• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.06.2022

14:25

NEMAČKA OBJAVILA SPISAK NAORUŽANJA ZA UKRAJINU! Šolcov kabinet prvi put javno izneo podatke o isporuci

informer/ilustracija

Vesti

NEMAČKA OBJAVILA SPISAK NAORUŽANJA ZA UKRAJINU! Šolcov kabinet prvi put javno izneo podatke o isporuci

Podeli vest

Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca objavio je danas, po prvi put, tačne podatke o planiranim i sprovedenim isporukama naoružanja Ukrajini

Na linku www.bundesregierung.de/lieferungen-ukraine, koji će biti stalno aktivan moguće je videti spisak, objasnio je portparol vlade Štefen Hebeštrajt.

Nemačka vlada, prema njegovim rečima, zalaže se da Ukrajina dobije što pre potrebno naoružanje i da ga može brzo upotrebiti.

Lista obuhvata niz sistema teškog naoružanja, kao što su dva tenka tipa Gepard, sedam pancerhaubica 2000, tri raketna bacača Mars sa municijom, jedan sistem za vazdušnu odbranu IrisT SLM, radar za otkrivanje artiljerije Kobra i deset sistema za odbranu od dronova. Uz to na listi je navedeno 4,8 miliona „ručne“ municije, 53.000 tenkovske municije i 10.000 artiljerijske municije, koje treba da budu isporučene.

Kako se navodi, planirana je i isporuka 54 oklopna transportera sa naoružanjem, 80 Tojota pik-apa, 22 kamiona i 65 frižidera za sanitetski materijal. Ukupno lista obuhvata planirane isporuke u 25 tačaka, dok je u 38 tačaka naveden već isporučeni materijal.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Do sada su u listu uvid imali poslanici Bundestaga


Tako je do sada isporučeno 16 miliona metaka za pištolje i puške, 100.000 ručnih granata, 5.300 bombi, 14.500 protivtenkovskih mina, 2.700 protivvazdušnih raketa tipa Stinger i 30 oklopna vozila.

Već je isporučeno i 23.000 šlemova, 10.000 vreća za spavanje, 1.200 bolničkih kreveta, i 360.000 konzervi hrane, kao i pokretna ambulanta. Objavljivanjem vojne pomoći vlada Nemačke, kazao je Heberštrajt, se odlučila da se prilagodi praksi saveznika kao što su SAD.

On je istakao da će Nemačka nastaviti da pruža podršku sve dok to bude potrebno Ukrajini. Biće, dodao je, i daljih isporuka, pošto vlada vodi razgovore sa partnerskim državama koje raspolažu naoružanjem i opremom nekadašnjeg Varšavskog pakta.

„Te zemlje će to naoružanje isporučiti Ukrajini, a od Nemačke će dobiti druge sisteme naoružanja iz nemačke proizvodnje“, naglasio je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija