• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/The New York times

21.06.2022

19:13

ŠTA ĆE SE DOGAĐATI U RUSKO UKRAJINSKOM SUKOBU U NAREDNIM DANIMA?! STRUČNJACI SE SLOŽILI! Kijev ne ume da koristi zapadno oružje, posledice smo već videli?!

AP/Tanjug

Vesti

ŠTA ĆE SE DOGAĐATI U RUSKO UKRAJINSKOM SUKOBU U NAREDNIM DANIMA?! STRUČNJACI SE SLOŽILI! Kijev ne ume da koristi zapadno oružje, posledice smo već videli?!

Podeli vest

Kada je Rusija ovog proleća usmerila svoje vojne snage na istočnu Ukrajinu, visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da će narednih četiri do šest nedelja borbi odrediti konačni put rata. To vreme je prošlo, a zvaničnici kažu da je slika jasnija: Rusiji će verovatno ostati više teritorije, rekli su, ali nijedna strana neće steći potpunu kontrolu nad regionom jer se iscrpljena ruska vojska suočava sa protivnikom naoružanim sve sofisticiranijim oružjem

- Rusija je okupirala teritoriju u najistočnijem regionu Luganska, ali njen napredak je spor. U međuvremenu, dolazak američkih artiljerijskih sistema dugog dometa, kao i Ukrajinaca obučenih da ih koriste, trebalo bi da pomognu Ukrajini u bitkama koje dolaze - rekao je Mark A. Mili, komadant američke vojske.

Foto: AP/Tanjug

SAMO TREBA DA ZNATE KAKO

- Ako se ovo oružje upotrebi na pravi način, ono će imati veoma, veoma dobre efekte na bojnom polju - rekao je general Mili novinarima.

Zvaničnici Pentagona su objasnili da to može da znači da Rusija možda neće moći da postigne slične dobitke u susednom Donjecku, koji zajedno sa Luganskom čini region Donbas, koji je veoma bogat mineralima. Ukrajinske snage se bore protiv Rusa iz Luganske i Donjecke, koje Rusija podržava  Donbasu od 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim. Sada, posle nedelja krvavih borbi na istoku – sa čak 200 poginulih ukrajinskih vojnika dnevno, prema sopstvenim procenama, i sličnim ili većim brojem ruskih vojnika, prema zapadnim procenama – Rusija drži približno istu teritoriju u Donjecku koje je pomenuta vojska kontrolisala u februaru pre invazije.

Međutim, američki zvaničnici kažu da očekuju da će Rusija uskoro preuzeti celu oblast Luganska. Jedan zvaničnik odbrane rekao je da očekuje da će gradovi pobratimi Severodonjeck i Lisičansk pasti za nekoliko dana, dok su ruske snage gađale to područje teškom artiljerijom i "glupim bombama" - nenavođenom municijom koja nanosi velike žrtve.

Prema izveštajima od prošlog vikenda, ruske snage su probile ukrajinsku liniju fronta u Toškivki, gradu u blizini Severnog Donjecka i Lisičanska. Zauzimanje Toškivke bi Ruse približilo ugrožavanju ukrajinskih linija snabdevanja dva grada, poslednjih velikih naseljenih centara u Lugansku koji nisu potpali pod rusku kontrolu. Od ponedeljka je postalo nejasno koja strana drži Toškivku.

Ruske kopnene trupe su napredovale sporo, a u nekim slučajevima su potrebne nedelje da se prebace dva do četiri kilometra, rekli su američki zvaničnici. Ovo bi moglo ukazivati na nedostatak pešadije ili dodatni oprez Moskve nakon što je imala problema sa snabdevanjem u svojim katastrofalnim prvim nedeljama rata.

Nekoliko vojnih analitičara kaže da je Rusija na vrhuncu svoje borbene efikasnosti na istoku, pošto artiljerijski sistemi dugog dometa koje su Ukrajini obećale zemlje NATO-a tek treba da stignu. Ukrajina je u velikoj meri nadjačana u oružju, kažu oni, što je činjenica koju je prošle nedelje priznao predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: AP/Photo

- Cena ove bitke je za nas veoma visoka - rekao je on.

- Ovo je stalo. I svakog dana skrećemo pažnju našim partnerima da će samo dovoljan broj moderne artiljerije za Ukrajinu obezbediti našu prednost i konačno kraj ruske torture u ukrajinskom Donbasu.

Ukupno, podseća Njujork tajms, SAD su dale oko 5,6 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od invazije Rusije 24. februara. Predsednik Zelenski i njegovi saradnici apelovali su na Zapad da isporuči sofisticiranije oružje koje je već poslao. Oni su doveli u pitanje posvećenost svojih saveznika ukrajinskom cilju i insistirali da ništa drugo ne može zaustaviti napredovanje Rusije, za koje su čak i konzervativne procene odnele živote desetina hiljada civila i vojnika.

'UDVOSTRUČIMO VOJNU POMOĆ UKRAJINI!'

Sekretar odbrane Lojd J. Ostin je prošle nedelje pozvao zapadne saveznike da udvostruče svoju vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da se ta zemlja „suočava sa ključnim trenutkom na bojnom polju“ u svojoj skoro četvoromesečnoj borbi sa Rusijom. Ostin i general Mili sastali su se sa saveznicima SAD u Briselu kako bi razgovarali o tome kako dalje pomoći Ukrajini. Zvaničnici Pentagona očekuju da će dolazak artiljerijskih sistema većeg dometa promeniti bojno polje u Donjecku, ako ne i u Lugansku.

Frederick B. Hodges, bivši vrhovni komandant američke vojske u Evropi, koji je sada u Centru za analizu evropske politike, rekao je da će se rat verovatno nastaviti još mnogo meseci. Ali on je predvideo da će ukrajinske snage – uz pomoć teške artiljerije sa Zapada – usporiti napredovanje Rusije i početi da vraćaju svoje teritorije do kasnog leta.

- Rat je test volje, a Ukrajinci imaju superiorniju volju - rekao je general Hodžis.

- Vidim da je ukrajinska logistička situacija svake nedelje sve bolja, dok će ruska logistička situacija polako degradirati. Oni nemaju saveznike ni prijatelje.

Ruska vojska je najjača u kratkim kampanjama visokog intenziteta sa širokom upotrebom artiljerije, kažu vojni analitičari. Nije pripremljena za tekuću okupaciju ili uporni rat na iscrpljivanje koji je u toku na istoku Ukrajine, koji zahteva zamenu iscrpljenih kopnenih snaga.

- Ovo je kritičan period za obe strane - rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija u C.N.A., istraživačkom institutu u Arlingtonu.

- Verovatno će u naredna dva meseca obe strane biti iscrpljene. Ukrajini nedostaje oprema i municija. Rusija je već izgubila veliki deo svoje borbene moći, a njene snage nisu prilagođene kontinuiranom kopnenom ratu ove veličine i trajanja.

Analitičari kažu da će Rusija nastojati da nastavi da ostvaruje teritorijalne dobitke milju po milju, a zatim će verovatno ojačati svoje borbene linije minama i drugim vidovima odbrane protiv ukrajinskog kontranapada, što se očekuje nakon što artiljerijski sistemi velikog dometa konačno stignu na bojno polje, kažu analitičari. Poslednjih dana nijedna strana nije uspela da napravi veći prodor kroz prve linije svojih protivnika.

- Rat će sada verovatno postati test izdržljivosti - rekao je Kristofer M. Dogerti, bivši vojni rendžer i analitičar odbrane u Centru za novu američku bezbednost, u postu na Tviteru ovog meseca.

Kao rezultat toga, reklo je nekoliko vojnih analitičara, Moskva i Kijev će pohrliti sa pojačanjima na prve linije fronta. Trka u snabdevanju biće kritična za obe strane.

- Da bi nadoknadio svoje gubitke, Kremlj će možda morati da pribegne slanju hiljada novih regruta“, rekli su američki zvaničnici, dodajući da će Ukrajina morati da održi svoje logističke linije i da napreduje sa artiljerijom dugog dometa i bespilotnim letelicama kao deo sistema.

ZASTARELO, ALI UBISTVO

Analitičari i bivši američki vojni komandanti daju različita predviđanja o tome kako bi rat mogao da promeni kurs. Slabosti u položaju ukrajinske vojske počinju da se pokazuju i seju zabrinutost. Dok su neki nezavisni analitičari predviđali da će napredak Rusije biti zaustavljen u severnom Donjecku, stručnjaci američke vlade nisu tako sigurni. Neki kažu da veruju da bi se ruski napredak mogao nastaviti i da bi Rusi uskoro mogli više da napreduju u oblastima gde su ukrajinski kontranapadi već bili uspešni. Taktika koju koristi Rusija, prema sadašnjim i bivšim zvaničnicima, imala je razoran efekat na istočnu Ukrajinu, uzrokujući toliko razaranja da je Zelenski rekao da se trupe bore oko „mrtvih gradova“ iz kojih je većina civila pobegla.

Foto: AP/Tanjug

Drugi analitičari predviđaju napetost koja bi mogla da se produži mesecima ili čak godinama. Biće to dinamična situacija. Malo je verovatno da će doći do značajnih kolapsa ili velikih predaja. Vojni i obaveštajni zvaničnici kažu da Rusija i dalje trpi velike gubitke i da se bori da regrutuje trupe da popuni svoje redove. Moral je nizak u ruskoj vojsci, a problemi sa loše održavanom opremom i dalje postoje, kažu američki zvaničnici i analitičari. Borba u Donbasu je postala smrtonosni artiljerijski duel koji nanosi velike gubitke na obe strane. Komercijalni satelitski snimci kratera u istočnoj Ukrajini sugerišu da ruske artiljerijske granate često eksplodiraju na zemlji u blizini ukrajinskih rovova, a ne u vazduhu iznad njih. Artiljerija vazdušnim udarima efikasnije ubija vojnike u rovovima.

Stiven Bidl, vojni ekspert i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Kolumbija, rekao je da slike sugerišu da Rusi koriste staru municiju koja je bila loše održavana. Ali neefikasna artiljerija i dalje može biti veoma destruktivna kada se koristi masovno.

- Količina ima svoj kvalitet - rekao je dr Bidl.

- Da sam ja jedan od pešaka koji su pretučeni u tim rovovima, nisam siguran koliko bih se bolje osećao znajući da bi ruska artiljerija mogla biti još smrtonosnija ako bi se bolje održavala i koristila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 1 godinu

Šta je, informbirovski? Neko vam zavrnuo uši pa ste počeli da uvažavate i objavljujete izveštaje da agresori rusi posustaju i da su daleko od iole ozbiljne vojne sile.

Mapko

pre 1 godinu

"sa čak 200 poginulih ukrajinskih vojnika dnevno, prema sopstvenim procenama, i sličnim ili većim brojem ruskih vojnika, prema zapadnim procenama – Rusija drži približno istu teritoriju u Donjecku koje je pomenuta vojska kontrolisala u februaru pre invazije. " Ovakav stepen mitomanske lazi davno nisam procitao ; zamislite, da imate posla s takvim ljudima u vasem okruzenju, odmah bi ste pomislili da takve osobe boluju od psihopatije, a znamo da takva bolest je bez milosti za ljude, em umisljaju da je realnosc druracija no sto jeste, em umisljaju da im je sve uspelo, umisljaju da im je sve dozvoljeno pa i najdegutantnije i najprljavije poslovo poput u Ukrajini, priprisujete drugima ono sto bi ste vi uradili ili sto ste cinili naj odvratnije sto postoji, bolje receno bolujete od psihickog poremecaja, nacisto ste izgubili kompas (srpski primer jakog bolesnog uma, to je Dragan Djilas). Ne daj boze da Srbija uclani se u jedan savez poput EU, sa zemljama gde vladaju takvi monstrumi, lazovi i psihicki bolesnici i zlocinci.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija