere i dizenterije

U Marijupolju je izbila epidemija kolere i dizenterije, kaže gradonačelnik Vadim Bojčenko i upozorava da bi hiljade ljudi moglo da strada zbog kolere i drugih smrtnosnih bolesti dok su tela na ulicama, a leto donosi toplije vreme.

Bojčenko tvrdi da su bunari kontaminirani telima ubijenih tokom višenedeljnog ruskog bombardovanja i opsade, a da ruske snage sporo prikupljaju tela.

"Postoji epidemija dizenterije i kolere", rekao je Bojčenko i naveo da je procena ukrajinskih lekara da će, sa izbijanjem zaraze, stradati još hiljade građana Marijupolja. On je pozvao Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da uspostave humanitarni koridor kako bi pomogli građanima da napuste grad.

07.48 - Snage DNR odbile su napad ukrajinskih jedinica kod mesta Dolomitno.

07.36 - Ruski brodovi u blizini marijupoljske luke, prate ih borbeni čamci

 

 

07.17 - "Nije imalo smisla..."

Ovde su ljudi protiv nas, nema smisla da se Oružane snage Ukrajine bore ovde, izjavio je ukrajinski vojnik Alexander Koval. On priznaje da nije imalo smisla pružati otpor savezničkim snagama Rusije i LPR.

 

 

07.02 - Ukrajina gubi do 200 vojnika svaki dan

"Ukrajina gubi od 100 do 200 vojnika dnevno u bici za Donbas", rekao je za BBC Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Tako veliki broj vojnih žrtava rezultat je "potpunog nedostatka pariteta" između ruskih i ukrajinskih snaga u Donbasu, objasnio je Podoljak.

Pre nešto više od nedelju dana predsednik Zelenski je rekao da je u Donbasu dnevno ubijano od 60 do 100 ukrajinskih vojnika, dok je još 500 ranjeno.

Foto: Tanjug/AP

07.00 - LNR: Ukrajinci gađali Pervomajsk 

Kancelarija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre javila je na svom Telegram kanalu da su ukrajinske oružane snage u subotu pucale na Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici.

"Sa strane oružanih formacija Ukrajine u 06.30 zabeleženo je granatiranje iz pravca naselja Zolote-4 ka naselju Pervomajsk iz minobacača 120 mm (6 min)", navodi se u izveštaju.

06.50 - Institut za rat objavio nove karte

Institut za proučavanje rata kasnbo sinoć objavio je novu kartu sukoba u Ukrajini. Navode da ruske snage nastavljaju napade na Severodonjeck, ali da i dalje ne kontrolišu ceo grad.

 

 

06.48 - "Predajte oružje!"

Oleg Bohun, bivši pripadnik teritorijalne odbrane Hersona, koji je priveden prilikom pokušaja prodaje oružja, pozvao je svoje bivše kolege da se predaju i počnu da sarađuju sa Rusijom.

"Mogu da vam kažem jedno: predajte oružje, sami se predajte i sve će biti u redu. Niko vas neće dirati i povrediti", rekao je Bohun, ističući da je i sam spreman i voljan da sarađuje sa Rusijom i ruskom vojskom.

06.46 - Guverner Luganska kaže da ukrajinske snage drže još samo predgrađe Severodonjecka, dok ruske snage kontrolišu veliki deo grada

06.43 - Ukrajinskim vojnicima u Hersonskoj oblasti naređeno da predaju oružje

Vojni komandant Hersonske oblasti naredio je vojnicima Oružanih snaga Ukrajine koji su ostali u tom regionu da se jave u komandni centar i da predaju oružje i municiju, sapoštila je vojno-civilna administracija te oblasti.

"Osobe koje su ispunile zahteve komandnog centra neće krivično odgovarati, ukoliko nisu vršile zločine", naglašeno je u administraciji.

Oni koji pokušaju da izbegnu izvršenje naredbe mogu biti pritvoreni, uz oduzimanje oružja, municije i druge vojne opreme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maxa

pre 1 godinu

Ahahaha.... da,da u Hersonskoj oblasti "da predaju oruzije", pa tamo se rasplamsao partizanski rat, ukrajinci biju ruse i kolaboracioniste svaki dan, a ukrajinske trupe su vec 40km od Hersona

Boban

pre 1 godinu

Onda gde je vest da je juce od 5 najmodernijih aviona SU-57, koliko ih imaju rusi ,4 izvrsilo nalet na ukrajinske ciljeve i ukrajinci su 1 oborili, eno celi twiter i telegram su puni slika. Nema vesti da je unisten stadion koji je bio baza Wagner grupacije u Donbasu i da 22 poginula a 4 ranjeni. Mogde ni vesti da su ukrajinske trupe 36km od hersona i vec artiljerijom tuku polozaje ruskih jedinica ispred grada a da partizani u hersonu su unistili celu kolonu od 12 ruskih oklopnih vozila u centru grada. Pa dajte malo i drugu stranu ne samo Sputnjik vesti, pa da od lagarija jednih i drugih nekako izvucemo sredunu sto bi bila neka relativna istina, ovako i jedni i drugi 'unistavaju" one druge a taj glupi rat nikako da zavrsi

PETAR

pre 1 godinu

Porodica Sona Pena ,bolje da posalju sanduk banditu sinu koji ubijao ruse ,a za ubijanje rusa i srba zenevska konvencija ne vazi a za zapadne zlotvore vazi i pozivase,pa to mozete da trazite od srba a od vojne velesile rusije,mozete samo da im pljunite pod prozor

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija