• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

17.06.2022

22:27 >> 15:27

114. DAN RATA! Raketiran Donjeck, zarobljen češki "T-72", u Nikolajevu uništen VBP "Brest" (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

114. DAN RATA! Raketiran Donjeck, zarobljen češki "T-72", u Nikolajevu uništen VBP "Brest" (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Rusija objavila spisak stranih plaćenika u Ukrajini, Evropska komisija donela odluku o statusu Ukrajine i Moldavije. Zelenski izjavio da je poseta lidera Nemačke, Francuske, Italije i Rumunije "istorijski dan". Ukrajinci granatirali rusko selo u Kurskoj oblasti. Ruski suhoj Su-25 srušio se u Belgorodskoj oblasti

22.30 - Raketiran Nikolajev, uništeni VBR Brest

Danas je nanesen udar na hangare sa opremom Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevu. Uništeno je šest višecevnih raketnih bacača tipa Berest. Ima stradalih ukrajinskih vojnika.

 

 

22.25 - Zarobljeni Ukrajinci u Donbasu

Obaveštajci Južnog vojnog okruga tokom racije zarobili su jedinicu ukrajinske vojske.

22.08 - Gref: Rusija će možda 10 godina da se oporavlja od sankcija

Ruskoj ekonomiji će možda biti potrebna decenija da se oporavi od oštrih sankcija Zapada, izjavio je danas German Gref, direktor najveće ruske banke, Sberbanke.

Grefova procena je da države koje su zaoštrile odnose sa Rusijom, učestvuju sa 56 odsto njenog izvoza i 51 odsto njenog uvoza, što je "osakatilo" ekonomiju, preneo je "Skaj njuz".

"Ovo predstavlja pretnju za 15 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje. Najveći deo privrede je pod paljbom", rekao je izvršni direktor na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu Rusije u Sankt Peterburgu.

Prema Grefu, pošiljke robe pale su za šest puta.

21.50 - Litvanija obustavlja  železnički tranzit robe pod sankcijama sa Kalinjingradom

Litvanske železnice su od subote obavestile Kalinjingradsku železnicu o obustavljanju tranzita određene robe koja je pod sankcijama EU, rekao je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov.

Litvanske železnice su obavestile Kalinjingradsku železnicu da će od sutra u 0000 prestati sa tranzitom velike liste robe iz Kalinjingradske oblasti i u Kalinjingradsku oblast iz drugih regiona Ruske Federacije koji su pod evropskim sankcijama“, rekao je Alihanov u Telegramu.

21.40 - LNR tenkovi T-62M u okolini Severodonjecka

T-62M tenkovi su dobili povećanu zaštitu u vidu rešetkastih paravana postavljenih na krovovima tornja. Ovakvo pojačanje trebalo bi da ih zaštiti od pretnji napada odozgo, kao i od bombi bačenih sa dronova.

Unapređeni T-62M ima poboljšanu zaštitu dna, prednjeg dela trupa i kupole, dodatne ekrane - Iljičeve obrve i novi sistem za upravljanje vatrom. Još 2016. godine neki od ovih tenkova su poslati u sirijsku vojsku, gde su vozila pokazala dobre rezultate u preživljavanju.

Slična vozila su krajem maja predata jedinicama NM DNR u Hersonskoj oblasti.

 

 

21.20 - Kuleba kuka Zapadu na rusku artiljeriju

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba požalio se zapadnoj publici da Rusija „na najvažnijim delovima linije fronta“ brojčano nadmašuje Ukrajinu u artiljeriji 15 puta.

-Ruska artiljerija brojčano nadmašuje naše oružje za faktor od 1 do 15 u najkritičnijim sektorima linije fronta, tako da nam nekoliko američkih raketnih sistema neće biti dovoljno da prevladamo“, napisao je Kuleba u članku za američki časopis Forgn Afers.

21.00 - Rusi emitovali snimke, tvrde da su to zarobljeni Amerikanci

Ruski mediji su danas emitovali fotografije i snimke na kojima se, kako navode, nalaze dvojica zarobljenih američkih državljana koji su se borili na ukrajinskoj strani, što bi mogla da bude prva zvanična potvrda da je "američki dvojac" u zarobljeništvu.

Ruska "Izvestija" prikazala je video za koji se navodi da je kratak intervju sa Endijem Hajnom (27) iz mesta Hartsel u američkoj državi Alabama, dok je "Raša tudej" prikazala fotogorafije muškarca pod imenom Aleksandar Druejk (39) iz mesta Tuskalusa, Alabama, preneo je Rojters.

Članovi njihovih porodica su u sredu rekli da o njima nije bilo informacija nedelju dana i nisu krili zabrinutost da su možda zarobljeni.

U odvojenom video snimku od šest sekundi na aplikaciji Telegram, muškarac sa bradom i američkim akcentom govori u kameru "moje ime je Aleksandar Druejk i ja sam protiv rata", a onda je to isto rekao na ruskom.

I Hajn govori u kameru da je protiv rata, na ruskom jeziku.

20.50 - Raketiran Donjeck

Ukrajinske trupe su u petak uveče ispalile 20 raketa iz BM-21 „Grad“ u Kijevskoj i Kujbiševskoj oblasti Donjecka, saopštava predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

20.31 - Rusija se, zasad, ne povlači iz SZO, STO i MMF

Rusija se zasad neće povući iz Svetske trgoviske organizacije (STO), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ali ima pitanja o njihovom radu, izjavila je danas portparolka gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

"Niz međunarodnih organizacija gube svoje ciljeve i misije koje su jednom ustanovljene, a to je zbog ogromnog pritiska. To nam daje osnov za reviziju aktivnosti ovih organizacija i, što je najvažnije, da sagledamo razloge i mogućnosti našeg članstva u takvim organizacijama", rekla je Matvijenko, preneo je TAS S.

20.00 - Ursula fon der Lajen: Pričala sam sa Zelenskim, Ukrajinci mogu računati na potporu EK na putu prema EU

19.40 - Zelenski o odnosu sa Velikom Britanijom

Tokom svih ratnih dana Velika Britanija je pokazala da je njena podrška Ukrajini čvrsta i odlučna, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon susreta sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Kijevu.

"Drago mi je što ponovo vidim velikog prijatelja naše zemlje Borisa DŽonsona u Kijevu", rekao je Zelenski, preneo je Rojters. Zelenski je kazao da je sa DŽonsonom razgovarao o stanju na prvoj liniji fronta i potrebi da se povećaju zalihe teškog naoružanja i da se ojača ukrajinska protivvazdušna odbrana.

"Imamo zajedničku viziju kako da idemo ka pobedi jer je to upravo ono što je Ukrajini potrebno - pobeda naše države", istakao je predsednik Ukrajine.

19.20 - Ruski reporter objavio snimak američkog plaćenika zarobljenog u blizini Harkova

 

 

19.15 - Šta su sve Amerikanci dali Kijevu

Pentagon je objavio izveštaj o vojnoj pomoći pruženoj Kijevu: od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, obim takve podrške dostigao je 5,6 milijardi dolara, a od dana kada je predsednik SAD Džo Bajden stupio na dužnost – 6,3 milijarde dolara.

 19.00 - Ukrajina izgubila do 50% vojne opreme

Ukrajinske snage su na početku sukoba izgubile od 30 do 50% raspoložive vojne opreme.

Ovo je u intervjuu medijima izjavio komandant logistike kopnenih snaga kijevskog režima Vladimir Karpenko.

18.41 - Bajden: "Dva Amerikanca nestala u Ukrajini"

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su ga zvaničnici obavestili o dvojici Amerikanaca koji su nestali u Ukrajini, ali da ne znaju gde se nalaze.

Veruje se da su ruske snage zarobile vojne veterane Aleksa Drukea i Endija Hujna u oblasti Harkova.

Njihove porodice nisu čule za njih od 9. juna. Juče su Sjedinjene Države saopštile da su upoznate sa izveštajima da je treći američki državljanin nestao nakon što je otputovao u Ukrajinu.

18.10 - DŽonson ponudio Zelenskom obuku ukrajinskih snaga

Britanski premijer Boris DŽonson ponudio je pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih snaga, sa potencijalom do 10.000 vojnika svakih 120 dana na današnjem sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, saopštila je njegova kancelarija.

18.00 - Zarobljen češki T-72 u Ukrajini

Potpuno novi češki tenk koji su zarobili su borci grupe „O“ (Hrabrih).

Tenk T-72-M sa repnim brojem 138 iz sastava 3. voda 3. čete 1. bataljona jedne od brigada Oružanih snaga Ukrajine. Minimalna kilometraža ukazuje da ukrajinski militanti pokušavaju da prebace primljeno zapadno oružje ruskoj vojsci u savršenom stanju.

 17.50 - Dejstvuje VBR iz Bahamuta

Stanovnici Bahmuta (Artemovsk) izveštavaju da ukrajinski VBR stalno deluje na severozapadnoj periferiji grada.

Ona uvek puca sa istog mesta pored privatnog sektora kod Severne bare.

 17.40 - Bajden upozorava Amerikance: Ne idite u Ukrajinu

Posle nestanka Amerikanaca u Ukrajini, predsednik SAD DŽozef Bajden upozorio je američke državljane da ne putuju u tu zemlju.

17.30 - Počela predaja u Azotu

Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR, napomenuo je da za sada neće izveštavati o broju predanih i njihovim jedinicama kako bi zaštitio rođake onih koji su se predali.

 

 

17.21 - Ratni brod u Danskoj

Ruski ratni brod ušao je dvaput u danske teritorijalne vode blizu otoka Bornholma u Baltičkom moru, saopštilo je dansko ministarstvo odbrane

16.40 - Džonson iznenada stigao u Kijev

Boris Džonson doputovao je u drugu iznenadnu posetu Kijevu kako bi se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

 

 

16.24 - Putin je u govoru izjavio da "zahvaljujući visokoj tehnologiji Rusija ima hipersonično oružje, kojem još uvek nema razvnog u svetu".

16.15 - Ukrajina dobila zajam od 770 miliona dolara od MMF-a

Ukrajina je dobila zajam od 770 miliona američkih dolara po povlašćenim uslovima od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„Zahvalan sam zamenici kanadskog premijera Kristiji Frilend na podršci i sveobuhvatnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv agresora“, napisao je ukrajinski premijer Denis Šmigal na Tviteru, prenosi Rojters.

Ovo su prva sredstva koja Ukrajina povlači sa namenskog računa kog je MMF otvorio u aprilu ove godine kako bi donatorima pružio siguran način da usmere finansijsku pomoć Ukrajini u obliku grantova i zajmova, navodi britanska agencija.

16.15 -Snažno granatiranje

Ruske snage snažno su granatirale grad Lisičansk na istoku Ukrajine, ubivši mnogo ljudi, rekao je guverner Sergej Haidai ukrajinskoj javnoj televiziji.

Lisičansk se nalazi na drugoj strani reke Severni Donjec od grada Severodonjecka, gde su se poslednjih nedelja vodile najbrutalnije ulične borbe od početka ruske invazije na Ukrajinu. Hajdaj je rekao da ruske snage nisu uspele da zauzmu Severodonjeck i da su borbe tamo nastavljene.

15.24 - Putin u Sankt Peterburgu: Ništa više neće biti kao pre!

14.56 - Gajdaj: Ruske snage granatirale Lisičansk, ima puno žrtava

Ruske snage su danas snažno granatirale grad Lisičansk na istoku Ukrajine i veliki broj ljudi je poginuo, izjavio je guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj za ukrajinsku televiziju. On je rekao da ruske snage nisu uspele da zauzmu Severodonjeck i da su borbe tamo nastavljene i danas, preneo je Rojters.

Lisičansk se nalazi na drugoj strani reke Siverski Donjec preko puta Severodonjecka, u kojem su tokom poslednjih nekoliko nedelja vođene žetsoke ulične borbe, navela je agencija.

 

14.12- Konašenkov: Spisak stranih plaćenika

 

https://t.me/rian_ru/167599

 

13.30 - Zelenski: Ukrajina uvodi vizni režim sa Rusijom od 1. jula

"U skladu s planiranom odlukom vlade, od 1. jula 2022. godine Ukrajina uvodi vizni režim za ulazak za državljane Rusije", naveo je Zelenski na Telegram kanalu.

Navedeno je, takođe, da je vlada dužna da u petak usvoji odluku o raskidanju sporazuma Ukrajine i Rusije o bezviznim putovanjima građana Ukrajine i Ruske Federacije i o primene pojedinih međunarodnih sporazuma dve zemlje.

13.27 - Napad na forum na kojem je Putin

Sistem Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu nalazi se pod hakerskim napadima, zbog čega je odloženo obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je navedeno, srušen je sistem za registrovanje učesnika plenarne sednice.

- Sinoć su počeli masovni hakerski napadi na sistem akreditacije Peterburškog ekonomskog foruma. Odupirali smo se juče i noćas. Danas je zbog pojačanih hakerskih napada prestala sa radom baza podataka učesnika foruma i sistem za propuštanje sa bedževima, zbog čega, na žalost, sada postoji problem sa dobijanjem bedževa i potvrdom pristupa plenarnoj sednici. Specijalisti sada rade na rešavanju ovog problema - rekao je Peskov.

13.19 - "Počeli da se predaju"

Neki vojnici Oružanih snaga Ukrajine, koji su se nalazili na teritoriji fabrike Azot u Severodonjecku, počeli su da se predaju, rekao je oficir Narodne milicije Andrej Maročko. LPR.

On je dodao da do sada nije otkriven broj onih koji su se predali i njihova pripadnost jednoj ili drugoj ukrajinskoj jedinici, jer bi rođaci ovih vojnika mogli biti proganjani u Ukrajini.

 

 

13.12 - Prva reakcija Rusije na kandidaturu Ukrajine u EU

12.22 - Evropska komisija preporučila je danas da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata

11.51 - Raketiran centar Donjecka

Ukrajinska vojska je u petak gađala bolnicu u Kujbiševskoj oblasti Donjecka, a u napadu je oštećen gasovod, saopštio je Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike. Prethodno je saopšteno da su ukrajinske snage ispalile deset projektila kalibra 155 milimetara na tu oblast.

 

 

11.14 - Srušio se ruski Su-25!

Ruski vojni avion Su-25 srušio se u Belgorodskoj oblasti tokom planskog trenažnog leta, pilot se katapultirao, saopštili su novinarima u pres-službi Zapadnog vojnog okruga. Prema preliminarnim informacijama, avion je zakačio dalekovod.

 

 

10.31 - Žestoko u industrijskoj zoni u Severodonjecku, okršaj stranih plaćenika i ruskih snaga

09.56 - Kijev: Pogođen ruski tegljač na putu za Zmijsko ostrvo

Ukrajinske rakete pogodile su danas ruski mornarički tegljač na putu ka Zmijskom ostrvu, tvrdi guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko.

Tegljač "Vasilij Beg" prevozio je vojnike, oružje i municiju na Zmijsko ostrvo, rekao je Marčensko, prenosi Rojters.

Zmijsko ostrvo nalazi se južno od Odeske oblasti i pod ruskom je kontrolom. Oko tog ostrva na krajnjem zapadu Crnog mora od početka rata u Ukrajini vode se žestoke borbe.

 

 

09.24 - Maksar: Ruski brodovi odnose ukrajinsko žito

Brodovi koji plove pod ruskom zastavom prevoze prošlogodišnje prinose žitarica iz Ukrajine u Siriju, saopšteno je iz američke satelitske kompanije "Maksar" koja je objavila snimke brodova

08.34 - Objavljene fotografije zarobljenih Amerikanaca

 

 

07.56 - Iz Ukrajine granatirano selo u ruskoj Kurskoj oblasti

Selo Gordejevka u ruskoj Kurskoj oblasti na granici sa Ukrajinom granatirano je jutros sa ukrajinske teritorije, saopštio je regionalni guverner Roman Starovojt.

Prema njegovim rečima, u granatiranju nije bilo žrtava ni materijalne štete, prenosi RIA Novosti.

"Prema preliminarnim podacima, na nekim kućama su razbijeni prozori. Situacija je potpuno pod kontrolom naših graničara i vojske", naglasio je Starovojt.
 

07.45 - Makron: EU traži put za izvoz žita iz Ukrajine

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Evropska unija radi na alternativnom izvoznom putu za ukrajinsko žito i žitarice preko Rumunije.

"Odesa je nekoliko desetina kilometara od Rumunije", rekao je Makron juče u intervjuu iz Kijeva francuskom TV kanalu TF1, prenosi Si-En-En.

Dodao je da će se žito izvoziti iz Rumunije preko Dunava, a potom će se prevoziti železnicom. Na konferenciji za novinare u Kijevu u četvrtak, Makron je poručio da je trenutna globalna kriza sa hranom "direktna posledica rata koji vodi Rusija". Pozvao je Rusiju "da prihvati da Ujedinjene nacije organizuju izvoz žitarica, što zahteva ukidanje ruske blokade ukrajinskih luka i da pruži sve bezbednosne garancije Ukrajini kako bi dozvolila izlazak ovih žitarica".

07.21 - Ruska zastava postavljena je na ulazu u Severodonjeck

Sam grad je već pod kontrolom ruskih oružanih snaga i narodne milicije LNR, ukrajinske trupe kontrolišu samo industrijsku zonu fabrike Azot, gde se civili drže kao „živi štit“, tvrde ruski izvori.

Na napuštenim ukrajinskim položajima na periferiji Severodonjecka ostavljeni su "koferi" američkih i švedskih protivtenkovskih raketnih sistema NLAV i Džavelin.

 

 

07.01 - Zelenski: Jučer je bio istorijski dan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij opisao je posetu Kijevu čelnika Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije kao "istorijski dan" za njegovu zemlju.

- Ukrajina uživa podrđku četiri moćne evropske države - rekao je u svom večernjem videoobraćanju, dodajući da je Ukrajina sada bliža Evropskoj uniji nego ikad od njene nezavisnosti.

07.06 - Danas odluka o statusu Ukrajine oko ulaska u EU

Čelnici Francuske, Nemačke i Italije obećali su juče da će podržati nastojanja Ukrajine za pridruživanje Evropskoj uniji u poseti Kijevu. Makron je rekao da sva četvorica čelnika EU podržavaju ideju o dodeljivanju "trenutnog" statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini.

Danas bi trebalo da bude donesena odluka Evropske komisije o statusu Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PETAR

pre 1 godinu

OVE AMERICKE BANDITE SMESI IM SE KONOPAC NA VESALISTU I POZIVA IM VRATOVE STO PRE DA IH CVRSTO STEGNE MOZDA PUTEM VAZDUHA USPE ONAJ SENILNI IZLAPELI STARCUGA BAJDEB USPE DA SE RUKUJE..ZIVELA RUSIJA,SMRT ZAPADU

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija