• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.06.2022

13:35

Lavrov: Rusija ne vidi nikakav problem i garantuje bezbednost ukrajinskih brodova sa žitom do Bosfora

AP PHOTO

Vesti

Lavrov: Rusija ne vidi nikakav problem i garantuje bezbednost ukrajinskih brodova sa žitom do Bosfora

Podeli vest

Ruska strana ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru, potrebno je samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

„Napori koje sada preduzimaju i Turska, i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, odavno bi uspeli da su Ukrajina i njeni zapadni gospodari rešili problem uklanjanja mina iz luka u Crnom moru. To pitanje je očigledno za svakog stručnjaka“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Teheranu, nakon sastanka s iranskim kolegom Amirom Abdolahijanom.


Prema rečima ruskog ministra, pokušaji da se organizuje nekakva međunarodna koalicija radi sprovođenja tih procedura, bili su usmereni isključivo na to da se pod okriljem Ujedinjenih nacija ta koalicija umeša u pitanja Crnomorskog regiona.


„Nema nikakvih problema da se, bez nagomilavanja shema te vrste, omogući isplovljavanje brodovima koje drže Ukrajinci u miniranim lukama Crnog mora. Glavno je da to bude omogućeno ili uklanjanjem mina, ili organizovanjem odgovarajućih slobodnih prolaza. Što se tiče međunarodnih voda, Rusija garantuje bezbednost prolaza tih brodova do moreuza Bosfor i u tome se razumemo s Turskom“, rekao je Lavrov.


Ruski ministar je naglasio da su pokušaji da se napravi „vasionska tragedija“ zbog količine žita koja sada ostaje u Ukrajini – „apsolutno prljava politika“, jer je svima dobro poznato da ukrajinsko žito čini manje od jedan odsto ukupne svetske proizvodnje pšenice i drugih žitarica.


„Zbog toga je sada važno naterati Ukrajince da puste inostrane brodove koji se tamo nalaze kao taoci i ne praviti od tog problema manevar za odvlačenje pažnje od grešaka i propusta samog Zapada u međunarodnoj politici koja se tiče trgovine prehrambenim proizvodima i đubrivima“, naglasio je Lavrov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17