• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/TV kanal Rusija 24

11.06.2022

18:16

MOSKVA DISCIPLINUJE I AMERIKU?! SAD PLATILE U RUBLJAMA "RASKOSMOSU" LET ASTRONAUTA! Rogozin potvrdio informaciju

Vesti

MOSKVA DISCIPLINUJE I AMERIKU?! SAD PLATILE U RUBLJAMA "RASKOSMOSU" LET ASTRONAUTA! Rogozin potvrdio informaciju

Podeli vest

Američka kompanija platila je Roskosmosu u rubljama let astronauta Mark Vande Heja do Međunarodne svemirske stanice, rekao je generalni direktor državne korporacije Dmitrij Rogozin za TV kanal Rusija 24

Kako je rekao, Roskosmos je dobio sredstva u potpunosti, ali ne od NASA-e , već od Aksioma, koji je delovao kao posrednik.

„Obećali su da će nam platiti do kraja maja, kasnili su tačno mesec dana“, rekao je Rogozin i dodao da su sva sredstva isplaćena u rubljama.

Prema njegovim rečima, NASA je prilikom organizovanja leta Vande Heja shvatila da su pod pritiskom američkog Kongresa, pa su za posrednika izabrali privatnu kompaniju Aksiom spejs i od njih naručili let. Aksiom je kupio mesto na ruskom brodu.

U aprilu je šef Roskosmosa rekao da je isplata leta odložena, a američki partneri su se pozvali na logističke probleme, ali je izrazio uverenje da će ruska strana dobiti pun iznos – dve milijarde rubalja.

Mark Vande Hej stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu 9. aprila 2021. na svemirskom brodu Sojuz MS-18, zajedno sa ruskim kosmonautima Olegom Novickim i Petrom Dubrovom .

Novicki se vratio na Zemlju ranije, dok su Dubrov i Vande Hej proveli 355 dana na ISS i vratili se 31. marta 2022. godine, postavljajući rekord za najduži boravak u orbiti u okviru misije ISS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija