• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Raša tudej

16.06.2022

13:28

NEMAČKA BI MOGLA POTPUNO DA OSTANE BEZ GASA? Katastrofa u najavi

Vesti

NEMAČKA BI MOGLA POTPUNO DA OSTANE BEZ GASA? Katastrofa u najavi

Podeli vest

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov upozorio je u četvrtak da bi problemi sa popravkom turbina za pumpanje Severnog toka mogli da dovedu do potpunog prekida isporuke prirodnog gasa u EU

Takav scenario bi bio "katastrofa za Nemačku“, koja ima visok stepen zavisnosti od isporuke gasa gasovodom, rekao je on novinskoj agenciji RIA Novosti na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Gasovod Severni tok smanjio je protok preko Baltičkog mora ka Nemačkoj za otprilike 60% ove nedelje nakon što Simens nije vratio turbine za pumpanje, koje su bile na popravci u Kanadi, zbog antiruskih sankcija.

Snabdevanje gasom gasovodom palo je sa 167 miliona kubnih metara dnevno na samo 67 miliona kubnih metara.

- Trebalo bi da pitamo Siemens, zašto gasne pumpne jedinice moraju da se održavaju u Kanadi - rekao je Čižov i dodao:

Foto: Reuters

- Ne želim da dajem nikakve savete, ali mislim da su do sada mogli da nauče kako da sami popravljaju [turbine].

Cene prirodnog gasa u Evropi su u četvrtak skočile na preko 1.500 dolara za hiljadu kubnih metara, prvi put od aprila, prema podacima londonske ICE berze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

Braćo rusi, ukinite gas i energente svim evropskim državama koje su priznale Kosovo!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija