• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

26.06.2022

22:39

BRITANSKI SKAJ ZALEDIO EVROPU, RUSI UNIŠTILI 80 ODSTO ELITNE JEDINICE UKRAJINSKIH MARINACA! Uralski dobrovoljci stigli su u Donbas... (Foto/Video)

AP PHOTO

Vesti

BRITANSKI SKAJ ZALEDIO EVROPU, RUSI UNIŠTILI 80 ODSTO ELITNE JEDINICE UKRAJINSKIH MARINACA! Uralski dobrovoljci stigli su u Donbas... (Foto/Video)

Podeli vest

Danas je 123. dan rata u Ukrajini. Putin je objavio da šalje moćne rakete u Belorusiju, a Ukrajina je objavila da su Rusi zauzeli potpunu kontrolu nad Severodonjeckom. Ukrajina je i službeno dobila status kandidata u EU. SAD će poslati Zelenskom novi paket pomoći od 450 miliona dolara

22.30 Turska ne uvodi sankcije Rusiji

Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, saopštio je zvanični predstavnik predsednika Turske Ibrahim Kalin.
-"Saopštili smo da se nećemo pridružiti sankcijama, jer polazimo od svojih ekonomskih interesa. Mi zavisimo od spoljnih energetskih izvora. Otvoreno smo saopštili Zapadu o svom stavu. Sankcije protiv Rusije će udariti, pre svega, na privredu Turske, a mi to ne želimo, rekao je Kalin u intervjuu Haberturku.

22.15 Rusko bombardovanje onesposobilo tri brigade

Foto: AP/Tanjug

Rusko Ministarstvo odbrane najavilo je udare na teritoriju centara za obuku ukrajinskih trupa u Černigovskoj, Žitomirskoj, Lvovskoj oblasti.
Usled ovog udara, ukrajinska 65. i 66. motorizovana pešadijska brigada i 46. vazdušno-desantna brigada potpuno su izgubile borbenu sposobnost.
Ruska avijacija i artiljerija uništili su za dan više od 720 ukrajinskih nacionalista, a u okviru kontrabaterijske borbe - 10 vodova VBR.

22.00 Lisičansk u operativnom okruženju

Dopisnici RIA Novosti posetili su okolinu sela Volčejarovka, oslobođenog dan ranije, u blizini Lisičanska u LNR.
Grupacija ruskih trupa „O" („Hrabri") tokom ofanzive oslobodila je selo Volčejarovka.
Tako su jedinice ukrajinskih trupa, povlačeći se iz Lisičanska, izgubile jedan od ključnih puteva za izlazak iz nastalog „kotla". Kako javlja dopisnik RIA Novosti, grupa VSU u Lisičansku je u operativnom okruženju.
Tokom bitaka za Volčejarovku, ruska vojska je zarobila trofeje i zarobljenike.

21.30 Rusi eliminisali profesionalne vojnike?

Najveća britanska tv stanica Skaj Njuz objavila je članak o teškom položaju ukrajinske vojske u oblasti Severodonjecka.
Komandant elitne jedinice ukrajinskih marinaca, koji se predstavio kao Aleksandar, rekao je da je većina njegovih najbolje obučenih vojnika ranjena ili ubijena.
Gubici su iznosili oko 80% dobro obučenih i u borbi prekaljenih boraca sa kojima se borio rame uz rame od 2018. godine.

21.15 Uralski dobrovoljci stigli su u Donbas

Sa početkom specijalne operacije u Ukrajini, veliki broj rezervnih vojnika je praktično opsedao vojne matične službe sa zahtevom da ih pošalju na odbranu Donbasa. Bilo je toliko prijavljenih da su kandidati izabrani među najboljima. I pored toga što su svi oni pretežno borci na raznim žarištima i imaju veliko vojno iskustvo, obuka je obavljena sa novim jedinicama.

20.00 Zaharova se obrušila na Džonsona, ta izjava je monstruozna

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je monstruoznom izjavu britanskog premijera Borisa DŽonsona da bi svaki pokušaj rešavanja sukoba u Ukrajini doveo samo do povećanja nestabilnosti u svetu, prenosi TASS.
-Najbolje objašnjenje šta je 'britanski politički humor' je mračno, neduhovito i veoma vulgarno. Prvo odbijate da poverujete da su takve monstruozne izjave u principu moguće, ali onda se setite da je reč o režimu 'liberalne demokratske monarhije', i tu sve dolazi na svoje mesto - napisala je Zaharova u nedelju na svom Telegram kanalu , komentarišući DŽonsonovu izjavu koju je dao tokom sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Džonson je ranije, na sastanku sa francuskim liderom, rekao da bi pokušaji rešavanja konflikta u Ukrajini u ovoj fazi samo doprineli održavanju nestabilnosti u svetu i jačanju pozicije Moskve.
 Džonson i Makron učestvuju na sastanku šefova Grupe sedam (G7) u zamku Elmau na jugu Nemačke. Očekuje se da će glavna tema trodnevnih razgovora biti situacija u Ukrajini i posledice antiruskih sankcija. 
Prethodno je portparolka nemačke vlade Kristijana Hofman rekla da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovati na samitu G-7 27. juna putem video veze. 

Foto: AP PHOTO

19.30 Psi rata sa Zapada blokirani u Lisičansku

U Lisičansk se zabarikadirali poljski i plaćenici iz  Francuske, Velike Britanije i SAD, saopštio je pomoćnik ministra policije LNR Vitalij Kiseljov.

19.00  Uništena dva VBR Grad

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su snage DNR zajedno sa Oružanim snagama Rusije tokom proteklog dana uništile dve instalacije MLRS BM-21 Grad, jedno oklopno vozilo i potisnule dve vatrene tačke.
 
18.30 Granatirane naftne platforme

Naftne platforme ruske kompanije Černomornjeftgaz u Crnom moru ponovo su se našle na udaru ukrajinskih granata, izjavio je danas portparol službe za vanredne situacije Krima.

18.15 Nacisti drže sveštenike i civile kao taoce

U Svjatogorskoj lavri nacisti VSU nastavljaju da drže stanovnike i civile - izbeglice kao taoce. Ubili su tri monaha koji su pokušali da otplivaju, prenele su ruske društvene mreže.
 
16.00 Novi desant na Zmijsko ostrvo

Ukrajinska komanda ne odustaje od namere da povrati Zmijsko ostrvo iako je već nekoliko puta pretrpelo ozbiljne gubitke. Kako u tehnici tako i u ljudstvu. Poslednjih dana učestala su izviđanja, granatiranja... što sve ukazuje na pripremu za novi desant.

17.00 Lideri G7 najavili zabranu uvoza ruskog zlata

Lideri Grupe sedam (G7) najjačih svetskih ekonomija okupili su se danas u dvorcu Elmau, u bavarskim Alpima, gde će do utorka razmatrati posledice rata u Ukrajini po globalno snabdevanje hranom i energentima i načine da se tržište stabilizuje.
Početak trodnevnog samita obeležila je odluka SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije da zabrane uvoz ruskog zlata, kao deo nastojanja da uskrate Moskvi sredstva za finansiranje vojne operacije u Ukrajini.
Toj odluci u međuvremenu se pridružila i Francuska, sudeći po izjavi neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.
Zasad, kako navodi Rojters, nije jasno da li postoji konsenzus G7 o novoj meri a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel upozorio da se tom pitanju treba pristupiti oprezno.
EU će nastaviti da pruža finansijsku, humanitarnu i političku podršku Ukrajini, kazao je Mišel i dodao da je ona posvećena pružanju podrške u obnovi Ukrajine.

16.30 Bajden i Šolc zajedno protiv Putina

Foto: Ap/Fotoilustracija

Na sastanku s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, na početku samita G7, američki predsednik Džozef Bajden je poručio da ruski predsednik Vladimir Putin od početka sukoba u Ukrajini računa na to da će se NATO i G7 raspasti, ali da to se nije dogodilo.
Bajden se zahvalio Šolcu na tome što je odlučno odgovorio na ukrajinsku krizu.
"Želim da vam dam kompliment za sve što ste učinili od kada ste postali kancelar", kazao je američki predsednik, prenosi Rojters.
Bajden je potvrdio da će Sjedinjene Američke Države i druge vodeće ekonomije Grupe sedam (G7) zabraniti uvoz zlata iz Rusije.
I Velika Britanija je saopštila da je zabrana uvoza ruskog zlata uperena protiv imućnih Rusa.
"Mere koje smo danas najavili direktno će pogoditi ruske oligarhe i udariti u srce Putinove ratne mašine", saopštio je britanski premijer Boris Džonson.
Francuska podržava zabranu izvoza ruskog zlata i 27 članica Evropske unije sada treba da razgovora o tom predlogu, saopštio je danas zvaničnik francuskog predsedništva.

16.00 Džonson i Makron usaglasili vecu podrsku Ukrajini

Premijer Velike Britanije Boris DŽonson i francuski predsednik Emanuel Makron saglasili su se da je potrebno pružiti veću podršku Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom, saopšteno je danas iz DŽonsonovog kabineta.
"Složili su se da je ovo kritičan trenutak za tok sukoba i da postoji prilika da se preokrene tok rata", naveo je portparol Dauning strita u saopštenju, prenosi Rojters.
Takođe, kako je rekao portparol, britanski i francuski lider su "naglasili potrebu da podrže Ukrajinu kako bi je ojačali i u ratu i u svim budućim pregovorima".
Dodao je da je predsednik Makron pohvalio DŽonsonovu tekuću vojnu podršku Ukrajini.

15.30 Ruska avijacija oborila ukrajinski MiG-29

Ruska avijacija je oborila ukrajinski avion MiG-29 iznad Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
- U vazdušnom boju oboren je avion MiG-29 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u oblasti naselja Zelenodoljsk u Dnjepropetrovskoj oblasti - navedeno je u saopštenju.

15.20 Konašenkov: Uništei ukrajinski centri za obuku  u oblastima Černigova, Žitomira i Lavova

Visokoprecizno oružje Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i rakete „Kalibar" nanele su masovni udar na teritoriju 169. centra za obuku kopnenih snaga u blizini sela Desna u Černigovskoj oblasti, 199. centra za obuku desantno-desantnih trupa u Rejon Teterevka Žitomirske oblasti, kao i 184. centar za obuku Oružanih snaga Ukrajine u Staričkom okrugu Lavovske oblasti - saopštilo je ministarstvo.
Oni su saopštili da su usled napada 65. i 66. motorizovana pešadijska brigada i 46. aeromobilna brigada iz strateške rezerve ukrajinskih trupa, koje su završavale obuku na poligonima, potpuno izgubile borbenu sposobnost.

15.13 - Mišel: Isključimo kiseonik iz ruske ratne mašine

Zemlje G7 dele iste ciljeve - isključenje kiseonika iz ruske ratne mašine, istovremeno vodeći racuna o svojim ekonomijama, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Govoreći na početku samita G7 u bavarskom planinskom rizortu Šlos Elmau, Mišel je rekao da je ruski rat doveo svet u opasnost i uticao na snabdevanje hranom i gorivom, cene i bezbednost, preneo je Bi-Bi-Si.

On je kazao da su G7 i EU nepokolebljivo jedinstveni u podršci Ukrajini. EU će nastaviti da pruža finansijsku, humanitarnu i političku podršku Ukrajini, kazao je Mišel i dodao da je ona posvećena pružanju podrške u obnovi Ukrajine. Rekao je da rat, takođe, oblikuje Evropsku uniju i da je Ukrajini i Moldaviji dat status kandidata, dok se druge nacije nadaju da će i one doći na red.

Rat znači da se svet promenio od prošlogodišnjeg samita G7 u Kornvolu, naveo je Mišel i dodao da svet smatra da bi trebalo da se donose ispravne odluke i brani međunarodno pravo.

Lideri Grupe sedam najbogatijih demokratija počeli su danas trodnevni samit s ciljem da, kako je najavljeno, povećaju pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini stvorile nestašice hrane i energenata širom sveta.

15.12 - "Brzi prekid vatre je jedina šansa Evrope da izbegne recesiju", rekao je Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana.

On predviđa da će druge vlade EU prestati da pružaju vojnu podršku Ukrajini i insistiraće na brzom okončanju sukoba u narednih nekoliko meseci.

14.47 - U selu Pologi u Zaporoškoj oblasti, nakon granatiranja ukrajinskih trupa, već četvrtu nedelju gori fabrika za ekstrakciju ulja

 

 

14.35 - Francuske energetske kompanije pozivaju na štednju energije

Direktori velikih francuskih energetskih kompanija pozvali su danas pojedince i kompanije da odmah ograniče potrošnju energije, kako bi se pripremili za preteću energetsku krizu.

"Moramo da radimo kolektivno na smanjenju naše potrošnje, kako bismo povratili prostor za manevrisanje", rekli su izvršni direktori Anži (Engie), EDF i Total u otvorenom pismu koje je objavio nedeljnik "Žurnal di dimanš".

14.30 - UKR: Samit G7 mora da reaguje na ruske udare na Kijev

Učesnici samita G7 treba da reaguju na ruske napade u Kijevu, izjavio je danas šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak. On je u objavi na Telegramu ocenio da sankcije Rusiji treba da budu agresivnije, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Embargo na izvoz zlata - to je dobro, ali je potreban embargo na gas u novom paketu sankcija EU“, napisao je Jermak.

On smatra da bi odgovor na prehrambenu krizu koju je, kako tvrdi, izazvala Rusija trebalo da budu međunarodni vojni konvoji za deblokiranje ukrajinskih luka.
Lideri Grupe sedam (G7) velikih ekonomija počinju danas trodnevni samit u nemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima. Ukrajinske vlasti saopštile su da je u Kijevu jutros ođeknulo nekoliko eksplozija, a da je u raketnom napadu na stambenu zgradu jedna osoba poginula, a pet povređeno.

14.00 - Premijer Belgije: Problemi Nemačke s gasom izazvaće „domino efekat“ u EU Premijer

Belgije Aleksandar de Kro izjavio je da je zabrinut zbog situacije u vezi s energetskim snabdevanjem u Nemačkoj i upozorio na „domino efekat“ koji bi mogao da pogodi celu Evropsku uniju u slučaju da se nastave problemi u isporukama gasa u Nemačku.

- Ako se u Nemačkoj pojave problemi, to će imati ogroman uticaj na sve druge evropske zemlje. Za sada je Nemačka jedina zemlja koja je morala da prizna da će, verovatno, morati delimično da smanji obim svoje ekonomske delatnosti zbog nedostatka gasa - rekao je De Kro.

14.00 - Kijev: Jedna osoba poginula, raketa pogodila stambenu zgradu

Jedna osoba je poginula, a još pet je ranjeno kada je ruska raketa pogodila danas stambenu zgradu i kompleks obdaništa u centru Kijeva, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Vatrogasci su ugasili požar u teško oštećenoj devetospratnoj stambenoj zgradi u centralnom Ševčenkovskom okrugu, navodi se u saopštenju službe za vanredne situacije, prenosi agencija Rojters.

"Spasioci su izvukli sedmogodišnju devojčicu. Ona je živa. Sada pokušavaju da spasu njenu majku", objavio je na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i dodao da ima ljudi pod ruševinama.

13.30 - Konašenkov: Uništeni ukrajinski centri za obuku  u oblastima Černigova, Žitomira i Lavova

- Visokoprecizno oružje Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i rakete „Kalibar“ nanele su masovni udar na teritoriju 169. centra za obuku kopnenih snaga u blizini sela Desna u Černigovskoj oblasti, 199. centra za obuku desantno-desantnih trupa u Rejon Teterevka Žitomirske oblasti, kao i 184. centar za obuku Oružanih snaga Ukrajine u Staričkom okrugu Lavovske oblasti - saopštilo je ministarstvo.

Oni su saopštili da su usled napada 65. i 66. motorizovana pešadijska brigada i 46. aeromobilna brigada iz strateške rezerve ukrajinskih trupa, koje su završavale obuku na poligonima, potpuno izgubile borbenu sposobnost.

13.30 - Ruska avijacija oborila ukrajinski MiG-29

Ruska avijacija je oborila ukrajinski avion MiG-29 iznad Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U vazdušnom boju oboren je avion MiG-29 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u oblasti naselja Zelenodoljsk u Dnjepropetrovskoj oblasti - navedeno je u saopštenju.

13.15 - Rusi: Nanet masovni udar

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je upotrebilo visokoprecizno oružje za napade na centre za obuku ukrajinske vojske u oblastima Černigov, Žitomir i Lavov u Ukrajini.

"Visokoprecizno oružje Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i rakete Kalibar nanele su masovni udar na teritoriju 169. centra za obuku kopnenih snaga u reonu naselja Desna, u Černigovskoj oblasti, 199. centra za obuku desantnih trupa u oblasti Teterevka, u Žitomirskoj oblasti, kao i 184. centra za obuku Oružanih snaga Ukrajine u Staričkom okrugu Lavovske oblasti", navodi se u saopštenju, a prenosi agencija RIA Novosti.

12.48 - Sastanak o pitanju izvoza žita u Istanbulu se priprema

Sastanak o pitanju izvoza žita u Istanbulu se priprema, ali postoje problemi koje treba razrešiti, izjavio je potpredsednik Turske Fuat Oktai, prenosi Sputnjik.

- Postoje neki detalji koje treba razraditi. I Rusija i Ukrajina su zabrinute, imaju svoje primedbe, pokušavamo da nađemo rešenje. Kažemo im da treba staviti tačku na to u Istanbulu. Nadam se da neće biti suviše kasno. Ceo svet je pogođen tom situacijom. Mi nemamo probleme, za nas je rodna godina. Ipak, ne želimo da zemlje u regionu imaju probleme - rekao je Oktai u intervjuu za Si-En-En na turskom.

12.42 - Ukrajinske snage napale Donjeck sa 20 raketa, objavio DNR

12.12 - DNR:Ukupno 199 civila poginulo u ukrajinskom granatiranju

Ukupno 199 civila, uključujući 12 dece, poginulo je u granatiranju ukrajinske vojske na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) od eskalacije sukoba, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

"Ukupno 199 civila, uključujući 12 dece, poginulo je tokom 130 dana od eskalacije", tvrdi se u saopštenju misije, prenosi agencija TAS S.

Kako se navodi, u granatiranju ukrajinske vojske tokom ovog perioda ranjen je čak 2.371 civil, uključujući 148 dece.

Dodaje se da je ukrajinska vojska izvršila oko 5.000 napada na DNR, ispalivši više od 42.000 komada municije različitog kalibra.

Kako je precizirala misija DNR, tokom perioda eskalacije, bombardovanje ukrajinske vojske oštetilo je 4.927 kuća i 1.064 civilna infrastrukturna objekta, uključujući 64 zdravstvene i 202 obrazovne ustanove, 378 društvenih ustanova, 31 kritičnu infrastrukturu i 389 vodova za snabdevanje strujom, vodom i gasom.

12.10 - Ovo su ruski, vrlo izazovni, ciljevi nakon osvajanja Severodonjecka?

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je nove obaveštajne informacije vezane za rat u Ukrajini.

Britanci navode da se većina ukrajinskih snaga verovatno povukla sa svojih preostalih obrambenih položaja u Severodonjecku.

 

 

Kako se navodi u izveštaju, Rusija je u aprilu revidirala svoj neposredni plan ratne kampanje i, umesto na okupaciju cele zemlje, fokusirala se na ofanzivu u Donbasu. U okviru te smanjene vojne operacije, zauzimanje Severodonjecka je značajno dostignuče.

To naselje je veliko središte industrije i zauzima strateški položaj na reci Severski Donjec.

"To je samo jedan od par izazovnih ciljeva koje će Rusija morati da postigne kako bi okupirala celu oblast Donbasa. Ciljevi uključuju napredovanje u glavnom središtu Krematorska i obezbeđivanje glavnih puteva snabdevanja do Donjecka", navodi se u izvještaju britanskih obavještajaca.

12.05 - Fon der Lajen: Stajaćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno

 

 

12.00 - Kuleba: Zemlje G7 moraju da odgovore na nove raketne napade
 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, izjavio je danas da zemlje G7 moraju da odgovore na nove raketne udare na Ukrajinu, uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji i obezbeđivanjem više teškog naoružanja toj zemlji.

"Ovo sedmogodišnje ukrajinsko dete je mirno spavalo u Kijevu sve dok ruska krstareća raketa nije raznela njenu kuću. Mnogi ljudi širom Ukrajine su pod udarima. Samit G7 mora da odgovori sa više sankcija Rusiji i više teškog naoružanja za Ukrajinu", napisao je Kuleba na Tviteru, gde je objavio i fotografiju.

 

 

11.19 - Dve eksplozije u južnom predgrađu Kijeva

Dve eksplozije čule su se danas u južnom predgradju Kijeva, nakon što je raketa pogodila zgradu u centru prestonice u ranim jutarnjim časovima, javlja Rojters.

Kako navodi britanska agencija, nije bilo moguće odmah potvrditi šta je izazvalo eksplozije.

11.10 - Cena bi bila mnogo visa da se dozvoli pobeda Putinu

Svetski lideri moraju uvideti da cena davanja podrške Ukrajini uključuje rast cena energenata i hrane, ali moraju biti svesni i da bi cena bila mnogo viša ako se dozvoli Rusiji da pobedi, kazao je danas britanski premijer Boris Džonson.

Pred početak samita G7 u Elmauu u Nemačkoj, Džonson je novinarima kazao da Zapad treba da održi jedinstvo pred agresijom Moskve, prenosi Rojters.

"Kako bismo zaštitili to jedinstvo, kako bi ono delovalo, moramo imati zaista iskrene razgovore o implikacijama onoga što se dešava, pritiscima koje pojedini partneri i prijatelji trpe zbog toga", rekao je Džonson.

Foto: AP/Tanjug

"Cena povlačenja, cena dozvoljavanja ruskom predsedniku Putinu da uspe, da odseče ogromne delove Ukrajine, da nastavi sa svojim programom osvajanja, ta cena bila bi mnogo, mnogo viša. To svako ovde razume", rekao je britanski premijer.

11.00 - Vazdušni alarm - u svim regionima Ukrajine, osim na jugu

 

 

10.30 - Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Japan i Kanada zabraniće uvoz ruskog zlata u okviru novih mera protiv Rusije, saopštila je danas britanska vlada.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana bi uskoro trebalo da stupi na snagu i odnosiće se na novo iskopano ili rafinisano zlato, prenosi agencija Rojters.

Dodaje se da to neće uticati na zlato ruskog porekla koje je ranije izvezeno iz Rusije.

10.28 - Policija: Petoro povređenih u raketnom napadu na Kijev

U raketnim napadima u centru Kijeva povređeno je pet osoba, saopšila je policija.

Prethodno je saopšteno da su u napadima pogođene dve zgrade.

10.07 - Šojgu obišao ruske jedinice u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je ruske vojnike u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Na komandnim pozicijama ruskih jedinica general Sergej Šojgu čuo je izveštaje od strane komandanata o trenutnoj situaciji i akcijama Ruskih oružanih snaga u glavnim oblastima delovanja", navodi se u saopštenju.

Nije navedeno kada je Šojgu tačno obišao ruske jedinice.

10.00 - Velike promene ruske vojske

09.30 - Raketni napadi iz Belorusije?

Neki od napada ruskih raketa dugog dometa juče su, prvi put, lansirani iz bombardera Tu-22 koji su raspoređeni iz Belorusije, kaže ukrajinska vojska.

Rusija je u subotu pogodila više ciljeva širom Ukrajine, uključujući lučki grad Mikolajiv na jugu, Černihivsku regiju na severu i "vojni objekat" u blizini Lavova na zapadu.

09.30 - Litvanija: Nema ustupaka u sankcijama EU prema Kalinjingradu

Litvanija neće praviti ustupke po pitanju tranzita sankcionisane robe u rusku enklavu Kalinjingrad, napisao je danas predsednik te zemlje Gitanas Nauseda na svojoj Fejsbuk stranici.

"Savršeno je jasno da Litvanija mora da primeni i da će primeniti sankcije EU. Litvanija mora da zadrži kontrolu nad robom koja se transportuje preko njene teritorije, a bilo kakvi koridori ne dolaze u obzir, kao što ne dolaze u obzir ustupci Rusiji", naveo je Nauseda, prenosi TAS S.

09.13 - Devojčica je spasena iz ruševina u Kijevu

 

 

09.00 - U skloništima "Azota" na stotine civila?

Neki od ljudi koji su izašli s teritorije fabrike „Azot“ u Severodonjecku rekli su da bi u skloništima moglo da bude još na stotine civila, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

Prema njegovim rečima, evakuacija civila iz prostorija „Azota“ je privremeno obustavljena zbog ukrajinskih napada iz pravca Lisičanska.

08.25 - Zahtev Putinu: "Hitno"

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo izjavio je danas da će pozvati predsednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog da otvore prostor za dijalog.

Vidodo je naglasio da "rat mora da se zaustavi i da se globalni lanci ishrane ponovo aktiviraju", navodeći da će pozvati Putina da naredi hitan prekid vatre, prenosi Rojters. Predsednik Indonezije će sutra doputovati u Nemačku, gde će prisustvovati samitu G7, navodi britanska agencija.

08.24 - Japanske kompanije se povlače

Manje od tri odsto japanskih kompanija koje posluju u Rusiji odlučilo je da se povuče iz te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, što je najmanji procenat medju zemljama članicama Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), pokazuje nedavno istraživanje škole menadžmenta Jejl u Sjedinjenim Američkim Državama.

08.15 - LNR: Ukrajinske snage ponovo upotrebile raketni sistem Točka-U

Ukrajinske oružane snage ponovo su upotrebile raketni sistem Točka-U za granatiranje teritorije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se navodi da su ukrajinske snage ispalile jednu raketu na grad Stahanov, prenosi TAS S.

U poslednjih nekoliko dana ukrajinska vojska je skoro svakodnevno granatirala LNR, koristeći rakete Točka-U.

U petak su gađali Stahanov, Brjanku i Teplično, dok se u subotu uveče pod vatrom našlo Svatovo, navodi TAS S.

08.10 - Raketa je pogodila stambenu zgradu u Ševčenkovskom okrugu u Kijevu

 

 


08.01 - Srušen most

Ukrajinske snage su prilikom odstupanja srušile most u oblasti Zolotog u Donbasu, rekao je pripadnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

07.35 - Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo snimak rada "Uragana" tokom Specijalne operacije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada višecevnih raketnih sistema tokom specijalne vojne operacije.

 

 

Kako su naveli u vojnom resoru, jedinice ruske raketne artiljerije vatrom uništavaju ljudstvo i vojnu opremu nacionalista i formacija ukrajinskih trupa.

 

 

07.15 - Profesionalni vojnici ubijeni ili povređeni

Komandant elitne jedinice ukrajinskih marinaca rekao je za Skaj njuz da je većina njegovih najbolje obučenih vojnika povređena ili ubijena. Govoreći blizu linije fronta, južno od grada Severodonjecka, komandir čete Oleksandr je rekao da je izgubljeno jezgro iskusnih vojnika koji su se zajedno borili od 2018. godine.

"Moja jedinica je bila 100% sastavljena od profesionalnih vojnika koji imaju mnogo iskustva. Sada je 80% onesposobljeno od ozbiljnih povreda ili smrti", kaže on.

07.10. Sinoć se obratio Zelenski:

 

 

- Ukrajina će Rusiji vratiti gradove koje je izgubila, uključujući Severodonjeck - rekao je Volodimir Zelenski u svom poslednjem obraćanju. On je dodao da je Ukrajina u poslednja 24 sata pogođena sa 45 ruskih projektila i projektila.

07.10 - Džozef Bajden doputovao u Nemačku na samit G7

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden jutros je doputovao u Nemačku, gde će učestvovati na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7) u nemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima.

Bajden će svoju posetu otvoriti bilateralnim sastankom sa domaćinom samita, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a zatim će imati formalne i neformalne razgovore sa liderima Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Evropske unije, prenosi AP.

On i drugi lideri G7 pokušaće da izgrade strategiju za obezbeđivanje snabdevanja energentima i borbu protiv inflacije, sa ciljem da se spreče posledice sukoba u Ukrajini.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, izjavio je da će se samit pozabaviti problemima kao što su inflacija i drugi „izazovi u globalnoj ekonomiji koji su posledica Putinovog rata“, prenosi AP.

Među pitanjima o kojima će se razgovarati su ograničenja cena energije, koja imaju za cilj da umanje ruske profite od nafte i gasa, navela je američka ministarka finansija Dženet Jelen, navodi američka agencija.

Zvaničnici bi trebalo da razgovaraju i o tome kako se odgovorno ponašati u vezi sa klimatskim promenama, a istovremeno zadovoljiti kritične potrebe u snabdevanju energijom.

Očekuje se da će Bajden danas zvanično pokrenuti globalno infrastrukturno partnerstvo, koje je nazvao „Izgradimo bolji svet“, sa ciljem da se suprotstavi uticaju koji Kina ima u zemljama u razvoju.

Posle Nemačke, Bajden će u utorak otputovati u Madrid da se sastane sa liderima 30 članica NATO-a kako bi uskladio strategiju o sukobu u Ukrajini, navodi AP.

07.05 - Specijalci NATO su Ukrajini

Saveznički komandosi, neki tajno u Ukrajini, obezbeđuju oružje i obuku. Tajna mreža komandosa i špijuna pomaže u opremi i obaveštajnim podacima, kažu zvaničnici, nagoveštavajući razmere napora da se pomogne Ukrajini, prenosi NJujork Tajms.

 
07.05 - Artiljerijom po civilima

Ukrajinske trupe ispalile su četiri projektila kalibra 122 mm na Dolomite u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 
07.00 Tokom noći granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe ispalile su osam granata kalibra 122 mm na Horlivku u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

07.00 - Uklonili 2.100 mina

Jedinice za razminiranje ruskih oružanih snaga i ruskog Ministarstva za vanredne situacije pronašle su i neutralisale 2,1 hiljadu eksplozivnih objekata u Donbasu za jedan dan, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Međuresornog koordinacionog štaba za humanitarno reagovanje, načelnik Nacionalne odbrane Kontrolni centar.

-Ukupno je provereno 3.560,6 hektara teritorije (od toga 18,92 hektara dnevno), 35 objekata (od kojih su 13 društveno značajni objekti), dva mosta i 9,64 kilometra puteva, rekao je Mizincev na brifingu u subotu. -Otkrivena su i neutralisana 34.592 eksplozivna predmeta, uključujući 2.127 dnevno, dodao je general.

07.00 - Kličko: Nekoliko eksplozija u Kijevu, angažovani spasioci

Nekoliko eksplozija dogodilo se rano jutros u Ševčenkovskom okrugu ukrajinske prestonice Kijeva, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Ekipe Hitne pomoći i spasioci su upućeni na lice mesta. Detaljnije informacije saopštićemo kasnije", naveo je Kličko, prenosi Rojters.

Gradonačelnik ukrajinskog grada Severodonjecka Oleksandr Strjuk izjavio je juče da su ruske snage, posle višenedeljnog bombardovanja, u potpunosti zauzele taj grad, navodi britanska agencija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pajko

pre 1 godinu

Iskreno za druge gradove nemam pojma, ali posto sam ovde u Lvovu ( radim za jednu humanitarnu org), rusi jesu gadjali rano jutros ali su pogodili napustene i ostecene zgrade skladista, i to dobra 2km od centra za obuku ukrajinske vojske.... nisu pogodili nista zsto vredi... centar za obuku je pod satorima u sumi, nije vise u cvrstim objektima, bio je tamo u martu. rusi malo preteruju sa falenjem, ne razumem se bas najbolje u vojne stvari ali cini mi se da razbacuju skupe rakete na bezvredne ciljeve

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija