• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Hina

30.06.2022

15:23

PUTINOVA RUSIJA NEĆE SPASTI NA BUŠOVE BATAKE! Hteli su je na kolenima, ali sada je celom svetu jasno: 5 znakova da je Moskva 'oduvala' zapadne sankcije!

Vesti

PUTINOVA RUSIJA NEĆE SPASTI NA BUŠOVE BATAKE! Hteli su je na kolenima, ali sada je celom svetu jasno: 5 znakova da je Moskva 'oduvala' zapadne sankcije!

Podeli vest

Rusija nije uspela da plati kamate na državnu obveznicu i podmiri obaveze prema stranim poveriocima prvi put od revolucije 1917. godine, ali ruska privreda ne pokazuje znakove posrtanja, uprkos sankcijama, piše Rojters

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog sukoba sa Ukrajinom najveći su spoljašnji šok za 1,8 milijarde vredne ekonomije od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Ipak, ono se zasada pokazalo izvanredno otpornim na kaznene mere, primećuje Rojters.

Rusija početkom nedelje nije platila 100 miliona dolara kuponskih kamata na državnu obveznicu, nakon isteka 30-dnevnog počeka, i SAD je objavio da nije podmirila obaveze prema stranim poveriocima. Kremlj je odbacio tu tvrdnju.

- Rusija je platila kamate u maju, a to što je klirinška kuća Euroclear zbog zapadnih sankcija blokirala novac "nije naš problem", rekao je portparol Dmitrij Peskov.

Situacija je bitno različita od one 1918. godine kada boljševici nisu hteli da plaćaju dugove ili 1998. godine kada Rusija nije podmirivala domaće dugove, napominje Rojters. Moskva danas može i želi plaćati svoje dugove, ali Zapad joj to onemogućava. 

Snažna valuta


Ulagači, ali i sami Rusi, decenijama su izbegavali rublju jer je bila izrazito slaba i nestabilna.

Unazad godinu dana rublja je daleko najviše ojačala prema dolaru od svih ostalih svetskih valuta. U sredu prepodne za dolar se trebalo izdvojiti nešto više od 51 rublje, dok na vrhuncu krize koju je ohrabrio sukob Rusije i Ukrajine za dolar se moglo dobiti više od 124 rublje.

Foto: Pixabaj/Reuters

Rusku valutu podržavaju prihodi od ruskog izvoza sirovina, smanjeni uvoz i kontrola kapitala koju su vlasti u međuvremenu ublažile. Rusija je u prvih pet meseci ove godine zabeležila višak na tekućem računu platnog bilansa od 110,3 milijarde dolara, više nego trostruko veći u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci centralne banke.

Crno zlato


Od početka sukoba Rusije i Ukrajine, cena nafte, žile kucavice ruske ekonomije, nije se spuštala ispod 100 dolara po barelu,a u utorak dostigla je 117 dolara.

Zahvaljujući visokim cenama nafte, Rusija, drugi izvoznik nafte u svetu, nakon Saudijske Arabije, i najveći svetski izvoznik prirodnog gasa, ima na raspolaganju milijarde dolara godišnje za ublažavanje posedica sankcija. Ruski proizvođači naftu prodaju po cenama nižim od onih na londonskom tržištu, ali još uvek visokim, ističe Rojters.


Zapadne sankcije prisilile su Rusiju da naftu prodaju Kini i Indiji s popustima koji dostižu i do 40 dolara po barelu. Ipak, američki zvaničnici izjavili su da Moskva i danas izvozom energenata zarađuje više novca nego pre rata.

Foto: Reuters/shutterstock

Kamatne stope


Neposredno nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine centralna banka podigla je ključne kamatne stope na 20 posto. Zaduživanje je tako poskupelo, ali ni blizu kao 1998. godine, pre devalvacije rublje, kada su iznosile astronomskih 150 posto. Sredinom juna banka ih je snizila na 9,5 posto, naznačivši da bi mogla dodatno da ih spusti kako inflacija bude usporavala.

Cene su u maju bile oko 17 posto više nego u istom periodu prošle godine, ali u središnjoj banci procjenjuju da će njihov rast u julu oslabiti. 

"Bušovi bataci"


Neposredno nakon početka sukoba građani su počeli panično kupovati namirnice, poput šećera, ipak panična kupovina jenjala je budući da u prodavnicama ima dovoljno hrane, a ni banke nisu pod pritiskom štediša koje pokušavaju da dođu do svog novca. To je u oštrom kontrastu s paničnom kupovinom koja je pratila devalvaciju 1998. godine i nestašicom hrane nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Davne 1990. godine, kako bi ublažio rusku nestašicu hrane, SAD je Rusiji počeo da šalje piletinu koju su Rusi nazvali "Bušovim batacima", prema bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu, potpisnik sporazuma s Mihailom Gorbačovom.

 

Niska nezaposlenost


Stopa nezaposlenosti u Rusiji bila je u aprilu rekordno niska i iznosila je samo četiri posto. Neki strahuju da je stvarna stopa možda viša jer velike kompanije još nisu počele da otpuštaju radnike, ipak za sada je bez posla samo tri miliona građana.

Podaci za maj trebalo bi da budu objavljeni uskoro, piše Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija