• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/The Wall Street Journal

17.06.2022

18:49

U SAD OBJASNILI ZAŠTO SE UJEDINJENI ZAPADNI FRONT PROTIV RUSIJE RASPADA! U utorak se dogodila dva događaja koja su zadala udarac

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Vesti

U SAD OBJASNILI ZAŠTO SE UJEDINJENI ZAPADNI FRONT PROTIV RUSIJE RASPADA! U utorak se dogodila dva događaja koja su zadala udarac

Podeli vest

Jedinstveni front SAD i Evrope protiv Rusije se raspada zbog krize goriva i visokih cena gasa, piše Jinjoo Lee za "The Wall Street Journal"

Kako je podsetio autor, u utorak su se dogodila dva događaja koja su zadala udarac globalnom energetskom tržištu. Najpre je američka kompanija Freeport LNG objavila da će njena LNG fabrika u Teksasu, koja je zatvorena nakon eksplozije i požara 8. juna, nastaviti sa radom tek krajem 2022. godine.

Fabrika će smanjiti obim izvoza tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država za 18 odsto , što znači da će Evropa dobiti manje goriva.

Problem je pogoršao ruski Gasprom gašenjem dela turbina na Severnom toku, usled čega je obim isporuka Evropskoj uniji pao na 67 miliona kubnih metara dnevno sa planiranih 167. Razlog tome bio je zastoj u radu nemačke kompanije Simens, koja nije uspela da vrati gasne kompresorske jedinice sa popravke. Oba ova događaja izazvala su nagli skok cena gasa u EU na 1.300 dolara za hiljadu kubnih metara. Rastuće cene goriva, koje dovode do zatvaranja fabrika, so su na rani za kontinent.

Istovremeno, u SAD je neuspeh fabrike LNG u Teksasu smanjio cenu sirovina za 17 odsto zbog sužavanja izvoza u Evropu.

Američki industrijalci, mogli bi lobirati za smanjenje isporuke u EU kako bi cene kod kuće bile pristupačne, rekao je kolumnista.

Ako ostvare svoj cilj, doći će do raskola između Vašingtona i Brisela, smatra novinar.

Do sada su održavali jedinstven front u energetskoj politici. Države su čak garantovale da će moći bez problema da snabdevaju evropske zemlje LNG, podsetio je Li.

Međutim, nagli pad cena gasa za jedne i finansijske teškoće za druge povećavaju rizik da se interesi strana raziđu, zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija