• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/slobodna dalmacija

12.06.2022

09:45

OŠTAR PAD SVETSKIH BERZI, INFLACIJA VISOKA, RASTU KAMATE! ECB uskoro zaoštrava monetarnu politiku i podiže ključne kamate!

Pixabay

Vesti

OŠTAR PAD SVETSKIH BERZI, INFLACIJA VISOKA, RASTU KAMATE! ECB uskoro zaoštrava monetarnu politiku i podiže ključne kamate!

Podeli vest

Na svetskim berzama cene deonica prošle nedelje oštro su pale jer inflacitorni pritisci ne popuštaju, a centralne banke zbog toga povećavaju kamatne stope ili najavljuju da će to učiniti, što će usporiti rast svetske ekonomije

Na Vol Stritu je Dau Džons prošle nedelje skliznuo 4,6 posto, na 31.392 boda, dok je S&P 500 potonuo 5,1 posto, na 3.900 bodova, a Nasdaq indeks 5,6 posto, na 11.340 bodova.

Najveći nedeljni  pad tih indeksa od januara najviše je posledica nepopustljivo visoke inflacije u SAD-u. U petak je objavljeno da su u maju potrošačke cene na godišnjem nivou porasle 8,6 posto, dok su analitičari očekivali isti rast kao u aprilu 8,3 posto.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da je inflacija u aprilu dosegla vrhunac i da će njeni pritisci popustiti, ali i nade da će američka centralna banka biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.

"Nakon ovog izveštaja splasnula je nada da bi krajem leta mogla da usledi pauza u povećanju kamata. Jasno je da Fed zaostaje u pokušajima da stavi inflaciju pod kontrolu”, kaže Džejson Prajd, direktor u kompanij Glenmede.

Kako se inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 procentualnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto. Očekuje se da će u junu i julu, a možda i u septembru Fed dodatno povećati kamate za po 0,50 procentualnih bodova, pa bi do kraja godine ključne kamate mogle da se kreću  u rasponu od 2,50 do 2,75 posto.

Nesigurnost

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posledica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svetu. Zbog toga je od početka godine S&P 500 indeks u minusu više od 18 posto, pa je na ivici tržišta 'medveda', odnosno pada za više od 20 posto u odnosu na svoj rekordni nivo.

I na evropskim berzama cene deonica prošle nedelje oštro su pale, između ostalog, zbog toga što je i Evropska centralna banka (ECB) signalizirala da uskoro započinje da zaoštrava monetarnu politiku.

Foto: Tanjug/AP

ECB podiže ključne kamatne stope

Nakon redovne sednice u četvrtak ECB je objavila da će u julu ugasiti podsticaje ekonomiji evrozone i po prvi put od 2011. godine podići ključne kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju, koja se u evrozoni kreće na rekordnim nivoima.

Iako su se takve poruke očekivale, najava mogućeg većeg nego što se očekivalo povećanja kamata u septembru pritisnula je tržište kapitala. A rast ekonomije evrozone poslednjih meseci se usporava zbog visoke inflacije i rata u Ukrajini.

"Svetska tržišta deonica našla su se pod pritiskom nakon poruka iz ECB-a i povećanja procena inflacije u evrozoni. A kako cene nafte i dalje rastu, nije još jasno je li inflacija dosegla svoj vrhunac. Finansijska tržišta su nervozna", pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Londonski FTSE indeks skliznuo je prošle nedelje 2,9 posto, na 7.317 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,8 posto, na 13.761 bod, a pariski CAC 4,6 posto, na 6.187 bodova. Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 27.824 boda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija