• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.07.2022

12:46

AMERIČKI NAFTNI GAMBIT PROTIV PUTINA! Analiza Vol strit žurnala, fijasko je gotovo neminovan, povlače potez koji bi mogao skupo da košta Zapad...

Ilustracija

Vesti

AMERIČKI NAFTNI GAMBIT PROTIV PUTINA! Analiza Vol strit žurnala, fijasko je gotovo neminovan, povlače potez koji bi mogao skupo da košta Zapad...

Podeli vest

SAD žele da igraju naftni gambit protiv Rusije, ali imaju male šanse za uspeh zbog uzvratnih akcija njenog predsednika Vladimira Putina, zaključuju američki medijski analitičari

Sjedinjene Države i Evropa pokušavaju da pronađu načine da ograniče prihode Rusije od nafte. Na nedavno završenom samitu G7 izneta je ideja da se uvedu ograničenja cena ruske nafte. Plan Zapada će se verovatno pretvoriti u fijasko, piše Vol strit žurnal (VSJ)

"Radiće kao i većina gambita za kontrolu cena, odnosno neće raditi", pišu recenzenti američkog izdanja.

Američki političari zabranili su uvoz ruske nafte u SAD, a Evropska unija se nedavno složila da uvede postepeno ograničenje njenih isporuka. Međutim, uprkos svim naporima Zapada, ruski naftni prihodi su značajno porasli u odnosu na prošlu godinu. Činjenica je da su mere zapadnih zemalja dovele do značajnog povećanja cena energenata u svetu, a što se tiče Rusije, njenu naftu rado kupuju Kina i Indija.

Na samitu G7 izneta je ideja, u okviru koje se planira stvaranje kartela kupaca iz različitih zemalja koji će samostalno određivati cene ruske nafte, a one će biti znatno niže od tržišne. Dakle, Zapad želi da reši dva problema odjednom: da nanese značajnu ekonomsku štetu Rusiji i da reši probleme sa energetskim resursima za račun jeftinih sirovina iz Ruske Federacije. Analitičari VSJ smatraju da ovaj plan ima dosta rezervi koje ne idu u prilog Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

Foto: AP/Photo

Zapad na mukama, sankcije protiv Rusije vraćaju se kao bumerang

"Prvi problem sa ograničavanjem cena je taj što će to zahtevati saradnju gospodina Putina", kažu analitičari.

Prema mišljenju stručnjaka, Rusija će jednostavno odbiti da proda svoju naftu Zapadu po nižoj ceni. Umesto toga, ruski predsednik Vladimir Putin će naći kupce za rusku energiju u Aziji gde su spremni da kupe gorivo po ceni koju će Kremlj prihvatiti.

Drugi problem bi mogla biti Putinova politika. Kao odgovor na akcije Zapada, on može preduzeti mere za smanjenje ruskog izvoza, što bi dovelo do naglog povećanja svetskih cena nafte.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimir

pre 1 godinu

Uporno ti smeta Rusija a ona je, na tvoju nesreću, jedini dobitnik! I nemoj da te "ne razumem" jer sam i stariji i pametniji od tebe a nisam novinar nego SAMO Srbin i razuman čovek gosp. Vučićeviću! I još da dodam - "kaputlije" lako prepoznam kojima "dvojka" dodje kao željena ocena! Putuj ti sa svojom "petooktobarskom" smenom, putuj u ZABORAV i ostavi Srbiju na miru!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija