• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.06.2022

07:55

"PUTINOV PLAN JE TOLIKO STRAŠAN DA GA TEŠKO MOŽEMO SHVATITI" Istoričar sa Jejla izneo zapanjujući scenario i optužio ruskog lidera da sprema horor

Reuters

Vesti

"PUTINOV PLAN JE TOLIKO STRAŠAN DA GA TEŠKO MOŽEMO SHVATITI" Istoričar sa Jejla izneo zapanjujući scenario i optužio ruskog lidera da sprema horor

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin planira da dovede neke zemlje sveta do izgladnjivanja da bi tako dobio rat koji je započeo u Ukrajini, tvrdi istoričar s prestižnog američkog Univerziteta Jejl Timoti Snajder

U nizu objava na Tviteru, Snajder je poručio da veruje da Putin koristi nestabilnost lanca snabdevanja hranom u svoju korist, nazvavši takvu strategiju “poslednjim poglavljem u politici gladi”, prenosi Biznis insajder.

"Rusija ima plan stvaranja gladi. Vladimir Putin se sprema da izgladni veliki deo zemalja u razvoju, kao deo sledeće faze njegovog rata u Evropi”, napisao je Snajder. 

Područje oko Crnog mora, koje uključuje Rusiju i Ukrajinu, često se naziva “žitnicom Evrope” zbog plodne zemlje i visoke stope proizvodnje žitarica. Ukupno iz te dve zemlje dolazi čak 30 posto svetskog izvoza žitarica. Ukrajina sama proizvodi oko 12 posto. 

Već mesecima nerešena je situacija oko blokade izvoza ukrajinskog žita. Putin tvrdi do će Rusija omogućiti taj izvoz morskim putem što su osim Ukrajine zatražili i mnogi svetski čelnici, ali luke su i dalje blokirane i ukrajinsko žito ne može da krene. 

Snajder se osvrće upravo na tu činjenicu i kaže da će, ako se blokada nastavi, "desetine miliona tona hrane istrunuti u silosima, a desetine miliona ljudi u Africi i Aziji gladovati".

"Putinov plan gladi toliko je strašan da ga vrlo teško možemo shvatiti. Takođe smo skloni da zaboravimo koliko je hrana u centru interesa politike", kaže Snajde, dodajući da ideja da kontrolisanje ukrajinskog žita može da promeni svet nije nova i da su to želeli sa urade i Staljin i Hitler.

Foto: Reuters

Teške optužbe na račun ruskog predsednika Vladimira Putina

"Ruska politika istorijskog sećanja pripremila je put za plan gladi u 21. veku", poručio je i dodao da se zbog toga Rusima govori da su Ukrajinci nacisti čime se "krađa i blokada čine prihvatljivim". 

Putinov plan ima tri nivoa

"Verujem da je zamišljeno da Putinov plan gladi deluje na tri nivoa. Prvo, to je deo većeg pokušaja uništenja ukrajinske države, prekidom njenog izvoza. Putinov plan gladi namijenjen je i generisanju izbeglica iz Severne Afrike i Bliskog istoka, područja koja obično hrani Ukrajina. To bi stvorilo nestabilnost u EU. Konačno, i što je najstrašnije, glad u svetu nužna je pozadina za rusku propagandnu kampanju protiv Ukrajine. Stvarna masovna smrt potrebna je kao kulisa za propagandno takmičenje", rekao je Snajder i objasnio epilog ovog scenarija.

"Kada počnu nemiri u vezi s hranom i dok se glad bude širila, ruska propaganda će okriviti Ukrajinu i pozvati na priznavanje ruskih teritorijalnih dobitaka u Ukrajini i na ukidanje svih sankcija".

Profesor sa Jejla na kraju navodi da Rusija planira da izgladnjuje Azijate i Afrikance kako bi dobila svoj rat u Evropi.

"Ovo je novi nivo kolonijalizma i najnovije poglavlje politike gladi", poručio je Snajder. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 1 godinu

Cudno nije osudio americku vojnu agresiju na dve zemlje koje su vodeci proizvodjaci hrane?! Ko se to zaigrao na kartu samilosti da ce protivnik da trpi sve?!

Niko

pre 1 godinu

Profesor lupa.Ne govori ono najvažnije.Cilj bi bio ,neprijateljima ograničiti hranu,te poskupljenja,inflaciju,nemire.Pa i glad.

cardak

pre 1 godinu

ZAPADNJACI,PROZAPADNJACI,ANTIRUSI,FASISTI ZAR BLOKIRANO ZLATO I NOVAC NIJE IMOVINA RUSKOG NARODA OD CEGA SE ZA SLUCAJ POTREBE UZIMA!Sta je GDE JE AMERIKA STO NEBUDDE DEMOKRATSKA PA IZ SVOJIH REZERVI NE POSALJE TO ZITO KOME TREBA:PLJACKA MA KOJA IZAZIVA KONTRU I ZITO CE PROKLIJATI JER U RATU JE SVE DOZVOLJENO,I VASE RAKETE I RUSKO ZITO (to je ratna dobit)!SAMO VI SALJITE RAKETE I PREMA VAMA CE KRENUTI VRLO SKORO!

milovan

pre 1 godinu

Jadan si ti profesor sa Jejla.!!! A tvoji Amerikanci i Evropljani toliko vole Africke drzave da su im Afrikanci bili robovi. I Kolonije stotinama godina.I nije vam nikada bilo dosta.Ubijali ste ih kao muhe. Isto ste radili i radite Siriji,Libiji,Iraku,Iranu,Egiptu,S Koreji,Srbiji. Pa i sada terorisete mnoge zemlje,narocito Bosnu i Hercegovinu. I sada kriva Rusija sto vi nemate zita. A kada nije imala Rusija onda ste je ucenjivali vi posteni. Ljigavi ste do bola. Ali svi su vas prozreli i vasa propaganda nepali vise.

Baki

pre 1 godinu

Glupavi su Ameri i Englezi za Putina !!! Ovo je tek početak , Engleska , Amerik i Evropa neznaju šta će ih tek snaći !!! Crknuće te u mraku i od gladi ako ovako nastave !!!

Penzionerj

pre 1 godinu

Vi ameri ste tolike budale ili se pravite još veće budale. Da vi imate što Rusi imaju, Svet bi nagrabusio iovako ste mnogo zla naneli kao nama Srbima i još uvek dižete glavu umesto da se uvučete u mišju rupu. Ruse ste vi fašisti primorali to što radi i potpuno je u pravu, brani svoju zemlju. Naleteli ste konačno na jakog protivnika. Evropa vas sluša i potčinjena kolonija zato će i ona debelo platiti. Doćiće i vama crni petak, spremajte se!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija