• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

24.06.2022

19:03

(VIDEO) Oglasio se Bajden povodom odluke Vrhovnog suda u Americi! "Zdravlje i životi žena u ovoj naciji sada su ugroženi"!

AP/Tanjug

Vesti

(VIDEO) Oglasio se Bajden povodom odluke Vrhovnog suda u Americi! "Zdravlje i životi žena u ovoj naciji sada su ugroženi"!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden obraća se iz Bele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi

Obraćajući se novinarima, Bajden je današnji dan opisao kao "tužan dan" za zemlju i rekao da je odluka "veoma svečan trenutak". - Zdravlje i život žena u ovoj naciji su sada ugroženi - rekao je on.

- Verujem da je Ro protiv Vejda bila ispravna odluka u pogledu ustavnog prava i primene osnovnog prava na privatnost i slobodu - dodao je Bajden. Bajden je dalje okrivio bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za odluku Vrhovnog suda SAD.

 

 

On je dodao da je presuda "ostvarenje ekstremne ideologije" i opisao je kao "tragičnu grešku" suda.

- Prema mom mišljenju, sud je uradio ono što nikada ranije nije učinjeno, izričito je oduzeo ustavno pravo koje je toliko fundamentalno za toliko Amerikanaca - dodao je Bajden.

"To ne znači da je borba gotova"


Džo Bajden dalje kaže da Kongres treba da učini da Ro protiv Vejda postane federalni zakon, ali kaže da neće imati glasove da to uradi osim ako ne budu izglasani novi predstavnici.

- Ove jeseni Ro je na glasačkom listiću, lične slobode su na glasačkom listiću, pravo na privatnost, slobodu, jednakost. Bajden kaže da će učiniti sve što može da zaštiti prava žena, i tvrdi da će njegova administracija zaštititi pristup ženama putovanjima zbog abortusa i lekova. On takođe napada one koji žele da pretražuju ženske ormariće sa lekovima ili prate njihovo kretanje pomoću aplikacija.

- Političari ne mogu da se mešaju u odluke koje treba da se donose između žena i njihovog lekara - dodaje on.

 

 

Nakon što je procureo nacrt odluke i kada se pokazalo da će Vrhovni sud verovatno poništiti Ro protiv Vejda, Bajden je izjavio da je "pravo žene na izbor fundamentalno". Bajden je tada rekao da želi da bude jasan oko tri tačke: Ro je zakon zemlje skoro 50 godina, a "osnovna pravičnost i stabilnost našeg zakona zahtevaju da se on ne poništava".

Bajden je rekao da je uputio svoj Savet za rodnu politiku i Kancelariju savetnika Bele kuće da pripreme opcije za odgovor. "Bićemo spremni kada bude doneta bilo kakva odluka", rekao je on. Uoči današnje odluke, on je izjavio da će "pasti na izabrane zvaničnike naše nacije na svim nivoima vlasti da zaštite pravo žena na izbor" ako Ro bude oboren.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija