• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logično.com

23.06.2022

07:00

TOLSTOJEV RAT I MIR NE SME U ŠKOLE! Istina je da su Napoleon i Francuzi dobrice, a KUTUZOV I RUSI HORDE ORKA! Ovako Kijev objašnjava zabranu ruske književnosti - LJUDI, NA ČEMU STE VI?!

Printskrin video

Vesti

TOLSTOJEV RAT I MIR NE SME U ŠKOLE! Istina je da su Napoleon i Francuzi dobrice, a KUTUZOV I RUSI HORDE ORKA! Ovako Kijev objašnjava zabranu ruske književnosti - LJUDI, NA ČEMU STE VI?!

Podeli vest

Kijev je spreman da izbaci rusku literaturu iz obrazovnih programa, jer je ocenjena kao "preteška" i generalno neprikladna za ukrajinske studente. Zamenik ukrajinskog ministra obrazovanja i nauke Andrej Vitrenko dao je obrazloženje za ovaj potez dok je razgovarao na TV kanalu Ukrajina 24

- Lično mislim da sve što nas nekako povezuje s Ruskom imperijom treba izbaciti. Sva dela u kojima postoji mistična, neka mitska snaga ruskog naoružanja, sve to treba izbaciti. Sve što je vezano za, kako kažu, patnju ruske duše treba izbaciti, tako teška djela za Ukrajince, generalno, ne trebaju nam - rekao je Vitrenko.

Prošle sedmice, ministarska radna grupa održala je sastanak na kojem se raspravljalo o promenama školskih programa u zemlji, potvrdio je zvaničnik. Promene će se odraziti ne samo na stranu književnost, već i na istoriju, ali i na takozvano "patriotsko vaspitanje". Radna grupa je dostavila ministarstvu svoje predloge i sada ih telo razmatra, rekao je Vitrenko i dodao da se očekuje usvajanje novog programa strane književnosti uoči nove akademske godine.

Iako tačne promene školskih programa još uvijek nisu službeno objavljene, lokalni mediji izveštavaju da će ministarstvo obrazovanja očistiti veliki broj ruskih autora. Očekuje se da će Aleksandar Puškin, Fjodor Dostojevski, Lav Tolstoj, Mihail Bulgakov i drugi kultni ruski pisci biti zabranjeni. Navodno se očekuje da će u nastavnom planu ostati samo ruski autori koje Kijev smatra ukrajinskim.

Do sada su ukrajinski zvaničnici samo potvrdili da će svetski poznati Tolstojev roman "Rat i mir", koji opisuje Napoleonovu invaziju na Rusiju 1812. godine, biti odbačen. Obraćajući se medijima u zemlji ranije ovog meseca, Vitrenko je objasnio da je roman veličao rusku vojsku, što je ocenjeno neprihvatljivim.

- Takve stvari se neće proučavati u Ukrajini. Sve što veliča trupe orka nestaće iz programa strane književnosti - objasnio je Vitrenko, nazivajući Ruse "orcima", pogrdnim, dehumanizirajućim izrazom koji je nastao kao naziv za rasu zlikovaca u J.R.R. Tolkinovom fantastičnom romanu "Gospodar prstenova".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mraxus

pre 1 godinu

Normalno, samo Tolkin, Markiz De Sad, Alister Krouli, Hitler, i ostali titani zapadne misli su dozvoljeni tamo!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17