• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

29.06.2022

17:44

Američki list raskrinkao ukrajinske trupe: Imaju velike probleme u komunikaciji, Ukrajinci pucaju po svojima, nemaju radio opremu, koriste američke podatke

Reuters

Vesti

Američki list raskrinkao ukrajinske trupe: Imaju velike probleme u komunikaciji, Ukrajinci pucaju po svojima, nemaju radio opremu, koriste američke podatke

Podeli vest

Američki list "NJujork tajms" piše da ukrajinske trupe imaju problema u komunikaciji, zbog kojih često ne mogu da zatraže pomoć, a ponekad i sami otvore vatru

Publikacija je intervjuisala skoro dvadesetak ukrajinskih vojnika, od kojih su svi govorili o sličnim problemima: ruske snage ometaju radio signal, ukrajinska strana nema dovoljno sredstava za komunikaciju, često je teško kontaktirati komandanta da pozove artiljerijsku podršku. Osim toga, problematično je i kontaktiranje jedinica koje se nalaze u blizini, zbog čega se navodi da ukrajinske snage s vremena na vreme pucaju na svoje snage.


"Čini mi se da je veza malo kriva, jer kada idemo u neku misiju, ne možemo da računamo na artiljerijsku podršku", rekao je za list jedan pripadnik ukrajinske jedinice Teritorijalne odbrane.
Prema pisanju lista, zbog problema sa radio komunikacijom između artiljerijskih jedinica i isturenih odreda, ovi drugi često "odlaze sami" i trpe velike gubitke, a artiljerijske baterije sporo reaguju na prodore ruskih snaga. Primećuje se da se artiljerija često mora oslanjati na sopstvene bespilotne letelice ili na američke obaveštajne podatke.

Drugi sagovornik lista, narednik sa pozivnim znakom „General“, rekao je da je ukrajinski vod tokom bitke za Severodonjeck primetio ruske tenkove u blizini periferije grada. Vodovi nisu mogli da dođu do direktnog rukovodstva, pa su kontaktirali vodnika. On je, pak, od svoje komande tražio pomoć od artiljerijske baterije za vod, ali su joj bile potrebne koordinate tenkova koji su napredovali.

 

Narednik nije imao potrebne karte, pa je artiljerija morala da koristi dron koji je ostao bez snage tokom leta. Generator, kojim ga je bilo moguće napuniti, takođe je otkazao, zbog čega ukrajinske trupe nisu imale vremena da odbiju napad.

Isti sagovornik lista je primetio da ruske trupe redovno ometaju signal njegovih voki-tokija, emitujući jači radio signal na frekvenciji svog delovanja. Izdanje piše da su SAD mnogim specijalnim jedinicama isporučile šifrovane radio aparate, sa kojima možete slobodno da komunicirate, ali čiji je signal jači, zbog čega se može utvrditi lokacija vojske koja ih koristi.
Generalštab ukrajinskih trupa nije odgovorio na pitanja NJujork tajmsa o problemima u komunikaciji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija