• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.06.2022

09:00

BAJDENU PROPAO PLAN DA RUSIJA BANKROTIRA, VAŠINGTON SE OPASNO PRERAČUNAO! Bela Kuća nije poslušala eksperte, POSLEDICE PO SAD SU BRUTALNE...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

BAJDENU PROPAO PLAN DA RUSIJA BANKROTIRA, VAŠINGTON SE OPASNO PRERAČUNAO! Bela Kuća nije poslušala eksperte, POSLEDICE PO SAD SU BRUTALNE...

Podeli vest

Administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena propao je plan da otera Rusiju u bankrot. Vašington je sankcionisao plaćanje ruskih dugova u stranim valutama, misleći da Moskva tako neće moći da namiri svoje obaveze

Međutim, umesto da Rusija bankrotira, vlasnici ruskih dugova primorani su da otvore račune u rubljama i zaobiđu zapadne sankcije ukoliko žele da dobiju pare nazad.

Sve pod kontrolom

Moskva, naime, nije platila kamatu na dve evroobveznice u iznosu od 100 miliona dolara. Rok za plaćanje istekao je u nedelju, te su svi zapadni mediji juče objavili da je Rusija bankrotirala.

Međutim, Rusija je daleko od bankrota, jer ima i više nego dovoljno novca da servisira svoje dugove. Budući da je onemogućen da namiri obaveze države u stranim valutama, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o novim pravilima za plaćanje evroobveznica. Prema novim instrukcijama, Moskva će dugove u stranim valutama konvertovati u rublje i tako ih platiti. To znači da će svi vlasnici ruskih dugova biti primorani da otvaraju račune u rubljama ukoliko žele isplatu. Osim toga, moraće sami da se izbore sa zapadnim sankcijama, koje bi mogle da ih spreče da prebace pare iz Rusije na svoje račune.

Analitičari kažu da se ovakve situacije veoma retko dešavaju.

- Ovo je veoma, veoma retko. Imamo situaciju da jedna vlada ima dovoljno novca za otplatu duga i želi da ga plati, ali ne može zbog jedne strane vlade. U pitanju je, znači, veštački bankrot - kaže Hasan Malik, viši samostalni analitičar u američkoj investicionoj kompaniji "Lumis Sejls".

Njegov kolega Tim Eš iz britanske firme "Blu bej aset menadžment" kaže da Rusija zapravo nije bankrotirala, te da u potpunosti drži situaciju pod kontrolom.

- Ovo se ne može smatrati bankrotom. Rusija ima novca, ali je sankcije sprečavaju da servisira svoje dugove - kaže Eš.

Dugovi od 40 milijardi

Rusija, inače, duguje 40 milijardi dolara u stranim obveznicama. Pre sukoba u Ukrajini, Moskva je imala oko 640 milijardi dolara u stranim valutama i zlatnim rezervama. Veliki deo toga držan je u inostranstvu, pa je usled sankcija zamrznut.

Kad zemlja ne može da vrati svoje dugove, ona obično biva izbačena sa tržišta obveznicama jer investitori gube poverenje u nju. Rusija je i pre ovoga bila izbačena sa zapadnih tržišta, tako da joj je u ovom trenutku svejedno. Osim toga, toj zemlji nije ni potrebno da se zadužuje u inostranstvu, s obzirom na to da ima visoke prihode od nafte i gasa.

Nema dogovora o ograničenju cene ruske nafte

Lideri G7 nisu uspeli da se dogovore oko ograničenja cene ruske nafte. Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejk Saliven izjavio je da je u pitanju samo odlaganje odluke, koja će u nekom trenutku biti usvojena.
- Ovo nije uobičajena stvar, već je u pitanju sasvim novi metod. Ne postoji drugi način da se na efikasan način izborimo sa zemljom koja prodaje milione barela nafte dnevno - rekao je Saliven.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija