• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

19.06.2022

21:20

ŠTA SADA?! MAKRON IZGUBIO VEĆINU U PARLAMENTU, TREBA LI SRBIJA DA BRINE? Rafali, metro, ubrzanje puta u EU, KiM, samo su neka od...

Tanjug/AP

Vesti

ŠTA SADA?! MAKRON IZGUBIO VEĆINU U PARLAMENTU, TREBA LI SRBIJA DA BRINE? Rafali, metro, ubrzanje puta u EU, KiM, samo su neka od...

Podeli vest

Koalicija "Zajedno" predsednika Francuske Emanuela Makrona vodi sa 35,72 procenata osvojenih glasova, ali Makron na osnovu prvih preliminarnih rezultata, neće moći da vlada

Oni su objavljeni na sajtu francuskog ministarstva unutrašnjih poslova ma osnovu 65 odsto obrađenog glasačkog maetrijala

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojila je 26,43 odsto glasova ili 23 mandata u parlamentu.

Na trećem mestu je desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojenih 21,78 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mesta.

Četvrti su Republikanci sa 8,47 odsto glasova, navodi francusko Ministarstvo.

Podsetimo, mediji su objavili da je francuski šef države Emanuel Makron izgubio većinu u parlamentu.

Kako se navelo, Makron jeste osvojio većinu, na osnovu prvih preliminarnih rezultata, ali sa njom neće moći da vlada.

Makronovoj koaliciji "Zajedno" pripašće između 205 i 235 poslaničkih mesta, od ukupno 577. Za apsolutnu većinu bilo im je potrebno 289.

Melanšonovi levičari osvojili su od 170 do 190 mesta.

Trećeplasirani Republikancima iz klasične desnice pripalo je 60 do 75 mesta, a odličan skor ostvario je "Nacionalni front" krajnje desnice sa 75 do 95 mesta.

Ono što zanima Srbiju jeste da li će doći do promene politike Pariza prema Beogradu, tim pre jer je njegovo zalaganje u politici proširenja EU vrlo sporan. Tačnije Pariz je stopirao učlanjenje novih država u Uniju!

Osim toga, Srbija je zainteresovana za nabavku francuskih borbenih aviona tipa "rafal", a Francuzi su uključeni u najveći poduhvat investicioni u Srbiji, a to je izgradnja beogradskog metroa

Ipak, mišljenje većine analitičara jeste da Srbija ne bi trebalo da brine i da man sledi jačanja srpsko-francuske saradnje bez obzira na to da li će makron uspeti da formira novu vladu Francuske. Ipak, upozoravaju i da će Pariz će nastaviti da insistira na rešavanju pitanja KiM i da će to biti najveći problem u odnosima Beograda i Pariza.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

TREBA LI SRBIJA DA BRINE? Ne Srbija treba da slavi jer smo se možda otkačili još jedne pijavice. Jaka mi je sila ta Francuska, i ekonomska i vojna. Više ni u modi nisu broj jedan a kamoli u nečem drugom

Lucky

pre 1 godinu

Dimitrije sine Mitre ,majkina budalo!!!! MARKON SIGURNO NECE PREPUSTITI VLAST DESNICARIMA A NI BILO KOME DRUGOM ! NAPRAVICE NEKIMU KOALICIJU S NEKOM MANJOM PARTIJOM ,TAKK DA SE POLITIKA FRANCUSKE NECE BITNIJE MENJATI . NE BAR SPOLJNA. UNUTRASNJA KAO I SVUDA ,ZAVISI S KIM BUDE NAPRAVIO KOALICIJU. KOALICIJA NE MORA DA BUDE JAVNA ,BITNO JE DA VECINA PODRZAVA NJEGOVE PREDNLOGE I TO JE TO. ZA SRBIJU JE JEDINO BILO BITNO DA POBEDI LE PEN ALU,TO SE NIJE DESILO! FRANCUSKA JE POSLE RUSIJE U EVROPI U SVEMU ,ZNACI DA JE SILA BROJ DVA I NIJE ZA POTCENJIVANJE!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17